標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖 [打印本頁]

作者: s9901237    時間: 2005-2-15 01:09 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

LBSALE[35]LBSALE內容有D誇張,懶搞笑既地方係小弟自己加既,希望無損大家對三國演義人物既尊重∼∼
話說當年劉備為左恢復漢室,就親率大軍入川奪蜀,為求三國鼎立之局。係途中,阿明仔就叫呀玄德望下條河,劉備唔望仲好,一望就望到十七、八個村姑係果度洗衫,當中有四五個十分省鏡。劉備就嘆道:「明仔呀明仔,你明知我屋企有隻老虎「也母」就唔好引我啦!你係咪想我比人罰頂痰冠呀!」
小明就話:「唔係呀主公,係後面個大肚婆呀(指向已懷有陸遜之陸師奶),佢肚入面有你既大敵,你而家唔做低佢,搞佢個一屍兩命,第時你就實後患無窮,唔但之係你呀,仲有呀你既兩個契弟呀∼」
劉備就再嘆道:「唉,先生你都曾經講過,天時不如地利,地利不如人和,我人又老錢又無,如果無埋人心既就全部一齊乞食啦!!更何況,我無啦啦殺左個大肚婆既話,我屋企隻老虎實懷疑我出去滾,滾大左人地個肚,殺人滅口,果陣時仲慘啦!你岩既,不如你啃左去啦!」
小明諗兩諗,人同此心,心同此理,小明諗既然呀劉備都唔肯啦,不如就脆脆地係火焰山擺個八陣圖算啦∼小明當然就好出名既孔明啦∼
十九年後,陸遜大個仔啦,佢上台第一件事就幫呂蒙攻打荊州,生擒關羽;之後夷陵一戰,陸遜就整番招「營燒八百里」,一燒就燒到劉備無晒尊嚴顏面,只有三十六計,走為上計,係咁走係咁走,但係陸遜就用埋飲奶既力係咁追,一追再追之下黎到火焰山,雖然見唔到牛魔王,但係就見到八陣圖。呢個陸遜諗都唔諗就沖左入去,佢又唔知果陣佢未出世就擺定架啦,點識破丫?
講開呢個八陣圖就真係架勢啦,共有休,生,傷,杜,景,死,驚,開八門,而且有八八六十四種變化,仲有三十六天罡,七十二地煞(水滸入面既一百零八個星),陸遜一睇就知錯啦,幸好突然見到一個阿伯,白髮蒼蒼。佢為左自救,不惜掩住良心叫左兩聲靚仔,呀伯果然突然回頭。
陸遜就大叫:「靚仔,救下我呀,我老婆都未娶唔想咁早死呀∼」
老伯就好風騷咁話:「唔駛騰,no problem,跟住我行啦∼」兜完幾個圈之後就出左陣啦。
老伯就問佢:「後生仔,做咩咁睇唔開呀,你東吳過黎架?你識唔識呢個陣呀?」
陸遜搖下頭話:「識就唔晒咁頻能啦」
老伯又話:「唔識仲學人帶兵打仗(真係個老伯講架),你幾大呀?」
陸遜一時面紅話:「行年十八,尚未娶妻」
阿伯一邊暗笑佢毛都未出齊就學人也文也武,一邊就安慰佢話:「難怪你唔識啦,呢個陣擺左十九年架啦,你知唔知係邊個擺架∼?」
陸遜就FIG FIG頭話唔知,老伯就話比佢聽當年劉備入川既事,原來呢個呀伯就係諸葛亮.......
既外父,黃承彥,佢又話啦:「係明仔當年叫我係度等你,佢話你老婆都未娶,就係度死左就好慘既,我係呢度等左你十九年啦。話之你勁到曉飛呀,你過左呢個旱八陣,前面仲有水八陣,觀武陣,你都係返歸娶老婆啦。」
陸遜聽完之後就當堂嚇左跳,然後都唔識笑啦,心諗呢個世上竟然有咁犀利既人,我未出世就已經擺定陣黎『僕』我!?心諗之下一淆,就即刻返歸娶老婆,仲娶左孫權個女添。
雖文筆粗俗,不堪入目,但呢35冥元都唔搵笨卦∼∼
作者: huisiutung    時間: 2005-2-15 01:42 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

看完之後同你有一個提意,這一板是歷史秘異!
板規細則列明
此版不是給各位發洩和灌水吹水的閒聊版,而是給大家去討論歷史.
如有灌水吹水或志在發洩的發文或回覆,定必刪除!
最後只怕你賺的錢還不及幫自己加評級...
你這一種個人創作的文章應放在<<藝術及文化>
板規中已說明:歡迎各位post自己的原創文章和分享各類藝術與文化.
-如果是原創章回小說請post在同一主題內.
希望閣下留意及下一次出文小心吧.^^
作者: butn    時間: 2005-2-15 06:14 PM

***** 板主模式 ***** 該文章是管理員從歷史秘異轉移過來的!
作者: s9901237    時間: 2005-2-16 10:20 AM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

........................@@無奈
確實唔係我自己作既,我作到有咁勁就好啦∼∼我係係書度睇完再用自己既文字打番出黎既∼∼
作者: huisiutung    時間: 2005-2-17 12:31 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

不能輕看你自己的!希望你有一天可以寫出一篇好的文章吧。
作者: s9901237    時間: 2005-2-17 01:55 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

哈哈,恕我自大講一句,好既文章只要係用心寫既,都一定會寫到,何須等到有一天呢∼∼哈哈哈
作者: huisiutung    時間: 2005-2-17 06:06 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

既知如何,為什麼你不不速速寫下好文章呢?
如果是好文章,100元也有人向你買啊!(我是第一個)
作者: s9901237    時間: 2005-2-18 02:44 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

你可知道,就係可能因為你既一句說話,世界上又將會多左一位名人啦∼∼
可能過份狂妄自大,但係細佬好受感動

作者: huisiutung    時間: 2005-2-18 08:35 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

細佬?我可不作什麼人的大哥呢!
但如果有一天你肯真心寫文章,我也願意為你改為書面語的!
只要把文章在訊息中給我便行了。
作者: s9901237    時間: 2005-2-19 04:00 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

致謝啦∼∼∼
我現在處於一個十分非常的時期,唔好話寫文章,想作一首得體D既詩都唔得,只好求其獻上一首七絕,以表我既志向
才子少年出廣東,
風骨文采確不同。
愁眉深鎖為何事?
只嘆離鄉黔技窮。
雖然太狂,但係我幾滿意因為平仄押韻都岩
只是賢兄不嫌小弟多番狂妄自大,十分感激
作者: huisiutung    時間: 2005-2-19 09:25 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

下面引用由s99012372005/02/19 04:00pm 發表的內容:
才子少年出廣東,風骨文采確不同。
愁眉深鎖為何事?只嘆離鄉黔技窮。
這一首不是作得很好嗎????如果你肯下心機的~我相信你一定會出好文!
現在在溫哥華?
作者: s9901237    時間: 2005-2-20 03:47 AM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

係呀∼∼因為學業無成所以要遠走他方,離鄉別井呀∼∼

作者: huisiutung    時間: 2005-2-21 11:34 PM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

下面引用由s99012372005/02/20 03:47am 發表的內容:
係呀∼∼因為學業無成所以要遠走他方,離鄉別井呀∼∼
起碼你還有能力、有方法、有膽的遠走他方啊!
出去趕一番大事吧~^^

作者: s9901237    時間: 2005-2-22 09:38 AM     標題: [推薦]孔明crossover陸遜@八陣圖

好∼∼承你貴言吧∼∼致謝了

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0