標題: 我最喜歡的甘草演員 [打印本頁]

作者: TWKCO    時間: 2005-10-18 08:44 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

在影視娛樂界裡,有不少我們熟識的演藝巨星,他們除了有擔演一線主角的男女偶像巨星外,亦有擔綱配角的實力派演員,這一批演員雖然沒有偶像派巨星那樣受歡迎,但卻是影視界裡演出經驗豐富的資深演員,他們多是來自60至70年代的電影演員,而且演技往往比起現今的年青偶像更精彩出色,他們被行內稱為甘草演員,為了表揚這批甘草演員對香港影藝界的貢獻,本人特此發起一個(我最喜歡的甘草演員)投票,看看誰是大家心目中最欣賞的甘草巨星,現在我選了10位最為觀眾熟識的資深甘草演員,大家不妨投自己心中的一票,若有其他的甘草演員想作出表揚,亦歡迎大家在此提名,謝謝!
作者: manman288    時間: 2005-10-18 09:13 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

秦沛,,,,,曾江. ,,,,,,,,胡楓我都好喜歡
總有一個我都好喜歡,但唔記得叫咩名=_=
秦沛,我覺得佢好搞笑成日笑嘻嘻,
,而曾江橫睇掂睇一D都唔似70幾^^
佢個樣總好後生,演做衰做好人都掂,
胡楓佢係好有朝氣GE老人家,
佢演咩都好開心,,,,,,,,,,
係TV見到佢我都會開心

作者: 雷.仲恩    時間: 2005-10-18 10:34 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

秦沛同胡楓。
前者,可忠可奸。佢d戲真係有一種戲味係裡面,起到d「支撐」全劇既作用。
後者,係妙手二裡面果個「長者阿伯」既角色做得幾好,真係會令人會心微笑。
作者: joe198663    時間: 2005-10-19 02:11 AM     標題: 我最喜歡的甘草演員

謝謝你的分享! ^_^
很有趣的投票...
一班值得欣賞的甘草演員...
他們對整個演藝也作了很大的貢獻...
他們實在不容忽視...

我選了秦沛, 曾江, 胡楓這三位老演員...
三位我都很欣賞的甘草演員...

秦沛, 演技一流...
過往所演的經典角色多不勝數...
即使是忠與奸也全情投入...
演得出色, 深受觀眾讚賞...

曾江, 演技同樣出眾...
除演技外, 我欣賞的是他的那份男人味...
即使老了, 仍然散發著一種男士魅力...
一股風度...

胡楓, 精神可佳...
年紀70有多的胡楓, 仍然活躍於演藝界...
是演藝圈親切的一位老人家...
他那份熱誠實在教人感動...
而和藹可親的形象已是深入民心...

以上的三位我很是敬佩...
期望在未來的日子裡能繼續欣賞他們的演出.......

作者: rttkamet    時間: 2005-10-19 03:30 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

上星期亞視曾在深夜播放一套很久的粵語長片, 叫大破殊仙陣, 演員有馮寶寶, 秦沛, 鄭君綿等等, 秦沛年青時很英俊的, 而且身形也很健碩的, 他除了拍國語片外亦有拍粵語片的, 有一套印象很深刻, 但忘了叫什麼名的, 他是演一個熱血青年的, 而片中另外的演員有家燕姐, 鄧光榮, 其中一幕很深刻, 話說家燕姐和一班阿飛哥, 飛姐去一小溪游水, 游游下家燕姐個bra跌左, 被水沖了去下游, 被正在洗菜的秦沛拾了, 於是秦沛走上上游和班阿飛理論, 叫他們不應在上游游水, 污染食水, 很有環保意識的,
作者: vling2884    時間: 2005-10-19 06:08 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

以上所有甘草演員..
我也非常欣賞..
但首選較留意的會是..
秦沛、曾江及劉兆銘..
三位都真是現今不可多得..
無論演譯忠或奸角..
甚至是小人物角色..
亦絕無難度、手到拿來..
故謂縱然有出色的劇本..
放艷的牡丹演出..
但卻沒有精堪的綠葉作襯托..
最後那也只不過是一齣..
沒靈魂、無感覺的電影、電視罷..
作者: rrrtsoi    時間: 2005-10-20 07:23 AM     標題: 我最喜歡的甘草演員

提名表中好似忽略咗一班女甘草喎!(只有陳立品)
一班現役女甘草中,我最鍾意朱咪咪,每次見到佢都令人好開心
另外呂珊同方依琦雖然係歌手,但係演技都好出色
其實仲有苑瓊丹,搞笑又得嚴陌又得,不過已經做咗主角喇,唔再係甘草..
作者: 雷.仲恩    時間: 2005-10-20 03:06 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

下面引用由rrrtsoi2005/10/20 07:23am 發表的內容:
提名表中好似忽略咗一班女甘草喎!(只有陳立品)
一班現役女甘草中,我最鍾意朱咪咪,每次見到佢都令人好開心
另外呂珊同方依琦雖然係歌手,但係演技都好出色
其實仲有苑瓊丹,搞笑又得嚴陌又得,不過已經...
朱咪咪,佢係大長針裡面極度爆笑,其他果d就差喇…其他偶像歌星仲慘…梅小惠、朱咪咪先係帶起氣氛既人。
真係超爆笑。
苑瓊丹好似係封神榜做陳浩民阿媽,都算主角喇
作者: porkchophell    時間: 2005-10-20 10:05 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

我首選了秦沛.
因為他能夠演繹任何角色.
不論搞笑, 忠或奸都演得入木三分.
我想最令我印象深刻的是多年前的 '癲佬正傳'
他和黃秋生和肥貓的演技令我震驚.
可能當時還小吧.
覺得秦沛做的'癲佬' 和真實的一樣.
令自己十分害怕.
而令一個我覺得很出色的是胡楓先生.
他為電視的貢獻真的很多.
演技也很自然流暢.
而現在我覺得有水準的演員是林雪.
他有些許秦沛的影子能勝任多種角色.

作者: rrrtsoi    時間: 2005-10-21 07:15 AM     標題: 我最喜歡的甘草演員

林雪都講埋,咁就一定唔可以唔講埋近期既甘草皇----詹瑞文
其實甘草皇后仲有羅蘭、羅冠蘭、黎萱
羅冠蘭俾人既印象太深刻,有時仲搶眼過主角
作者: tna218    時間: 2005-10-21 02:04 PM     標題: 我最喜歡的甘草演員

我最鍾意係秦沛...
佢既演戲天份真係好叻~~
我由其係最鍾意佢扮人阿爸既角色~~~
因為夠長氣~~~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0