標題: 〔救〕會點做? [打印本頁]

作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 02:34 PM     標題: 〔救〕會點做?

我姐姐和我姐夫結婚5年∼一直都好恩愛
剛剛接到我姐姐電話
原來.作晚我姐夫同我姐姐講:我出面有女朋友....
我姐姐就問佢
姐::你還愛那條女
姐夫:仲鍾意.我唔想騙你
姐:你地一齊幾耐
姐夫:幾個月..對不起.
姐:如果我原諒你.你可保證沒有下一次?
姐夫:〔唔出聲〕..
我姐同我姐夫有2個小朋友
我姐現在想離婚.但想到2個小朋友...不知怎樣好
我也很不想他們離婚...你地覺得有得救嗎?
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 02:38 PM     標題: 〔救〕會點做?

我姐夫係一個好好好好既男人.
係呢樣野做錯了∼!
仲有個女人知道佢有老婆.點解還要跟他一起?
還有
姐:你幾時同佢分手?
姐夫:遲o的先
到今早.姐夫同我姐說跟條女散了
作者: HimCheng    時間: 2005-3-23 03:01 PM     標題: 〔救〕會點做?

男人真是一種多情的動物呢...
但好的男人一定會吸引很多異性吧!(不論他結了婚没有!)
其實你姐姐有没有想過是哪裏出現問題...而導致這情況??
你姐姐只能祈求你姐夫没有下一次吧!
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 03:06 PM     標題: 〔救〕會點做?

係.我姐說如果佢有誠意的會原諒他的
可是我姐夫的性格很怪.不會哀求別人的
姐夫只是跟我姐說:你想點就點.即是說[如果離婚或者一起]他都不會有意見

作者: tobby    時間: 2005-3-23 03:14 PM     標題: 〔救〕會點做?

其實如果係你姐姐既問題而令到你姐夫有第二個既
咪睇下佢地講唔講數囉...
但係如果你姐姐根本冇問題既...其實重一齊會唔會辛苦左你姐姐呢?
一次不忠百次不容呀
唔好成日搵借口...因為有小朋友...只會縱容對方繼續錯落去...
我屋企以前都係咁...不過比較特別...被縱容既係我媽媽....
佢地係我細細個既時候已經有一大堆問題出現...
好衰唔衰又唔肯離婚..我陰影都幾大..一早離婚會好好多
到我大左我成日鬧我老豆...點解一早唔肯離婚..我老母冇得救ka la
單親家庭既仔女唔一定係唔好既...有健全既家庭既仔女亦唔一定大左會係叻既乖既
明冇?順其自然啦....
為仔女諗先係好...不過為仔女諗得黎又係咪真係佢地想既呢?
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 03:21 PM     標題: 〔救〕會點做?

我屋企都o係咁
因為可能我媽媽為左我地幾個仔女
有個健康的家庭.所以唔同我爸離婚
直至到我地大個左.先離婚
可能被媽媽感染..
什麼事情都先顧子女的感受~...
所以我姐姐現在真的很煩惱
我又不知道怎樣開解他.....
作者: tobby    時間: 2005-3-23 03:32 PM     標題: 〔救〕會點做?

我細細個果陣只係知老豆成日飲酒
返到黎打打鬧鬧我好憎佢...一直都想快d離婚佢地...
大左先知...原來老豆一直忍我老母既所作所為....所以借酒消仇
可憐我爸爸今時今日都冇諗住搵過個...我老母又唔令又唔慈母...
連我姐姐都係因為唔想再對住我老母...十年前就自己一個搬左lu...
而家人大左...先知如果以前睇到既野...只係一少部份...
不過如果唔會阻外到小朋友既成長就可以了
一但會影響到小朋友...就要認真諗下點樣做可以減輕對小朋友既傷害
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 03:48 PM     標題: 〔救〕會點做?

我姐姐o個2個小朋友一直都唔係同佢住
因為我姐和我姐夫都要返工
2個小朋友由細開始和我姐夫媽媽住
一個4歲一個1歲
如果真係要離婚.2個小朋友我諗都會跟男方的一邊
應該不是大問題
我姐本來打萛過2年買間大o的既屋一齊住.點知會......
我諗只係我姐姐唔忍心2個小朋友在單親家庭成長...........
作者: vling2884    時間: 2005-3-23 03:51 PM     標題: 〔救〕會點做?

下面引用由bobo20082020在 2005/03/23 03:06pm發表的內容:
係.我姐說如果佢有誠意的會原諒他的
可是我姐夫的性格很怪.不會哀求別人的
姐夫只是跟我姐說:你想點就點.即是說他都不會有意見.....

嘩,你姐夫真係毫無悔意喎!
若果我係你姐姐,應該會揀分手!結婚只不過係幾年時間,o甘快就可以鍾意另一個,係咪過份左呀?就算今次佢肯回頭,係咪保証可以唔會再犯?
有仔女就要容忍........我覺得唔係理由咯~~

作者: 波子汽水”    時間: 2005-3-23 03:57 PM     標題: 〔救〕會點做?

其實我覺得你姐姐應該自己去諗下~~睇下佢接唔接受到囉,,,
仲有既係,,,,我覺得小朋友果度都唔係d咩問題~~而家好多香港既小朋友都係split family的。。。同埋~~定期咁見下都得既姐,,,,,(雖然咁係好殘忍)
作者: tobby    時間: 2005-3-23 04:01 PM     標題: 〔救〕會點做?

唔忍心佢地係單親家庭成長?
我唔明有咩問題?健全家庭成長係咪就等於一定係好事?
如果佢地唔離婚繼續咁樣...見面咪好易面阻阻囉?
重要係仔女面前扮恩愛喎..
其實兩個小朋友係同係姐夫既媽媽住..
咁你姐夫同你姐姐又係咪同佢媽媽一齊住?
唔係既話...其實離婚對小朋友影響都不大啦
佢地又唔係成日見...離左婚之後小朋友依舊可以見爸媽咪得囉
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 04:05 PM     標題: 〔救〕會點做?

其實我都好明白我姐感受.但係又唔知點樣可以幫到佢
因為我以前o係未婚媽媽.....雖然我以前男朋友有悔意
但我仍然離開了他.我都係無法忍受.
但係如果換轉別人的話.我真係幫佢唔到
我好想幫佢.我知道我姐係忍唔到.但係我當然唔可以話[同佢離婚]
如果你地係我會點樣開解佢啊?
我都知我姐夫真係好錯.........你地覺得我姐夫的說話想挽救這婚姻嗎?
還是暗示跟我姐說離婚?
作者: vling2884    時間: 2005-3-23 04:13 PM     標題: 〔救〕會點做?

單親家庭又點?香港好普遍?我都係啦!!若果你家姐再顧慮o甘多而繼續啞忍你姐夫,辛苦既只係佢自己!!
作者: tobby    時間: 2005-3-23 04:30 PM     標題: 〔救〕會點做?

其實你一直留係你姐姐身邊就已經幫左佢啦
唔好比佢亂諗野就ok la
決定權係你姐姐同你姐夫度嘛
其實你只可以等佢地既答案之後你得個知字
唔通佢地話要離婚你迫佢地唔比佢地離婚咩..係咪先
單親家庭真係好常見ka...我身邊勁多朋友都係連我自己都係
佢有你呢個妹妹你身邊陪住就好夠ka la
其實你姐姐做咩決定都好你會支持佢就係最大既開解

作者: vling2884    時間: 2005-3-23 04:39 PM     標題: 〔救〕會點做?

唔....我覺得你姐夫似佔上風....佢態度好似模陵兩可....我諗佢未同個女仔分手,想觀察多d時間至決定.....最可憐應該係你姐姐咯!!
其實你都好乖女,肯幫姐姐分憂,但始終係佢o地兩個既事,其他人好難"幫手",好似我o地以上純誶都係意見唧,結果係點始終係佢o地揀咯!!
我都知你好唔開心,呢種滋味我都試過,但呢段時間你真係幫唔到乜野?,唯有儘量倍下你姐姐啦,佢會知你支持佢?.......
作者: bobo20082020    時間: 2005-3-23 04:46 PM     標題: 〔救〕會點做?

嗯嗯...........可能我姐夫是我認識先..再[答]來[答]去認識到我家姐..
現在這樣.....有種奇怪的感覺....
點都好...好多謝你地~~~~~^.^"~
作者: vling2884    時間: 2005-3-23 04:54 PM     標題: 〔救〕會點做?

你已經好叻,幫助你家姐啦.想當年我爸爸媽咪分開,自己完全唔知要點做?!!
你家姐會知你錫佢?,放心啦~~
作者: joe198663    時間: 2005-3-24 03:00 AM     標題: 〔救〕會點做?

In my opinion, your sister should ponder her family first...
It will be a great injury for the children if thier parents get divorced...
She should ponder how to protect her family first...
And she should ponder that what result will happen if she really get divorce with her husband...
Apart from that, she should consult with her husband how to bear the duty together...
She should have a heart-to-heart with her husband to share the duty...
On the other hand, your sister may try to forgive her husband...
Although it is really difficult to forgive him, it is worth for her if she really LOVE him...

LOVE needs our forgiveness...
When we LOVE someone, we should accept all for what he/she does...
LOVE needs our sacrifice...
It is worth for us to sacrifice ourselves to complete the others happiness...
LOVE needs our sensibility...
We should be sensible enough to prevent pain happen...  
I hope my opinion can help your sister...
Wish she will solve the problem in a sensible way...

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0