標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】 [打印本頁]

作者: chung1219    時間: 2005-5-15 04:48 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

[這個投票最後由chung1219在 2006/04/06 08:37am 編輯]

[move]【.我的真實經歷.1】[/move]
.半個月前某一深夜
.時間 : 5:00a.m
.地點 : 家中
事情經過 ﹕當晚本人有點事需要在 5:30 a.m 離開 , 我
見重有半個鐘 , 就合埋眼當作...養神。隔一會 , 忽然
有人大力拍落我左邊的肩膀上....力度未致於令我感到
痛楚 , 不過就算在熟睡中亦會被拍醒!! 當我張開眼卻
一個人影都無 , 當時屋內只得我一個人 , 而到這一刻....
傻都知發生什麼一回事喇 ! 我當時合上眼的原因並非
疲倦 , 只當作打發時間而已....狀態絕對清醒 , 絕非一時
幻覺。之後我望一望個鐘...已經是 5:26 a.m 了!! 跟著臨
離開前我講了一聲:『 唔該晒 ! 』

[fly]CHUNG﹕各位會員當看完後別忘記了投票啊 !![/fly]
[hidepoll]
作者: arliang    時間: 2005-5-15 08:04 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我細果個時試過一起身(當時好清省)見到還景所有野,但係個身育唔到
作者: cityjoey    時間: 2005-5-15 06:52 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我的房間是一間很奇怪的空間,在夏天的時候也冷的要命.冬天更不用說了.我弟弟是舉重選手,他的身體很強壯就算是冬天他也是只穿一件四角褲在家裡,出去外面也只穿短的衣物.但他去到我的房間你可以很難得的看到他穿長大衣,而且第二天還感冒.(>~~~<) 我曾經有過一位女的,在我的房間大半年了還不走的經驗.因為之前的包括現在的都很短的時間,這女的是一位身上有鐵棒和一大個傷口的(人)那半年來她常跟我搶我的床,還把我踢下床,我有一天我真的受夠了.我就跟她說妳要在我房間我不反對,但是請不要打擾我睡覺,不然的話.我可會翻臉哦,那後果妳的自己負責. 我不知道她到底有沒有聽懂但從那時候起,她就沒有在捉弄我了,不久就離開了. 不知道她去了那裡,真是的要走也沒有留言.(>~~<)
作者: 雨》-《    時間: 2005-5-15 06:59 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我试过一次准备过马路,有个细路在身边行过,唔知点解就望住他,个脑一片空白,只脚又唔受控制更往前行,如果唔是有两个男人行过撞作我一下,及时刹住脚,就作硬车下亡魂了,事后人家话是鬼找替身,真是想起都一额汗!
作者: 檸檬柚子    時間: 2005-5-15 08:32 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

樓主怎麼會是5:30分..5:26分起來耶...
是被鬼迷還是打錯字耶..請改回吧@o@
我投了a及c耶...就是被鬼觸倒和幫助..
觸倒的那次我在睡覺..有隻手從我背抓我..很可怕耶~"~
幫助的那次也很好運的耶..我也不太清楚..
那次我在街上掉了銀包..
找了幾次也找不到...
結果我回家之後..發現銀包在桌上...
但是我住在馬鞍山...住九龍是用八達通的..
我出去了九龍..掉了銀包..
去了警署報案..還要和同學借錢搭車..
回家看到八達通還在銀包內...
是鬼幫助我嗎?

作者: raytai    時間: 2005-5-16 12:58 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由檸檬柚子2005/05/15 08:32pm 發表的內容:
...
你睇清楚d la
樓主寫:
當晚本人有點事需要在 5:30 a.m 離開 ,
我見重有半個鐘
我都試過樓主經歷,
但我的是雙肩一重,
就好似揹起個袋咁一樣
突然好準時醒左
作者: gallon    時間: 2005-5-16 07:33 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我係試過一次同班fd飲完野返屋企搭電梯時,
聽到有人叫我(當時得我一個人搭...)
作者: 檸檬柚子    時間: 2005-5-16 09:42 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由raytai2005/05/16 00:58am 發表的內容:
你睇清楚d la
樓主寫:
當晚本人有點事需要在 5:30 a.m 離開 ,
我見重有半個鐘
...
唔好意思喔...睇唔清楚.......
請問一下...你們被鬼拍下去的感覺
是像被人拍一下還是不一樣的感覺耶
本人被鬼抓背脊的時候...
感覺不是人手的感覺..
因為我以為自己手臂..用左手抓住了那手一下...
便消失了..是冷冰冰的.....
我右手還在抱著公仔睡
作者: SELINA106    時間: 2005-5-16 01:38 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我試過訓覺果時突然感覺度有一隻好凍嘅手摸我塊面!但係一張開眼開燈就乜都見唔到∼果時因為太眼訓所以無理會就好快入睡了~第2日起身先覺得驚!
作者: PANERAI    時間: 2005-5-17 02:09 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我最近試過兩次俾"野"拍我個頭~~~~~我諗應該無惡意~~~~~
作者: chung1219    時間: 2005-5-22 02:42 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

LBHIDDEN[55]LBHIDDEN
下面引用由gallon2005/05/16 07:33am 發表的內容:
你有無回應佢 ?
把聲是男....或是女的 ?
當時確定到那把聲是從什麼方向而來嘛 ?
你那一刻的心情如何 ?

青衣長亨村亨俊樓 2721 室
鄭姑娘

作者: 車伯母    時間: 2005-5-22 01:53 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

其實能看得到靈界老友、和老溝通、被它玩弄、被它幫助.....
這通通都不足為奇,因靈魂是人過生後現變出來的,
因此留戀人間都是正常的事,
而靈魂能留在人間,多數都只不過離不開兩個話提,
( 一 ) 報仇      ( 二 ) 報恩
能看見它、被它幫忙、被它玩弄、與它溝通、打交道,
這通通都不是難事,只是懂不懂利用慧眼。
當然有以上兩種原因所在,本人亦在此勸告大家不要亂和靈體打交道,
不被它知道你看見它還要是好,
被它知道只會為自己野來不少的嘛煩,
它有多少東西是欺騙你、逗你開心你不能知道,
它有真心真意與你交友嗎?  是沒有的
因為陽人接獲陰靈,是會被吸走陽氣的,
如真真正正當你朋友,就不會與你一起打交道。
正所謂 [ 鬼咁奸 ]  嘛  !!!!  ^~^

作者: 小小蟻    時間: 2005-5-22 11:18 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我試詔唔見左野!
之後對住空氣講!
唔該唔好玩啦!我趕時間
之後個物件就出現
作者: CHUNG1219    時間: 2005-5-23 03:08 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由小小蟻2005/05/22 11:18pm 發表的內容:
我試詔唔見左野!
之後對住空氣講!
唔該唔好玩啦!我趕時間
之後個物件就出現
如果你成日咁樣講o野....好易『領o野』o架 !!因為我同你身邊都會有o個 D o野....明嘛 ? ! 你哩種情況...我都試過至少 4、5 次 , 有兩次搞到我慶到要用粗口問候佢地....當時真係好嬲 , 但之後有時諗返起又覺得幾搞笑....
本人更試過有次在無人的情況下講o左一些說話 , 唔夠 3 秒竟然得到回應 , 係一把男人聲 , 而感覺到聲音是來自我身邊 , 我當堂被弄得呆了數秒....之後我就忍唔住笑了起來。呵呵~

作者: moonsky    時間: 2005-5-23 06:51 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我試過同我媽訓訓下(當時私只是有點累還算清醒,我知道自己閉上眼光訓左上張床但未睡著)耳邊突然有一把女人聲同我講類似打招呼的說話(確實講左咩我就驚到唔記得左,但好近好大聲),因為我一聽到就好確定不是我家中任何一個人的聲音,所以我好驚,我鼓起勇氣望去後面,只見我媽還在睡、家姐還在廳溫書,什麼其他人都不見......
那就是我唯一一次的唔知可唔可以當係靈異經歷的靈異經歷了=.=
作者: 爾生    時間: 2005-5-25 11:36 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

{="=}...對於您的問題...好像有點為難..
如觸摸...善意的戲弄.^^""".是常有的~ 大都無甚惡意.
但...近來較利害的一次..是"被按著頭"..走了一整條街. = ="""..
那次我亦有點火起了~

作者: chung1219    時間: 2005-5-26 12:18 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由車伯母2005/05/22 01:53pm 發表的內容:
其實能看得到靈界老友、和老溝通、被它玩弄、被它幫助.....
這通通都不足為奇,因靈魂是人過生後現變出來的,
因此留戀人間都是正常的事,
而靈魂能留在人間,多數都只不過離不開兩個話提,
...
妳哩番說話中似乎暗示?四個字喎 ? ?
是否『 冤親債主 』哩四個字 ?
妳應該知道這是什麼吧....? !

我好清楚....因為我遇過 ! 唉 ~ ~ ~
作者: 爾生    時間: 2005-5-26 08:51 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由chung12192005/05/26 00:25am 發表的內容:
照妳咁講....被按著頭走了一整條街有點誇張喎 ? 當時妳有乜反應呀 ?
近來即是指....一星期 ? ...兩星期 ?....一個月 ? ....三個月 ?...
若再繼續受到打擾....妳大可試唸高王經....或大明咒。
{@.@} 當時..確實有點無奈的,
這種事...對我來說...如沒太"惡"意...我亦懶理...
^^~謝謝您的見意~
咒文嘛... = ="""
我是那種"超"沒記性的人...唸咒文不到一半會"通通"忘記掉..^^"""
那些傢伙對我的影響不會很大的, 所以直丁現在..我還沒怎樣啊~
下面的是"當時"寫下的"日記"~
2004年10月8日
給人壓著頭的感覺是怎樣? 我剛剛知道 ^^ "給人單手"的按在頭上!
走了一條街... ="=
這幾天在分公司一直閒聊... 悶到坐著也想睡覺 ^^!!!
總按捺不住想出去逛一下... 經過我以前提過的"佛具"店...
看到窗櫥裡的天珠和飾物...忍不住走去看一下...心想"這些天珠"還
沒開的".. 完全不覺有任何異樣...就這樣走了...原來好戲在"後頭"...
在離公司約五分鐘路程的地方... 四周全是學生們在放學途中穿插...
就在馬路口..我頭頂突然一"重"...似是有重量的壓下來那種..
心想..怎麼了..
我手一抺...推開了"它"..不一會緊接著再來..
"它"來真的?...我心裡已知"這傢伙"來找碴了
但也不用按我的頭呀...討厭啊~ 我不再客氣了...
回到公司時..."乖乖"仍一直咬它著不放...
我心裡說道~ 放了它吧..它只是想找個寄主而已...
把它放回去後...回想起來都是怪我不好...因站在窗櫥時..
我的心一直想著"買這...買那"...如不它不會冒險的跟上來 ^^

作者: 車伯母    時間: 2005-5-26 02:34 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由爾生2005/05/26 08:51am 發表的內容:
{@.@} 當時..確實有點無奈的,
這種事...對我來說...如沒太"惡"意...我亦懶理...
^^~謝謝您的見意~
咒文嘛... = ="""
...
我想請教一下爾生,
以本人所知天珠亦有很多種類,
不同的天珠有不同的效用,
未知你提道的是那一種天珠呢 ?
作者: 爾生    時間: 2005-5-26 02:50 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由車伯母2005/05/26 02:34pm 發表的內容: 我想請教一下爾生, 以本人所知天珠亦有很多種類, 不同的天珠有不同的效用, 未知你提道的是那一種天珠呢 ?
{>"<} 噢~ 不知道... 窗櫥密密麻麻排了很多.... 昨天看也忘掉...何況多個月前.. 而且...我又不是真的會買耶~~~~~ 因為是純"八卦"的心理去看窗櫥的嘛...
作者: 櫻花ソ柱    時間: 2005-6-5 08:52 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我就冇試過,不過,我好多時發夢見鬼,多數都係唔出聲的。
作者: cammy4016    時間: 2005-6-5 11:40 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

作者: rubywhmak    時間: 2005-6-9 06:28 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由gallon2005/05/16 07:33am 發表的內容:
我都試過有咁既情況,當時我未開返眼既,仲係七月黎,把聲係一個女仔既聲,好慢既,幾實在下既聲黎,但感覺就好似幾遠叫我咁。當時都知中招,雖然我冇應佢,但係好驚,因為我唔係去緊自己屋企,係去緊住四十五樓既朋友屋企...
作者: cammy4016    時間: 2005-6-9 08:09 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

作者: lucifer666    時間: 2005-6-9 08:25 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

前幾天  4:00am左右  在打online game 時  興奮地說yeah
忽然有人大力拍落我『右』邊的肩膀上
力度不大
有『推』的feel
以為係老豆   或者mother跟住我令住頭   
發現無人

作者: chung1219    時間: 2005-6-10 01:49 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由cammy40162005/06/09 08:09pm 發表的內容:
☉☉↗誦經咒方面,我大多會同時誦唸『大悲咒』、『地藏王滅定業真言』及其聖號,並迴向有關之『 冤親債主 』,通常會即見殊勝之效。
若未有任何念力之收效,我會另自進行佛事。
咁都好正常 , 對於咒...又或經文上長同短的選擇....我覺得都
無乜所謂 , 最重要是夠誠心 , 唔誠心唸幾多都無用。

作者: chung1219    時間: 2005-6-10 01:58 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由lucifer6662005/06/09 08:25pm 發表的內容:
前幾天  4:00am左右  在打online game 時  興奮地說yeah
忽然有人大力拍落我『右』邊的肩膀上
力度不大
有『推』的feel
...
喔 ? ! 那時你的反應 ? 心情 ? 驚唔驚呀 ? 之後是否繼續玩 online game ?
http://pearl.tvb.com/weekendblockbuster/image/studio930_200503_400_1.jpg
作者: lucifer666    時間: 2005-6-11 12:38 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

反應 ? 心情 ? 驚唔驚呀 ? 之後是否繼續玩 online game
你話呢
我9.9秒時關機 熄電話(我d FD唔知咩事)
跟住即刻訓
作者: sansue    時間: 2005-6-13 05:17 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

有試過一次在電腦房上網的時候,因為對著門口,看到一個黑影“忽”的飛過,然後門就被關起來了,看看電腦正處於down機中∼∼∼鬱悶了好久
作者: chung1219    時間: 2005-6-15 01:43 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由sansue2005/06/13 05:17pm 發表的內容:
有試過一次在電腦房上網的時候,因為對著門口,看到一個黑影“忽”的飛過,然後門就被關起來了,看看電腦正處於down機中∼∼∼鬱悶了好久
度門係你閂....抑或自動閂埋呀 ?
個黑影大概似D 乜 ? 似唔似人呀 ?
你『鬱悶了好久』?
驚到唔識郁 ?

下次再遇到哩種情況 , 你試唸六字大明咒 ....
作者: sansue    時間: 2005-6-15 10:16 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

系因為電腦死左,所以無曬脾氣,講驚就真系一D都吳驚喔,畢竟系系自己屋企,有時候巨地走過又無騷擾到你,就當見吳到囉,ps:度門系黑影飛過後自動關噶,但系間電腦房系無風可以吹到噶,汗∼∼∼
作者: kakiko    時間: 2005-6-16 09:50 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我記得好似1年前∼
咁有一日,我係到訓訓下覺∼
冇啦啦醒左,,,,之後成身都唔郁得∼
冇啦啦有把男聲係到笑...總要笑得好恐怖既...
把聲真係好冷......諗起都覺得好恐怖∼
作者: chung1219    時間: 2005-6-18 01:54 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由kakiko2005/06/16 09:50am 發表的內容:
我記得好似1年前∼
咁有一日,我係到訓訓下覺∼
冇啦啦醒左,,,,之後成身都唔郁得∼
冇啦啦有把男聲係到笑...總要笑得好恐怖既...
...
妳有無話俾其他人聽 ?
例如家人或朋友...又或者男朋友之類 ?
下次再遇到哩個情況 , 妳可以試試去唸六字大明咒 。

作者: ericatiger    時間: 2005-6-25 07:09 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我小時比d野穿過..係厠所..由左手feel 好凍.到身內好凍.到右手.....之後立即走人.雞皮都起埋~
作者: chung1219    時間: 2005-6-27 04:12 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由ericatiger2005/06/25 07:09am 發表的內容:
我小時比d野穿過..係?所..由左手feel 好凍.到身內好凍.到右手.....之後立即走人.雞皮都起埋~
公廁 ? ....抑或屋企 ?
亦做得對 ! 唔理是否錯覺 , 此地不宜久留啊。

作者: 小丘    時間: 2005-6-27 08:27 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我試過被跟了一個晚上,被不明黑影在我睡覺時不斷地往我臉上吹气,被壓……
都是被戲弄,有夠慘的……
我老爸試過被幫助,不過不敢確定是不是鬼,那天他在睡午覺時,忽然聽到有個聲音很緊張地在喊他的名字,他張開眼他張開眼,只見手邊有一條黑蛇滑過,他的手差點打到那條蛇。
作者: geo881903    時間: 2005-6-28 12:20 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我時不時都會聽到有人聲係我附近...
但係就時時聽不清對話內容......
作者: chung1219    時間: 2005-6-30 09:24 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由geo8819032005/06/28 12:20pm 發表的內容:
我時不時都會聽到有人聲係我附近...
但係就時時聽不清對話內容......
哈 !! 我信你 , 事關在下亦試過好多次呀。
但亦有d 說話係聽得好清楚....

作者: ├自在┤    時間: 2005-7-4 02:25 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

嗯...我也說說我的經歷吧!!
事情發生在我家裡(詳細日期已遺忘)晚上9點多的時候,當時我一個人在1樓客廳看著電視,忽然從樓上傳出一陣陣腳步聲(附帶一提,不知是我家結構還材料問題...只要有人在走動的話,就會傳出相當清晰的"蹬蹬"聲),剛開始還沒意識到是什麼,循著好奇心上樓察看...卻沒發現有任何人存在。這件事到現在原因還是不明,雖然已是蠻久的事情了...但有時晚上一個人在家時,側耳傾聽...還是會有那一陣陣的腳步聲傳出....
作者: kinsky    時間: 2005-7-6 03:03 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

当听到有人叫你...但周围又无人果时
千其吾好应吖!!
作者: kaman1030    時間: 2005-7-7 06:10 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我未試過遇到哩D野牙..
但有次發夢夢到囉..
怕怕..唔想說係咩夢..都幾深刻- , -"
作者: purin    時間: 2005-7-9 01:07 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

捉住"佢地"既感覺好似紙巾咁嫁wor ←係一個常常見到鬼既前輩講的
作者: seraphking    時間: 2005-7-9 04:41 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

傻架咩```霖清楚先恏講齣來喇```甘容易比伱店菿就唔叫鬼喇```或者距地甘容易就搞我地```甘洗乜哊飛機大砲喔```其實好多野都哊前因后果```所以```伱可能幫過人```人地幫繙伱先幫手PA醒伱姐```又或者可能喺伱屋企既先人PA醒伱呢```
作者: 基斯丁    時間: 2005-7-10 04:27 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我呢...都試過一次...有一晚,訓訓下教聽到有人對話..
但又聽唔到佢地講乜wo.....咁我好驚la....
咁我係基督徒黎ga...
無啦啦我就係心度講左句..."主啊,幫助佢地 la"
跟住...我聽到佢笑左兩聲...仲話"乜你好想幫我咩?"
之後就靜晒....我當堂鬆左口氣....
呢次..係我第一次聽到個d 野ga聲...係一把男聲...
作者: loveaime    時間: 2005-7-18 09:28 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

哈哈..!.!
袮好運氣錒/..

點解我未試過嘅.!!
作者: chung1219    時間: 2005-7-21 05:21 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由kinsky2005/07/06 03:03pm 發表的內容:
当听到有人叫你...但周围又?人果时
千其吾好应?!!
哩句說話周時都聽到有人講.....或者係真都唔奇 ,
但我亦試過聽到兼有回頭望添....

作者: 影子鴻    時間: 2005-7-22 07:25 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

睇異獸戰果時><係戲院....睇睇下發現比人踢-.-本來費時理佢地....因為隱約見到好似有人嫁...不過第二次又踢我...擰去後面無人-.-成行都係......心諗咁邪... 不過立即同人講番..xddd
作者: 吳郭魚    時間: 2005-7-25 02:02 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

唔係咁猛呀嗎???!!!!
係你自己屋企????!!!
你屋企本來d門神擺哂工呀????
作者: 影子鴻    時間: 2005-7-26 08:45 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由CHUNG12192005/07/26 00:27am 發表的內容:
戲院哩種地方果然特別多哩味o野.....
無計啦
陰暗呀ma
作者: kkwong101    時間: 2005-8-3 06:40 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由檸檬柚子2005/05/15 08:32pm 發表的內容:
...
樓主意思是,他合上眼在休息(5:26分前)但他要在5:30起來有事做,事件發生在5:26之前,跟5:30他要起來沒有矛盾處呢。
小弟不能投任何一個,因為.....是我幫助了那位"老婆婆"呢。
有緣再說說我的經歷吧,也滿多和有趣的 ^^"
作者: yuppie    時間: 2005-8-7 01:58 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

幾年前自己去左外國讀寄宿學校
當時自己一個人一間房
時間約12-1am 係冬天 所以d被好厚 自己連埋個頭仲縮左入堆被度取暖
突然聽到一聲"何" 好似係呼氣咁既聲
間房得我一個 而且我個頭又蓋住被 唔知d聲邊度黎
超驚 開住燈唔訓等天光........
作者: yuppie    時間: 2005-8-7 02:02 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由基斯丁2005/07/10 04:27pm 發表的內容:
我呢...都試過一次...有一晚,訓訓下教聽到有人對話..
但又聽唔到佢地講乜wo.....咁我好驚la....
咁我係基督徒黎ga...
無啦啦我就係心度講左句..."主啊,幫助佢地 la"
...
你為佢地祈禱 佢地仲笑你.... 咁衰既~~
作者: snowwolf    時間: 2005-8-15 05:34 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

三年前左右,幾乎一個月"被鬼壓"十次以上,
但後來迷上"變態下載",
整晚不關電腦,就再沒發生過啦...

作者: kyocin    時間: 2005-8-16 05:12 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由cityjoey2005/05/15 06:52pm 發表的內容:
我的房間是一間很奇怪的空間,在夏天的時候也冷的要命.冬天更不用說了.我弟弟是舉重選手,他的身體很強壯就算是冬天他也是只穿一件四角褲在家裡,出去外面也只穿短的衣物.但他去到我的房間你可以很難得的看到他穿?..
咩意思啊??0甘個女噶係人係鬼阿??
如果係人,甘你做咩講到好似係鬼0甘
作者: 跳繩皇帝    時間: 2005-8-19 07:33 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

有時我會覺得有人講野,但係把聲就唔會係個範圍出黎
有時又會覺得我後面有人,另個去又冇野
作者: CHUNG1219    時間: 2005-8-20 01:05 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由吳郭魚2005/07/25 02:02pm 發表的內容:
唔係咁猛呀嗎???!!!!
係你自己屋企????!!!
你屋企本來d門神擺哂工呀????
什麼門神 ? 你想講的是否「地主」呢 ?
作者: jerry1980    時間: 2005-8-22 04:05 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

本人也試過被鬼魂觸踫事情係有一晚係我間房我正訓o左係床上(我的床是雙人床因為舒服)準備訓的時候,當時我是側訓的...唔夠兩至三分鐘開始感覺我背住的床肉向下凹,o者係有好似有個人訓緊落我張床咁....由腳開始凹到頭o既位置,我o個下真係打o左個凸,因為我仲感覺到佢隻手從後抱住我,我心諗唔係化咁搞發我仲洗訓,開頭諗住回頭望....但係望唔到都好如果望到咁真係都唔知點,咁我就扮唔知大字形咁訓咁咪唔怕見到佢,當我大字形咁訓之後...我感覺到床肉凹o左o既地方已經正常番,之後我都再無發生同一件事了...但係有時過o左12點之後都會聽到係我隔離有把呼吸聲。
作者: heeho    時間: 2005-8-24 10:28 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

这些都没有,但有几次睡觉会感觉有人在我耳边说话,然后惊醒,
作者: volvob10md    時間: 2005-8-25 02:09 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我以前番工試個一次被鬼魂觸踫.
約3年前少幾個月,我第一間番工的工司,是設計助理一名,幫designer出圖,好多時都要OT.我工司有4間分店.  初入工司報道,工作了宝馬山一個月更到海怡幫手,之後自海怡半島結業又轉到宝馬山賽西湖總店工作.一晚為了趕工出圖,designer同我一齊OT,個晩畫圖對電腦對到我就快眼訓,正當我要合眼之時,有人拍我右面大脾一下,我成個人一醒,對着我頭頂的天花吊燈突然燒了,我更看右望,冇嘢.....ar.洗手間一個,沒什麼 ,再看看design仍在我的左側對面工作,我看着他. ....他見我看着他問:『什麼事  ....?』我話支燈燒了,冇事斷續工作.  心想有D嘢,但唔驚,因為唔救我以前個單咁驚嚇,加上眼看不見,就快手工作放工    第二天就同事講.同事亦都講番公司以前養金魚,一晚後金魚死晒,另外同事叫我,因為洗手間好陰唔用洗手間時一定要開門.
以上是我在宝馬山的一次經歷.
作者: 火怪    時間: 2005-8-25 03:16 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由chung12192005/05/15 04:48am 發表的內容:
【我的真實經歷# 1】{半個月前某一深夜.時間 : 5:00a.m.地點 : 家中}事情經過#﹕當晚本人有點事需要在 5:30 a.m 離開 , 我見重有半個鐘 , 就合埋眼當作...養神。隔一會 , 忽然有人大力拍落我左邊的肩膀上.....
禁樣妳有無感覺拍妳的手係好好冰泠啊
妳意思係唔係 佢只係拍醒妳 拍妳過左時間.

作者: D0BI    時間: 2005-8-27 04:56 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

試過比鬼壓...
不過講到真係比鬼搞又冇...
幸好我遇見的都冇咩惡意或者想搞我..
作者: Anzai    時間: 2005-8-28 03:13 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我試過訓緊o個時忽然比野好大力咁拍左一下
我仲係比佢拍到郁的,我即刻睇係邊個,但係無人囉
隻門都係無開過
作者: frenchfree    時間: 2005-8-30 04:48 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我都試過被鬼觸碰,就係前一排鬼節甘上下。我企係窗邊發呆,突然感覺有人係我背後督了我一下,感覺就完全同平時被別人觸碰一樣,甚至還是暖的。不過當時屋企無其他人。
作者: tccm2001    時間: 2005-8-31 02:25 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我都試過起唔到身,明明都已經清醒,
雖眼有點看不清,但都不至於無力起身
作者: chung1219    時間: 2005-8-31 05:29 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由jerry19802005/08/22 04:05pm 發表的內容:
本人也試過被鬼魂觸踫事情係有一晚係我間房我正訓o左係床上(我的床是雙人床因為舒服)準備訓的時候,當時我是側訓的...唔夠兩至三分鐘開始感覺我背住的床肉向下凹,o者係有好似有個人訓緊落我張床咁....由腳開始...
呵呵 ~ 相當詭異的事件 ! 究竟想同你
『 孖POST 』?係男鬼抑或係女鬼呢 ?

作者: chung1219    時間: 2005-8-31 05:33 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由yuppie2005/08/07 01:58pm 發表的內容:
幾年前自己去左外國讀寄宿學校
當時自己一個人一間房
時間約12-1am 係冬天 所以d被好厚 自己連埋個頭仲縮左入堆被度取暖
突然聽到一聲"何" 好似係呼氣咁既聲
...
突然聽到一聲"何" ? 咁你下次就試下去『 何 』番佢囉。XD ∼
作者: chung1219    時間: 2005-8-31 05:38 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由火怪2005/08/25 03:16pm 發表的內容:
禁樣妳有無感覺拍妳的手係好好冰泠啊
妳意思係唔係 佢只係拍醒妳 拍妳過左時間.
喂 ~ 火怪....你以為我是女人嗎 ? 你用
個『 妳 』字形容我 ? 哈哈 ~對啊 !
它是一拍即縮 , 邊夠時間 Feel 到佢隻手
D 溫度呀 ? 佢只係提醒我而已....

作者: chung1219    時間: 2005-8-31 05:41 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由D0BI2005/08/27 04:56pm 發表的內容:
試過比鬼壓...
不過講到真係比鬼搞又冇...
幸好我遇見的都冇咩惡意或者想搞我..
比鬼壓 ? 咁都唔算係俾鬼搞 ?
點至算係俾鬼搞呀。吹漲 ! 呵呵 ∼

作者: chung1219    時間: 2005-8-31 05:45 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由Anzai2005/08/28 03:13pm 發表的內容:
我試過訓緊o個時忽然比野好大力咁拍左一下
我仲係比佢拍到郁的,我即刻睇係邊個,但係無人囉
隻門都係無開過
聽妳咁講....似乎只是頑皮鬼一隻而已 , 但如
果我係佢的話 , 就唔會拍妳....而係咀啖妳 ! 正 ~

http://img013.photo.wangyou.com/2005/6/10/102006/200511219383360_s.jpg
作者: ceail    時間: 2005-9-1 07:27 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我就試過比佢哋戲弄過兩次,第一次就比較驚心啲(我本人應為)
有晚凌晨五點札醒既時候,有為太害怕會見到啲靈界朋友(每次半夜札醒都係咁)而遲遲都瞓唔著,正在好驚好驚之際,突然牀邊有"人"敲打到嘭嘭聲(我張牀喺高架床,而床邊掛滿"宜X傢俬"出品既藍色袋袋,"佢"就係敲打藍色袋袋喇),嚇到我郁都唔敢郁,等"佢"停咗後,我立刻起身張望四周,然後大叫亞媽亞媽,叫咗好多聲都冇回應,我仲以為我成家都比"塞耳"之後先聽到亞媽問咩事(我家沒有房,同亞媽張床只隔一個衣櫃),最後即刻中去亞媽張床到瞓到天光。

第二次就係喺廚房煮嘢食時,無端端比人扯衫尾,初頭冇為以,以為唔知喺邊度勾到,但奇怪係我企正中間,正常應該唔會勾到,但最後都冇諗到,都冇覺得同某啲嘢有關,直到有一次亞媽同我哋講,話喺廚房比人扯衫尾,但當時係冇人,我先記番上次我都有同樣事情發生,時間大約相差幾日,之後過幾日亞媽再試過多一次被扯衫尾後,我就已經唔敢一個人入廚房喇~
作者: chung1219    時間: 2005-9-1 08:40 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由ceail2005/09/01 07:27pm 發表的內容:
有晚凌晨五點札醒既時候,有為太害怕會見到啲靈界朋友(每次半夜札醒都係咁)而遲遲都瞓唔著,正在好驚好驚之際,突然୬...
如果再遇到哩類事情 , 最好就嘗試一下唸經....
作者: chung1219    時間: 2005-9-1 08:42 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由ceail2005/09/01 07:27pm 發表的內容:
有晚凌晨五點札醒既時候,有為太害怕會見到啲靈界朋友(每次半夜札醒都係咁)而遲遲都瞓唔著,正在好驚好驚之際,突然୬...
譬如『 六字大明咒 』
作者: ceail    時間: 2005-9-1 10:43 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我仲未試過遇到呢啲事時,我都喺咁諗,所以專登走去背波羅密多心經,但一發生咗,個腦淨係識諗好驚同唔係真,除外都係一片空白……
作者: shing0616    時間: 2005-9-2 07:43 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我有一次在睡覺,突然有一隻很凍的手(可能是,因為有幾點凍的東西)掂我的腰
作者: 少爺K    時間: 2005-9-9 12:22 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

曾經俾鬼壓算唔算接觸呢?
見到一D唔屬於我既頭髮又算唔算俾鬼玩?
作者: Yuki528    時間: 2005-9-9 01:56 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

其实大家有无谂过用科学既角度去谂下呢???
我觉得吾一定全部人都系遇到果种野咯...  
我好耐之前都有试过"俾鬼壓"..
果阵时真系好惊....
但之后谂返起```听咗其他人既分析..又觉得吾一定系遇到果种野喇..?
就算真系"俾鬼壓"...距应该都系无意既...
因为我之后都无发生过D咩事...

作者: chung1219    時間: 2005-9-12 12:09 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由少爺K2005/09/09 00:22am 發表的內容:
曾經俾鬼壓算唔算接觸呢?
見到一D唔屬於我既頭髮又算唔算俾鬼玩?
是與否....就要看你能否詳細一點才可以給予意見。
作者: chung1219    時間: 2005-9-12 12:15 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由Yuki5282005/09/09 01:56pm 發表的內容:
其?大家有?谂过用科?既角度去谂下呢???
我觉得吾一定全部人都系遇到果种野咯...  
我好耐之前都有试过"俾鬼壓"..
果阵时真系...
就算是否『 被鬼閘 』....在這種『郁不得』的情
況下感到有些害怕亦好平常....我亦有幾次見到鬼 ,
但其中有 3 次....我事後諗起 , 覺得見到的或者是
『 地縛靈 』....

作者: frances0210    時間: 2005-9-17 01:37 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我有次勁怪 ,
我平時懶訓到成隻死豬咁 , 但果日訓唔到~
周圍望 , 見到d白光 , 跟住就旭唔到~!!!!!
我隻手伸左出黎訓ma~
"佢"就係咁摸我隻手~
因為我本身成日接觸到呢d事~
所以我第一就唸六字大明咒~
跟住就冇事
作者: Creature    時間: 2005-9-18 02:21 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

鬼不敢作弄我的,可能我夠凶惡啩!!他們只會幫我的。從小就這樣的。
作者: Creature    時間: 2005-9-21 05:04 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

若我家人找不到東西,我會說,跑到那裏去,我便會在他們找過的地方找到。
叫他們幫找車位等。在外地那時,那地方很難找車位,但我曾很快或有吉的車位等。

作者: Creature    時間: 2005-9-26 11:18 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

是否我誤會了 , 你講到的事與鬼魂無關....
事實,從小我可以自我保護,而且更有數位護法保護(亦是鬼),因為我媽亦有陰陽眼的,且見過我最大的護法呢!

作者: chung1219    時間: 2005-9-28 08:43 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由Creature2005/09/26 11:18am 發表的內容:
事實,從小我可以自我保護,而且更有數位護法保護(亦是鬼),因為我媽亦有陰陽眼的,且見過我最大的護法呢!
下次早些說啊 ! 不然可能會被刪文.....
妳說的鬼 , 我個人認為可稱作『 高靈 』, 不是
遊魂野鬼 ,是擁有較高的法力 , 妳能得到這些
厚愛 , 或是前世修來吧。
作者: 童靈    時間: 2005-10-3 12:48 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

其實我也不知道這算不算是遇到,在多年前,我現在居住的屋剛入伙,我和家人還沒正式遷入,只有假期才偶爾入住數天,那時差不多每次晚上不是發惡夢就是半夜突然動彈不得,這是我之前從未試過的,直至家中正式入伙,供奉了祖先及地主後才停止。
作者: chung1219    時間: 2005-10-3 01:44 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

哩種情況.....我聽聞有唔少類似個案 , 我亦相信
閣下所講的。我有個朋友....佢都係未正式入伙 ,
佢每次在接近睡著時 , 都俾鬼摑醒或.....被抓到
痛醒 , 猛到痺 !!

作者: 惡涼    時間: 2005-10-3 08:40 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我試過沖涼時聽到左背後傳來個30幾歲o既女仔奸笑聲..確定唔係隔壁黎架!
幾日後..我阿媽自己一人在屋企ge浴室時聽見個女仔話"嗯~..."(同個年齡聲音)
仲有試過訓覺的時候.感覺有人踏左2步上黎我o既床上(因為床係軟ga.所以有感覺)
已經係白天10點幾.我開眼睇.結果冇人.踏2步就唔見左~
作者: jason534    時間: 2005-10-29 12:36 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

都有個同你差唔多既經驗...e家睇左你既文章先知
有日,我係家中溫書,之後唔覺訓左,之後訓左一陣
聽到有人幾大聲叫我個名(個語言就好似平時我阿媽叫醒我咁)
之後我就醒左.....(我果時以為自己係幻聽)....e家先知應該唔係= =
作者: 邪魅影    時間: 2005-11-1 06:05 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我曾經被土地公公幫我尋回一件我很曾惜的物件,
(她親手織給我的,加上她已到加拿大留學,所以特別曾惜)
有一次我帶着一個好朋友送給我的手繩到旺角那邊,
但回家途中發現不見了那手繩,
當時我着急得很,
我回到家後想起奶奶給我説過如果誠心誠意祈求土地公公幫我們尋找一些東西,
土地公公是會幫助我們,
所以我立刻祈求土地公公幫我,
到第2天我那條手繩出現在的電腦桌上(我十分確定那天我是帶着手繩離開家,電腦桌上没有任何東西)
我想這算是被鬼或神明幫助

作者: joe198663    時間: 2005-11-2 03:50 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

chung, 謝謝你的分享! ^_^
很有趣的經歷...
看來那靈界對你沒有惡意呢!
他提醒了你準時出門...
幫到你不少...
所以你對他道謝是應該的...

我沒有被靈體騷擾的經歷...
也沒有遇上靈界...
但是我不害怕見鬼...
因為他們與我們沒有分別...
他們只是在別的空間生活...
我把他們當作外國人而已...

如果你騷擾他們, 他們也絕不會騷擾你...
但若然你騷擾了他們...
你定逃不過被騷擾...

所謂''平生不作虧心事, 半夜敲門也不驚''...
你若然沒有犯罪...
你是沒可能惹上靈體來...
一切都是因果報應......

作者: Hosannah    時間: 2005-11-10 01:55 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

你們好,我是新來的..
看完你們的故事,突然想起自己的經歷,不過有可能是我想太多了...
我考試的時候都很晚,大約12點多1點才開始溫習
那時我在客廳的大桌子上努力的用功,我的弟弟已經熟睡在我身後的長椅上
到了差不多3點半時我真的太疲勞了,眼睛也睜不開,但是如果睡了,明天的考試肯定會死,那是畢業試,而且那科很重要,所以無論如何也要繼續.
可是我始終閉上了眼睛睡著了...還作了個夢
夢中的場景就是我家,客廳,跟當時的我同一位置
那畫面就好像電影一樣,慢慢的拉近到睡在桌上的我的身後,然後有一隻手大力的拍了我肩膀一下,還大聲的叫了我一聲 ”喂!”
現實中的我也清楚的聽到有人叫 ”喂!” 而且肩膀也真的被打了一下! 我那麼肯定是因為我因此而醒了!(我很難才醒的)
我立即望向身後,我弟還在睡,睡的張大了嘴巴.
而客廳又只有我一個,電視也沒開
我看一下鐘,時間是4點...於是我便繼續溫習.
我想如果真的是他們叫醒我的話,那麼真是太好了...因為如果我沒醒過來,肯定會明天才醒,然後會考得很差...
後來我的朋友都說是我的心理作用,因為我很想醒,所以才有這樣的錯覺
會有這個可能嗎?
作者: 五眼仔    時間: 2005-11-10 02:27 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我都唔知算唔算呀...
有一次,我同朋友行街,經過一間係買天珠架,我就睇下啦,我一睇就睇中左一條天珠手鍊,真係好鐘意呀,最初都無諗住買,因為價錢我覺得貴,之後就走左啦,但一路行,我都諗住條鍊,個腦不停咁出現條鍊...之後我個朋友就再同我返轉頭,就買左條鍊啦,果售貨員太太仲話這條是一條好天珠黎架,會帶給有緣人好運...買之後第二日,有個朋友打黎話有工請我(我已失業數月了)...唔知真係咁岩,還是真的條鍊帶給好運!!!但我帶左近一個月倒,條鍊係我訓醒之後唔見左呀!!!我一向都帶住架,無放底過,淋訓我屋企人仲話仲咩唔除左條鍊呀,唔怕訓得唔舒服咩,我仲話唔怕呀,我都慣左,唔帶返而唔慣呀...點知訓醒之後就唔見左啦,我搵晒屋企每一處,但無發現.......蒸發左咁呀!!!!!!
都唔見左有2年架啦,但我而家都仲好記得條鍊係點架,我有諗過再去果間野度再買一條一樣既,但去到睇,無左啦!!我朋友叫我睇過第二條,但我睇來睇去都無一條合眼緣!!!之後我就再無買過天珠啦!!!!!!
但唔見左條鍊既呢!!!斷左都話有屍骸呀,但而家係乜都無喎!!!!!!!究竟去左邊呢!?係一個迷~~~~~
作者: kayu-ivy    時間: 2005-11-10 05:17 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我記得有一天晚上, 大家都睡了.. 但我還是睡不著...
突然, 在客廳傳來chair 移動的聽音(這是一張很old而有wheel 的chair, 移動時會發出怪怪的聽音) ... 當時我好驚.... 但當我台頭一看時, 個chair 已經係我的room 門口... 哇... 我咪大被蓋個頭... 動也不敢動.... 之後, the chair 都無再動... 就係咁就睡左....
作者: 五眼仔    時間: 2005-11-10 05:58 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由kayu-ivy2005/11/10 05:17pm 發表的內容:
我記得有一天晚上, 大家都睡了.. 但我還是睡不著...
突然, 在客廳傳來chair 移動的聽音(這是一張很old而有wheel 的chair, 移動時會發出怪怪的聽音) ... 當時我好驚.... 但當我台頭一看時, 個chair 已經係我的ro...
嘩...張椅子自己行去你房呀??? 咁你訓醒之後仲係咪你房門口呀??
作者: 青    時間: 2005-11-10 09:03 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我今日搭車返hm果陣,晌安全島見到個黑衣人,之後斬一斬眼,又唔見左,,,,唔知係唔係我眼花...
作者: CHUNG1219    時間: 2005-11-14 05:50 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由邪魅影2005/11/01 06:05pm 發表的內容:
我曾經被土地公公幫我尋回一件我很曾惜的物件,
(她親手織給我的,加上她已到加拿大留學,所以特別曾惜)
有一次我帶?一個好朋友送給我的手繩到旺角那邊,
但回家途中發現不見了那手繩,
...
若如閣下所言 , 那土地公直頭超級心地好啦 !
這亦算得上是『幸福』啊 , 多一點拜拜祂吧。
作者: CHUNG1219    時間: 2005-11-14 06:00 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由Hosannah2005/11/10 01:55am 發表的內容:
你們好,我是新來的..
看完你們的故事,突然想起自己的經歷,不過有可能是我想太多了...
我考試的時候都很晚,大約12點多1點才開始溫習
那時我在客廳的大桌子上努力的用功,我的弟弟已經熟睡在我身後的...
妳的情況跟我有 8 成相似? !!妳那些朋
友不相信亦不能怪他們 , 雖然現在有很多
人相信鬼魂這回事 , 但仍有很多人不信....

作者: CHUNG1219    時間: 2005-11-14 06:07 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由五眼仔2005/11/10 02:27am 發表的內容:
我都唔知算唔算呀...
有一次,我同朋友行街,經過一間係買天珠洶煻?真係好鐘意呀,最初都無諗住買,因為價錢我覺得貴,之後就走左啦,但一路行,我都諗住條鍊,個腦不停咁出現條鍊...之後我個朋友就再同我返轉頭,就買?..
我只聽過一些忽然不見了『佛牌』的個案 , 你
的經歷亦算幾特別 , 但我覺得不符合這個主題了....

作者: lifred    時間: 2005-11-15 04:51 AM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

二年前曾到泰國渡假.
一進飯店房間就看見一個穿著寶藍色沙麗的身影飄進浴室.
我以為是自己眼花,並未與同行的友人提起.
到了下半夜,我幾乎快忘了那件事,突然聽到飯店拖鞋在地毯上行走的聲音,我以為是我朋友起來喝水所製造出來的聲音,結果一個翻身,才發現她還睡在自己的床上,那,那個在地毯上走動的聲音又是怎麼來的?
我沒膽掀開棉被一看究竟,驚恐地渡過了我在泰國的最後一夜....
作者: -雷-    時間: 2005-11-15 05:46 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我唔知算唔升試過-o-~我果次掉左之[不]~我本來想諗住行去汁番既~點知佢自己6番過黎~我覺得應該係鬼幫我!!
作者: 威仔gy    時間: 2005-11-15 10:02 PM     標題: [討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

我呢...一出門口看到樓梯門口自己開了,一下樓梯卻自己關了,不知是不是- -

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0