標題: 全球最醜的狗(附圖) [打印本頁]

作者: manman288    時間: 2005-9-11 05:34 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

http://hk-pub.com/forum/attachments/forumid_22/ap7his_u1ahpvieEKy0.jpg
美國加州聖塔芭芭拉一隻名叫「山姆」的狗,連續三年贏得「全世界最醜狗」這項頭銜。
「山姆」品種為中國冠毛犬,全身無毛,一隻幼犬售價約四萬台幣,
雖然牠長得醜,不過主人不但寵愛有加,
每天還有美食可吃,可是相當好命。
14歲,來自中國大陸的冠毛犬「山姆」,全身無毛,
只有頭部長有些許冠狀細毛
,常常讓人誤以為他是燒燙傷的受害狗。
但是全身無毛不打緊,山姆的棕色肌膚上不但長滿了疣,
更有無數黑色斑點,實在是不甚美觀,而一口參差不齊的牙,
真的稱不上可愛。
再加上可憐的山姆,因為白內障而失明的白色眼珠
,讓山姆與可愛這兩個字絕緣。

就是因為這奇特的外型,讓山姆連續三年贏得
「全世界最醜的狗」這項封號。
雖然山姆長相不見得討人喜歡,但是在主人蘇珊•
洛克西德的眼中卻是個寶貝,她說,「我從沒這麼愛過一隻狗」。
蘇珊每天讓山姆享用豐盛的美食,喝乾淨的瓶裝水,
什麼叫做「好狗命」,山姆就是最佳例證。
不過,用人類年紀來算,山姆已經是老公公了,
全身無毛的牠看起來還這樣豐腴,看來,牠的主人真的該為牠減減肥了。

雖然我好喜歡d dog ,,,,
但呢隻山姆我真係接受唔到,,,,,,,,,
但在主人蘇珊•
洛克西德的眼中卻是個寶貝

作者: 米飯    時間: 2005-9-11 06:57 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

下面引用由manman2882005/09/11 05:34pm 發表的內容:
(hk-pub.com/forum/attachments/forumid_22/ap7his_u1ahpvieEKy0.jpg)
美國加州聖塔芭芭拉一隻名叫「山姆」的狗,連續三年贏得「全世界最醜狗」這項頭銜。
「山姆」品種為中國冠毛犬,全身無毛,一隻幼犬售價約...
老實說,不知既我會當佢係UMA,找人捉左佢.
中國冠毛犬,奇奇怪怪.不過如果佢忠心耿耿,
主人錫佢,都是應該既.
作者: 羅偉成    時間: 2005-9-11 07:25 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

下面引用由米飯2005/09/11 06:57pm 發表的內容:
老實說,不知既我會當佢係UMA,找人捉左佢.
中國冠毛犬,奇奇怪怪.不過如果佢忠心耿耿,
主人錫佢,都是應該既.
不用當他UMA吧......
我四會當牠喪屍狗罷了......
作者: manman288    時間: 2005-9-11 08:10 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

中國冠毛犬
產地:中國
體高:公:23-33CM 母:23-33CM

作者: love4over    時間: 2005-9-11 10:46 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

兩張相咁大對比既∼???
第二張靚咁多既∼??
作者: 天子月    時間: 2005-9-11 10:48 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

我本身係好鐘意狗仔ga..但係我見到佢之後...真係冇任何鐘意的feel...只係得...可怕..
作者: kit0021    時間: 2005-9-12 04:59 AM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

第一張相好佚老鼠=.=.........唔好講笑
真係好衰相!!!@.@
作者: ezratse    時間: 2005-9-12 11:01 AM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

唔係呀,我覺得隻狗狗幾得意,雖然個樣怪就怪左D,拿出街一定好多人圍住隻野看!!!唔知呢隻種,香港有沒有入口??等我找下先!!!
作者: annie2002313    時間: 2005-9-12 02:57 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

我想要長成這樣~也是不簡單的!!只能說狗狗遇對了主人!好似千里馬遇伯樂般~
作者: chung1219    時間: 2005-9-12 05:47 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

下面引用由manman2882005/09/11 05:34pm 發表的內容:
(hk-pub.com/forum/attachments/forumid_22/ap7his_u1ahpvieEKy0.jpg)
「山姆」品種為中國冠毛犬,全身無毛,一隻幼犬售價約...
真吹漲 ∼ 當我一見到哩隻狗就.....
忽然在我腦中出現『 八兩金 』個樣。

作者: siusawa    時間: 2005-9-12 07:00 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

好彩佢遇到好主人咋~ 但係呢個世界仲有好多不幸既狗狗, d人買左佢返去之後萬一隻狗有病,d毛毛唔靚, 咁就會隨手遺棄隻狗狗,或者順便拎埋佢"人道"毀滅。 仲有好多狗狗都無呢隻咁好命>~<
作者: browneyes    時間: 2005-9-12 07:53 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

我重以為係睇恐怖片d相~
隻野真係同怪物無乜分別~
好嘔心=.="........一d都吾似狗.........
作者: joe198663    時間: 2005-9-13 02:38 AM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

謝謝你的分享! 8)
manman228每一次的分享都為我帶來震撼... =.=''
正當我第一眼看這相,我猜是哪裡來的一隻大老鼠...
奇醜無比,原來是頭狗...
很特別的品種呢,''冠毛犬'',我還是第一次聽呢!

然而看過報導後,我替這頭狗高興...
牠很幸運,遇上一位疼愛牠的主人...
我大既都接受不了這頭狗...
很欣賞那主人对生命的熱愛...
這頭狗面貌奇醜,天生殘障,但她沒有放棄牠...
是哪裡來的一份勇氣?
是哪裡來的熱誠?

作者: guccikakashi    時間: 2005-9-13 09:30 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

佢好慘丫...不過佢真係太醜樣啦....令我對狗仔的睇法改變晒...
作者: manman288    時間: 2005-9-13 09:48 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

下面引用由guccikakashi2005/09/13 09:30pm 發表的內容:
佢好慘丫...不過佢真係太醜樣啦....令我對狗仔的睇法改變晒...
吓,,,,,,,,,,,,,改變你咩睇法ar,,,,,,,
係呢隻無咁得意啫,,,,,,,,,,,,,,
作者: vling2884    時間: 2005-9-16 06:34 AM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

多謝你既分享~
呢隻小狗之前係..
新聞片段出現過咯^^..
雖然外貌較其他狗隻古怪..
但片段中佢既表現..
同一般既其實冇太大差別..
應該係細胞基因突變..
導致其外觀變得較另類啦..
而可能我一直偏愛狗類動物..
所以對其長相並冇太大抗拒..
反而仲覺得有點趣緻、可愛呢..
或者我既審美眼光..
同常人確實有點差異啦^^..

作者: chung1219    時間: 2005-9-16 05:31 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

下面引用由vling28842005/09/16 06:34am 發表的內容:
多謝你既分享~
呢隻小狗之前係..
新聞片段出現過咯^^..
雖然外貌較其他狗隻古怪..
...
我都有隻狗....一些圖片。
作者: 辣椒    時間: 2005-9-17 10:19 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

隻狗狗可能有皮膚病呢~~
唔知個主人有無帶隻狗去獸醫度檢查下呢???
報導有無講隻狗係天生係咁定係染病先變成咁呢??
作者: shogun16    時間: 2005-9-19 11:41 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

如果係街行行下見到佢
都咪話唔驚呀~
作者: Death-oy    時間: 2006-3-31 11:03 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

不過,牠的主人怎麼不牠去動手術?白內障如果開始惡化,那就有可能開始潰爛並讓整個眼窩發炎,甚至可能連另外一隻眼睛也受到波及!
作者: bb2008    時間: 2008-1-31 06:47 PM     標題: 全球最醜的狗(附圖)

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0