標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,? [打印本頁]

作者: 細BEE    時間: 2004-6-8 12:19 AM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

我比較鍾意睇好多唔同既比賽,,
有睇過跆拳,boxing,泰拳,,
我覺得有d人打起上黎好靚,,
好似dance 咁,,
我有學boxing,同跆拳
你地又有冇人學呢,,>??
作者: ryan5k2000    時間: 2004-6-8 12:22 AM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

[這個貼子最後由ryan5k2000在 2004/06/08 00:23am 第 1 次編輯]

我學跆拳~~
未來應該會學太極or泳春
其實武術一定是藝術的一樣~~
藝術+哲理就是武術
作者: porkchophell    時間: 2004-6-8 02:27 AM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

well! i am learning Aikido now. and i have been doing Wing Cheung for a while ages ago. i think it is an art. it is because especially Aikido is a self defence and the most important point is to control and peace. well! myself think that Tai Keung Do is enjoyable to watch. but it is not that effective.
作者: nazca    時間: 2004-6-8 02:07 PM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

我爸是教詠春的,我從小就學習啦...
雖然我不大有興趣,但會增加不小信心,
也覺得武術內含有很多物理學的知識
nazca字
作者: 西施    時間: 2004-6-13 03:43 AM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

我是學空手道的,啡帶
我認為當武術去到一個較高的境界時,
必會有一種打起來〔靚〕的感覺,
像看白帶初級生考空手道升級試,或藍帶生考升級試,
會去看那一個呢?
大都會去看藍帶升級試吧,
就是因為功力有了一定的程序,
打起來會更加刺激,
看的人,也會看得更興奮
作者: 細bee    時間: 2004-6-16 12:07 AM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

有冇人學BOXING ,, 泰拳,,??
可以分享一下嗎..??
詠春好似好難學,,打木人個D,,集手打到好金,,
係唔係一學就打木人架啦,,
作者: ddddaa123    時間: 2004-6-16 11:57 PM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

下面引用由細bee2004/06/16 00:07am 發表的內容:
有冇人學BOXING ,, 泰拳,,??
可以分享一下嗎..??
詠春好似好難學,,打木人個D,,集手打到好金,,
係唔係一學就打木人架啦,,
我未學過
但係我表哥就勁
我睇佢打比賽過陣,覺得好考應變
同爛仔交差唔多
不過有d步法同d招比較狠
佢贏個場都幾傷
輸過場,口腫面腫
不過都係輸過一場
粵港澳亞軍
平時完全睇佢唔出,係咁打得
作者: 細bee    時間: 2004-6-28 02:05 PM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

下面引用由ddddaa1232004/06/16 11:57pm 發表的內容:
粵港澳亞軍
唔知WHY,,
我覺得好多係internet 上個d 講 boxing 既站,,,
個個都話自己係拳王,,
點勁點勁,,,
講真我唔係睇少佢地,,
不過我想真正的拳王是經得起考驗,,,
---------------------------------------------------
我還得知,,香港拳壇已步入商業路線,,
香港拳擊藝術快玩完了
作者: 我的天我的歌    時間: 2004-6-28 10:48 PM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

我嘛.....
甚麼"拳"都沒有學過哩....
不過....有一些問題吧....
細bee說的...."打起上黎好靚"....
這裡的"靚"喇....
是不是那些武打片那一類的"型"呢??
即是喇....
有一些朋友會認為會打架的人很型吧....
是不是這類呢??
作者: 細bee    時間: 2004-6-29 12:29 AM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

下面引用由我的天我的歌2004/06/28 10:48pm 發表的內容:
我嘛.....
甚麼"拳"都沒有學過哩....
不過....有一些問題吧....
細bee說的...."打起上黎好靚"....
...
靚,,
我覺得打出來的招式,,步法,,很自然,,,
我不知樣說,,
其實我一直都好喜歡,,,太極,,
我覺得如果在武術來說,,,他是最美最自然
泰拳,,boxing..
我見過一些算是有水準的比賽,,,
(講真,,香港現在的某某拳賽,,真的太差了,,,不是拳手差,,,是他們的目的不知所謂,,,,,,,,,,,為名,,,)
鬥心,,體力,,技術,,兩拳手大家不相伯仲,,
我想我覺得既靚,,
第一在於拳手的動作,,出拳,,(我最愛看閃身左歐拳),,,,,,,,,,,,,,美極了
第二是兩拳手的鬥心,,體力,,技術的比拚鬥,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,可以看得讓全埸感動

作者: 哈林.小伍迷    時間: 2004-7-4 02:26 PM     標題: 武術係唔係藝術,,你地有冇人學武術呢,,?

哈哈∼∼∼我係學空手道....我覺得空手道d套拳好靚∼好有藝術感∼所以我就好有興趣....博擊我都好鍾意..因為都幾好睇∼∼同埋都幾實用∼∼∼

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0