標題: 黏身伴侶 [打印本頁]

作者: hongka    時間: 2005-3-11 04:55 PM     標題: 黏身伴侶

o係埋一齊,互相倚賴都係o岩既,不過如果有D人,同左佢一齊先發現佢好黏身,咁你會點呢?
o係我黎講,我唔係咁鍾意黏身既伴侶,最討厭奪命追魂call,我覺得大家應該尊重對方已有既生活圈子,「霸住」唔等於愛一個人,愛唔係擁有而係犧牲。[hidepoll]
作者: HimCheng    時間: 2005-3-11 05:02 PM     標題: 黏身伴侶

呢個咁矛盾既問題...我兩個都唔會投呢~
兩者都有好同唔好...
但真的只有咁極端的伴侶嗎?
我雖然好耐無拍過拖...但之前既伴侶都可以做到中傭之道呢~

作者: sky-520    時間: 2005-3-11 05:37 PM     標題: 黏身伴侶

咁愛又唔1係要犧牲既 ,我覺得識得互相尊重就ok ,
不過我踗佢都係緊你 ,先黏身(我估. . . )
世上的東西 . . .
有些失去之後就難以得到 . . .
友誼如此 ,緣份如此 . . .
機會如此 ,感情如此 . . .
要不然還有什麼值得珍惜 . . .
有時要互相體諒 ,同開心見誠咁講出黎 ,唔係大家都會傷心 !
愛的感覺 ,總是在一開始覺得很甜蜜 , 總覺得多一個人陪、多一個人幫你分擔 ,
你終於不再孤單了 ,至少有一個人想著你、戀著你 ,不論做什麼事情 ,
只要能一起,就是好的 ,但是慢慢的 ,隨著彼此的認識愈深 ,
你開始發現了對方的缺點 ,於是問題一個接著一個發生 ,你開始煩、累 ,甚至想要逃避 ,
有人說愛情就像在撿石頭 ,總想撿到一個適合自己的 ,但是你又如何知道什麼時候能夠撿到呢 ?
她適合你 ,那你又適合她嗎 ? 其實 ,愛情就像磨石子一樣 ,
或許剛撿到的時候 ,你不是那麼的滿意 ,但是記住人是有彈性的 ,很多事情是可以改變的 ,只要你有心、有勇氣 ,與其到處去撿未知的石頭 ,還不如好好的將自己已經擁有的石頭磨亮磨 !!
(以上純熟個人感覺 ,如有任何得罪 ,請見諒)
作者: TinaWater    時間: 2005-3-11 05:41 PM     標題: 黏身伴侶

一時時啦~
小妹鍾意男朋友黐身, 係因為?意覺得佢緊自己;
但係小妹又鍾意一個人諗??, 打?機, 同朋友煲?電話粥...需要私人空間~
作者: angefan    時間: 2005-3-11 07:47 PM     標題: 黏身伴侶

我覺得我是一個獨立的個體,我有我的生命,我有我的任務要完成,我也有我的朋友與生活圈子。
而對方又將是另一個獨立的個體,他也有他的生命,他也有自己所想要追求的人生,同時他也有自己的朋友與生活圈子。
我覺得倆個人生活在一起,既要亙相依賴與愛護,也要有自己獨立的生活,不需要時時刻刻都交代與報告,只需要大致知道對方在做什麼就可以。
作者: 阿哲    時間: 2005-3-11 09:07 PM     標題: 黏身伴侶

我也是喜歡黏身的伴侶    我覺得常常跟我喜歡的人在一起是一件很美好的事
作者: hongka    時間: 2005-3-11 10:19 PM     標題: 黏身伴侶

既然講開又講,其實呢,開始覺得伴侶煩,同黏身,代唔代表感情轉淡呢?
作者: wingwing514    時間: 2005-3-11 10:38 PM     標題: 黏身伴侶

出乎我意料呢...
想不到喜歡黏身伴侶的比較多
可能是我本身和身邊朋友的關係吧
大家都不喜歡伴侶太過黏身
無時無刻在身邊, 電話說少一會也不可以
會令我有點煩厭的感覺 ....
我自己覺得情侶並未成為夫婦前
還是各自保留一點私人空間比較好
始終有時候還是希望自己一人獨處
也有自己的社交圈子和嗜好
甜蜜是好, 形影不離也是好
如果太黏, 也可能給予對方一種無形的壓力
而且太依賴伴侶, 也可能失去自我和自主能力
最怕如果有天失去對方, 不可以再在身邊...
那痛苦應該是加倍吧......

作者: huisiutung    時間: 2005-3-11 10:41 PM     標題: 黏身伴侶

覺得伴侶煩同黏身又唔可以話感情變淡的!
因為只不過可能係大家對拍拖的進度不一 or 需求不一only~
大家就一就...咁咪ok 囉.
作者: siupigleung    時間: 2005-3-11 10:53 PM     標題: 黏身伴侶

我最討厭是伴侶黏身...煩住曬....奪命追魂call....黏身黏世...成個娘娘腔咁.......
作者: wingwing514    時間: 2005-3-11 11:15 PM     標題: 黏身伴侶

下面引用由hongka2005/03/11 10:19pm 發表的內容:
既然講開又講,其實呢,開始覺得伴侶煩,同黏身,代唔代表感情轉淡呢?
我覺得未必是等於表感情轉淡的
因為人始終要人私人空間嘛...
每天都要見面, 每一刻通電話, 去那兒也要一起
不論是怎樣的愛對方也有點受不了吧
我個人就會有點壓逼感....
情侶不等於要做 "連體嬰" 對不 ?
如果那個人天性比較喜歡自由的, 不愛收約束的
就更加不用說了
開始時愛也許可令人接受對方黏人的性格
但當忍耐到了限度, 開始煩厭也是正常的
未必等於他不愛對方了呢

作者: 好孩子    時間: 2005-3-12 12:06 AM     標題: 黏身伴侶

我本人都不喜歡黏身的伴侶,
例如不想有奪命追魂call, 干涉他的生活圈子,
但又不可以一直都沒有來電,
上次拍拖個拖人可以一個來電也沒有,
和他談情說愛每次都是 ICQ,
我試過直接打電話給他說我不滿意,
他又推三推四, 搞到最後要分手收場.
其實都幾麻煩的, 又想不要黏身但又想有時有奪命追魂call,
唉, 做人真的沒有中間的!!!
作者: --zeta--    時間: 2005-3-12 01:51 AM     標題: 黏身伴侶

if two people want to be together,
they have to learn how to tolerate one another,
it is about the feelings of 2 people,
not 1 person anymore.
作者: z9413    時間: 2005-3-12 02:19 AM     標題: 黏身伴侶

我喜歡黏身的伴侶 ,因為我都非常黏身,我和我老婆都是很黏身的人,朋友有什麼節也會一齊去,如任何一方沒空,也會一齊唔去
作者: joe198663    時間: 2005-3-12 03:17 AM     標題: 黏身伴侶

Actually I don't mind that my lover ''黏身''...
It means that he/she LOVE you a lot...
And it means that you are important for him/her...
However we should respect our lover's lifestyile...
We shouldn't harass or change anyone's lifestyile...
It is important for us to learn how to get along with our lover...
When we know how to get along with somebody, we really know what LOVE is...
LOVE needs our sacrifice...
We should give all for someone we LOVE...

作者: qe3707    時間: 2005-3-12 08:36 AM     標題: 黏身伴侶

我會較喜歡黏身的伴侶
因為我喜歡兩人做同一件事
那種感覺好幸福哦
但是我的另一半既不黏身..又不准我有私人行動
真的很討厭
作者: 邪炎    時間: 2005-3-12 01:02 PM     標題: 黏身伴侶

本人覺得兩個都冇問題的!
兩者皆有不同的好處~
可是本人就較為偏向~
兩人係埋一起仍然要尊重對方~
給與對方私人空間~
所以都係唔好太黏身比較好一點^^
作者: love4over    時間: 2005-3-12 04:28 PM     標題: 黏身伴侶

我唔鍾意咁黏身,什至可能話討厭∼
我鍾意同我既朋友出去識新既朋友∼
但係我依家既男朋友都可以話係黏身既一類...
我去邊佢都要知...我屋企冇人就想過唻...(因為日日都冇人)
我讀男女校有男仔打電話比我就黑面...
我識左新既朋友佢又唔鍾意...有朋友唻我屋企就更加唔得...
唉∼* 我唔鍾意佢咁黏身但又偏偏愛佢喎...
點算...??
作者: 波子汽水”    時間: 2005-3-12 08:04 PM     標題: 黏身伴侶

我投咗[[[不喜歡黏身的伴侶]]]
可能我係雙子座…
唔like俾人管~~
作者: hongka    時間: 2005-3-12 11:11 PM     標題: 黏身伴侶

下面引用由love4over2005/03/12 04:28pm 發表的內容:
我唔鍾意咁黏身,什至可能話討厭∼
我鍾意同我既朋友出去識新既朋友∼
但係我依家既男朋友都可以話係黏身既一類...
我去邊佢都要知...我屋企冇人就想過唻...(因為日日都冇人)
...
我咪又係同你一樣,朋友一定有男有女架啦,係女仔既話佢一定黑面,連佢既朋友都呷醋.....去到邊都管,成日都要call我,我鍾意打波又唔俾,我鍾意呢樣又唔俾,雖然佢真係好愛我,但係....我都唔知值唔值。
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2005-3-13 02:58 AM     標題: 黏身伴侶

我喜歡黏身的伴侶多點,不過不是太過份那種!
有時黏身在另一個角度看表示她/他是緊你在乎你的...
作者: angefan    時間: 2005-3-13 10:13 AM     標題: 黏身伴侶

有時候我會覺得,黏身伴侶是把愛情當成他的人生意義,當成他生命的全部。除非自己也視這個為人生意義,否則對於我來說是很難和這些伴侶相處的。
只是如果人生意義是建立在某人身上,這樣的人生,能為這個世界建立的事情真是少之又少而且又非常之有限。
作者: jjjjjjj    時間: 2005-3-13 11:58 AM     標題: 黏身伴侶

其實是否想伴侶黏身,很矛盾的。
不黏身,伴侶卻覺得你不夠著緊他。
太黏身,又怕伴侶覺得吃不消,嫌你煩。
個人來說,我會選擇黏身的伴侶,
可以常常感覺到他的關心和著緊是一件很幸福的事哦
另外,亦令我有多點安全感~  (因我很討厭那種若即若離的感覺)
總覺得伴侶常常在身邊令我安心一點  (亦令自己有更多機會黏著對方呢)

作者: Hollyren    時間: 2005-3-13 12:52 PM     標題: 黏身伴侶

其實講真啊!!!!在下認為黏D5黏D,就最好啦!!!!(大家不要誤會!我不是講黏線啊哈^^||||)
但是實際上把握呢種尺度就真是好難!畢竟大家都是作為兩個獨立的個體,保持一定的獨立性可以保持雙方持久的吸引力,就像放風箏的原理一樣,既遙遙相望,又彼此相互牽引,這種境界是最難做到的!
     當然啦!做到這種境界是要那條風箏線韌性夠好先得啦!!哈哈^^
作者: 車伯母    時間: 2005-3-13 06:39 PM     標題: 黏身伴侶

我覺得唔需要怕,因為佢咁做都係愛你,愛你既人唔會害你,只會保護你,佢咁做你應該覺得幸福先岩,有一個咁愛你既人
作者: c0082106    時間: 2005-3-14 03:16 PM     標題: 黏身伴侶

我覺得拍拖時
雙方都要有番少少私人既空間
所以我唔多鐘意0的女仔太黏身
我就試過一次
有個女仔,初頭同佢未拍拖時好地地
一拍拖之後呢,成日打俾我
係半個鐘頭打來一次=0="

作者: porkchophell    時間: 2005-3-14 06:19 PM     標題: 黏身伴侶

我自己其實喜歡黏身的女朋友.
因為我覺得最起碼她知道我做什麼.
不會因為小事來質疑我.
而我自己也會交代清楚自己在那裡.
可能是有一種責任心吧!!!
作者: fish13leo27    時間: 2005-3-17 08:54 PM     標題: 黏身伴侶

fish很喜歡膩在喜歡的男孩身邊喔∼ (燦笑ing//*) 
可以隨時感覺他呼吸心跳,是件好美的事!
且有著實實在在的安全感.不感覺空虛
亦希望自己的另一半也能多些時間陪陪我∼
作者: porkchophell    時間: 2005-3-17 10:39 PM     標題: 黏身伴侶

下面引用由fish13leo272005/03/17 08:54pm 發表的內容:
fish很喜歡膩在喜歡的男孩身邊喔∼ (燦笑ing//*) 
可以隨時感覺他呼吸心跳,是件好美的事!
且有著實實在在的安全感.不感覺空虛
亦希望自己的另一半也能多些時間陪陪我∼
小櫻, 我想我跟你的想法是一樣的.
我不介意女朋友黏身.
因為我覺得証明大家都好想多一些親近對方.
但暫時我都從來未試過呢! 只會給對方感覺我管她.

作者: 水其    時間: 2005-6-6 09:59 PM     標題: 黏身伴侶

我鐘意喜歡黏身的伴侶家∼∼∼∼
佢係我身邊,我好有安全感家...
好似咩都有佢幫我擋住....
而且熱戀中,都希望佢時時係自己身邊...
但有時都要有私人空間o....
唔係好似透唔到氣o...
好唔舒服o...
作者: salvia    時間: 2005-7-22 12:32 AM     標題: 黏身伴侶

黏身伴侶 對我黎講
我唔鐘意
一個鐘打一次電話問係邊
佢唔死我都死啦
邊個打電話黎要問~
朋友約我出去 佢邊個我又去
冇d自由
作者: Fireex    時間: 2005-7-22 05:35 AM     標題: 黏身伴侶

我認為互相相處的方法人人都不同,但每個人也想受傷,痛心的時後有一個人能抱住你. 自己都有自己的私人時間,但當你愛一個人時,你就會想去了解他的私人的事. 所以做成<<分手>>. 小弟不知真正愛一個人是如何,但我知我就算不能和我所愛的人一生一世,但我知我能在朋友的立場上令她開心. 但說話說得很好聽,問誰能真正這麼做而是自己很開心的呢? 我可以說,當我放棄的時後我不開心. 但當我令到她很開心,而她多謝我的時後我很開心. 如果大家不了解對方,那就會令到大家有很多不好的想法. 但如果大家太了解對方,那他們就會因為太了解對方而沒法在一起. 每個人都想有一個美好的伴侶,但問心你愛你自己多一點還是你的伴侶.

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0