標題: 手掌大的飛蛾 [打印本頁]

作者: freegoman    時間: 2005-3-28 06:08 AM     標題: 手掌大的飛蛾

記得在我還在求学時,我的姐夫因cancer過世,我們幾兄弟姊妹去大酒店拜祭姐夫,回家時已是晚上11時多了。因我要準備hkal而我的妹妹要準備hkcee,所以當其他家人已睡了,我和妹妹繼績温習。過了一會,我眼前一黑,原來有隻飛蛾在飛舞,跟着它停在我家的光管上。這隻飛蛾双翼平放有如我双掌般大,我和妹妹都呆了,我想是不是由大酒店帶了'朋友'回家,或是我姐夫來看我們最後一面呢?我不知道?
往後數年,每逢我媽媽生日,都有隻飛蛾停在媽媽的照片上,好像姐夫來向媽媽祝壽。再過幾年就再沒有飛蛾飛進我家,可能姐夫已去了投胎了。
作者: vling2884    時間: 2005-3-28 09:25 AM     標題: 手掌大的飛蛾

我都聽聞人死後可能因為會掛念親人而化身成為昆蟲呀!之前都有新聞報導過張國榮過身後有只小昆蟲係靈堂徘徊啦~
我信o架!!
作者: zoh33    時間: 2005-3-28 02:14 PM     標題: 手掌大的飛蛾

手掌大的飛蛾...我倒沒有見過
但手掌大的草猛..我倒見過一只~嚇死我tim
坐坐下見到墻上有只這麼大的~~嚇到我飛身跑入房
不過我望住媽咪..媽咪話係爸爸返來探我地..=.=
要我坐在坐位上....和他對望=.=!!!
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-28 04:12 PM     標題: 手掌大的飛蛾

手掌大的飛蛾我以前15歲到見過..o係青衣.
o個時我住7樓.有日答x見到一隻好似手掌咁大的飛蛾
連續幾日.4-5日到啦.都見到隻野.如果o個日答x見唔到佢
o係大堂就會見到佢...!!
作者: sze393    時間: 2005-3-28 07:26 PM     標題: 手掌大的飛蛾

我都有見過咁大隻x蛾....!!
我係大酒店度見到架....
當時係爺爺過身....
都有6~7年前啦....
作者: c0082106    時間: 2005-3-29 01:45 AM     標題: 手掌大的飛蛾

我完全接受唔到昆蟲
實在太核突啦
唔好話一隻大飛蛾
就算係面飛蛾仔我都好驚
但我又唔信係先人既化身喎
所以通常我見到
我都會毫不猶疑舉起報紙

作者: 彩虹囡囡    時間: 2005-3-29 11:15 AM     標題: 手掌大的飛蛾

手掌大的飛蛾...我一定信~因為我see過!!!
作者: 小美人    時間: 2005-3-29 07:49 PM     標題: 手掌大的飛蛾

會唔會化身成蜘蛛架?
因為我以前係我老公間房個牆角果道,
見到一隻大過隻手咁大既蜘蛛,
仲要爬得好快咁架喎....
幾驚佢爬落黎.....
唔知會唔會係蜘蛛精黎架~~~
作者: be晞    時間: 2005-3-29 08:35 PM     標題: 手掌大的飛蛾

下面引用由小美人2005/03/29 07:49pm 發表的內容:
會唔會化身成蜘蛛架?
因為我以前係我老公間房個牆角果道,
見到一隻大過隻手咁大既蜘蛛,
仲要爬得好快咁架喎....
...
手咁大隻既蜘蛛我都見過...周身毛
令我打晒冷震=             = "
作者: so391312    時間: 2005-3-29 08:46 PM     標題: 手掌大的飛蛾

我家常常有飛蛾光顧~一晚5-6隻(5元大細的)
見過最大有2隻手禁大..飛果時好大聲~
大家見到禁大隻飛蛾..千萬唔好拍死佢...
(後果:成牆+手...都係........黃色既.......漿)( ° △ °|||) /
本人不太相信~人死後,會變成昆蟲~ 飛回找親人
(那我是有很多 親人..........死)
作者: kchan    時間: 2005-3-29 09:34 PM     標題: 手掌大的飛蛾

咁大隻......不過又可能真係有既.......
作者: cyclops    時間: 2005-3-29 09:48 PM     標題: 手掌大的飛蛾

請問是不是這種蛾???
這種我養過.好像是蛾類中最大的品種...有手掌那麼大.
不過如果會常常到你家徘迴.也許真的是你姐夫的化身也不一定.
作者: hkchan    時間: 2005-3-29 10:25 PM     標題: 手掌大的飛蛾

我記得有一次中秋,我關哂門,乜門都關哂,點知番屋企個陣一開門,天花板過白隻蛾,地下好多蟲= -
作者: freegoman    時間: 2005-3-30 03:48 AM     標題: 手掌大的飛蛾

正是cyclops所post出嚟這一種飛蛾,不過我所睇到那隻顏色比較深。那是什麼品種的蛾呢?
作者: cyclops    時間: 2005-3-30 10:42 PM     標題: 手掌大的飛蛾

中名:皇蛾
學名:Attacus atlas atlas
特徵:皇蛾是世界上體型最大的蛾類,翅展可達20∼30公分。雄蛾的觸角呈羽狀,而雌蛾的翅膀形狀較為寬圓,腹部較肥胖。其翅面呈紅褐色,前後翅的中央各有一個三角形無鱗粉的透明區域,周圍有黑色帶紋環繞,前翅先端整個區域向外明顯地突伸,像是蛇頭,有恫嚇天敵的作用,因此皇蛾又叫做蛇頭蛾。因為體型大,色彩鮮明,常常被製作成標本來販賣。
習性:皇蛾幼蟲的食性頗雜,茄冬、饅頭果類、江某、番石榴、蓮霧、樹杞等皆為其食草。每年有兩代,於 4 ∼ 5 月、 8 ∼ 9月間發生,成蟲於夜間羽化、交配、產卵。
台灣.廣西都有發現過...我想棲息地應該是華南這一帶巴.
在野外也很不容易見到呢...[我根本沒見過野生的...]
要養也是特別去買蟲卵來孵的.
居然會跑到家裡轉.怪????
作者: 曲巴    時間: 2005-3-30 11:04 PM     標題: 手掌大的飛蛾

講起我又記得,我都見過隻好大的飛蛾,我以前住在28樓,
有一日夜晚我食完飯返入房, 見到一隻好大, 真是好大, 類似飛蛾的物體,
全身白色,當時真是唔敢相信自己對眼, 咁大個仔都未見過成隻手常咁大.
最恐怖是成隻都是白色,好似平時見到係燈飛來飛去個D細隻飛蛾的加大碼版.
作者: ching1314    時間: 2005-4-3 01:02 PM     標題: 手掌大的飛蛾

我婆婆每年生日我都會番大陸ge~但我婆婆在慶祝生日的時候都有一隻飛蛾在屋內飛黎飛去~還有其實我婆婆是我過了的親人~在我婆婆過身的時候都有一隻飛蛾飛黎飛去~我林這隻飛蛾應該是我過身的公公∼

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0