標題: 照鏡 [打印本頁]

作者: TinaWater    時間: 2004-11-24 01:55 AM     標題: 照鏡

睇好多恐怖片, 都有靈體?鏡中出現?橋段, 搞到我夜晚成日都唔敢照鏡, 甚至視線刻意避開屋企?鏡!
你?會唔會同我一樣咁傻? 又或者你?or身邊?人有發生過同鏡有關?靈異事件? 有?話可以同大家分享?!  ^.^
作者: 偽裝的心    時間: 2004-11-24 08:59 AM     標題: 照鏡

我在夜晚都不敢照鏡,因為我害怕從鏡中看到我背後有東西在裡面。
我害怕在2點後關了燈的廳中照鏡,因為我家中的鏡子就像懷一點的鏡子(大大塊種)。
但是如果著了燈的夜晚我就不害怕。

作者: dinocrisis    時間: 2004-11-24 09:10 AM     標題: 照鏡

我唔會afraid照鏡
but我都會迷信話唔好將鏡擺係對住bed頭既位置
作者: ka1107802    時間: 2004-11-24 11:59 AM     標題: 照鏡

我唔係太驚晚上照鏡, 但係我一定開住個燈, 因為我怕鏡里面唔知會有D咩出現, 咁就唔多好啦~!
作者: death1234    時間: 2004-11-24 01:00 PM     標題: 照鏡

日光日白照鏡就不要緊。但在晚上,由其是自已一個人,以及燈光不足的情況下..會很容易覺得鏡中人在動...
作者: jpm    時間: 2004-11-24 01:05 PM     標題: 照鏡

我晚上不怕照鏡
覺得沒有什麼可怕
不敢去直視鏡子怕看到有什麼靈體
只會令自己更怕
反而我會怕窗口外看到有"人"
又或者背後有"人"
作者: 小闊闊    時間: 2004-11-24 01:09 PM     標題: 照鏡

我覺得照鏡也不是太恐怖。
我照我房中的那塊書櫃的玻璃門才嚇,
因為在晚黑時開著櫃內的燈,
暗暗的照得鏡內倒影很陰森,
也影得我好像鬼~
作者: BEN仔源    時間: 2004-11-24 01:49 PM     標題: 照鏡

我屋K周圍都系鏡,間房有鏡,两個廳有鏡,厠所有鏡,工人房都有.咁如果我怕未成日唔使返屋K.所以我唯有一個选擇就系唔怕啦
作者: derrickman    時間: 2004-11-24 01:54 PM     標題: 照鏡

屋企就唔驚既..........因為已經做好晒心理準備 , 我成日都會心諗一句
[如果你係都要彈出黎嚇我既都冇計....]
作者: supermax84    時間: 2004-11-24 04:41 PM     標題: 照鏡

其實無咩好怕,你屋企個塊只要唔係魔鏡,點會發生怪事,至於話係鏡中見到有野其實都係好少會發生,本人就未試過係鏡裡面見過有野,所以我係唔驚照鏡.
作者: 真理    時間: 2004-11-24 07:03 PM     標題: 照鏡

突然諗番一件很詭異的事...
不知為什麼有時每當我凝視鏡子時...會覺得鏡子中的人不是我..而是一頭惡魔..在向我微笑..很可怕..之後我會有一陣子的恐懼..那是打從心底發出來的..之後很快又會忘記..
到底這是怎麼回事??
作者: 野蠻女    時間: 2004-11-24 07:07 PM     標題: 照鏡

如果我去toilet的時侯沒有開燈的時侯.
我就會很怕照鏡.因為真的怕會看到一些我不想看到的東西.
反而有開燈的時侯我就會照鏡阿.
作者: siupigleung    時間: 2004-11-24 08:54 PM     標題: 照鏡

我不驚照鏡...夜晚去TOILET的時侯有時不開燈, 鏡中都很黑呀!!什麼都看不見,驚什麼呢?!哈哈!!
不過我試過去Macau住Hotel..睡到半夜被鬼壓時,張開眼睛見到對面塊鏡流血!!嚇得我!!(因為我沒關燈睡覺,所以很清楚地看到)...所以奉勸出遊時,夜晚最好關燈睡眠,黑蚊蚊什麼鬼都看不到啦...

作者: benchan    時間: 2004-11-24 09:24 PM     標題: 照鏡

我都係唔敢夜晚照鏡~~﹗因為怕怕~~﹗
聽講夜晚12點鐘對住塊鏡"削"蘋果(蘋果皮不能斷開~要連在一起)
你就知會發生乜事~~﹗你地有膽就試下喇~~﹗

作者: 檸檬柚子    時間: 2004-11-24 09:29 PM     標題: 照鏡

下面引用由lostmysoul302004/11/24 08:26pm 發表的內容: 我都係咁 總之熄燈就怕丫 仲有聽講唔好將塊鏡對住張床喎 <<< 有冇人聽過呀???
我聽過喔...好似話靈魂會比鏡照出來..... 之後就會睡睡下比鬼壓..... 第二日如果塊鏡broke o左咁就唔知點...
作者: digitalforce    時間: 2004-11-24 11:16 PM     標題: 照鏡

我唔會怕
因為
講真你今年幾大牙
至少都十幾啦
十幾年黎都見唔到既野
今日比你見到你應該開心啦
唔係我唔信有鬼
我本身係一個基督徒
聖經里何止有50個例子話有鬼
而且聖經係幾千年黎
科學都把裹邊既野證實
近日又搵到方舟
若果見鬼
唔駛怕..因為人係邪靈心目中係聖潔既
佢唔敢接近你....但係你要接近佢.就好難講
若果佢唔肯走.你就同佢講
「馮主耶穌基督既聖主叫你離開」
依招一定得
我比鬼壓..都用依招
作者: TinaWater    時間: 2004-11-25 12:28 AM     標題: 照鏡

下面引用由真理2004/11/24 07:03pm 發表的內容:
不知為什麼有時每當我凝視鏡子時...會覺得鏡子中的人不是我..而是一頭惡魔..在向我微笑..很可怕..之後我會有一陣子的恐懼..那是打從心底發出來的..之後很快又會忘記..
到底這是怎麼回事??
係咪心理作用咋? 每當我對住塊鏡開始有?不安時, 就會不停同自己講: "冇事?!冇事?!" 咁樣, 唔好自己嚇自己.
作者: TinaWater    時間: 2004-11-25 12:31 AM     標題: 照鏡

下面引用由野蠻女2004/11/24 07:07pm 發表的內容:
如果我去toilet的時侯沒有開燈的時侯.
我就會很怕照鏡.因為真的怕會看到一些我不想看到的東西.
反而有開燈的時侯我就會照鏡阿.
所以我幾急都好, 夜晚去洗手間一定會開?燈先入去. 而去公共洗手間時, 無論係日頭定夜晚, 都會dup低頭唔望鏡, 快快趣洗完手就走.
作者: TinaWater    時間: 2004-11-25 12:37 AM     標題: 照鏡

下面引用由lostmysoul302004/11/24 08:26pm 發表的內容: 仲有聽講唔好將塊鏡對住張床喎 <<< 有冇人聽過呀???
都有聽?風水師講過, 唔好擺床尾同床對上?天花板, 好似話剛起身時, 魂魄未齊, 好易被鏡中?鬼攝去魂魄咁話喎~
作者: jjjjjjj    時間: 2004-11-25 01:24 AM     標題: 照鏡

我唔係特別貪靚
只不過夜晚訓前都會照一照
或者半夜飲水都會對住塊鏡
我又唔覺得驚喎 (provided that the mirror in my home is similar to the one shown in the movie "The Ring")
作者: derrickman    時間: 2004-11-25 01:47 AM     標題: 照鏡

我上次同阿妹去左澳門.......入到酒店第一件事就係入廁所對住塊鏡.......
仲要係伸隻手摸住佢仲要May埋眼果種......心入面就講
[我同阿妹都係黎訓一晚既o者 , 有咩唔順眼既地方就搞我好喇 , 唔好搞到我阿妹 ]

作者: justinkinson    時間: 2004-11-28 02:05 AM     標題: 照鏡

我就唔驚照鏡喇!!!!!!
我夜晚有時都會照一照架...
不過當然會開燈啦!!!!!
唔係咪會令自己有更多疑"淚"...
作者: tribal5219    時間: 2004-11-29 12:58 AM     標題: 照鏡

有一次...我看著鏡子....眼睛看著鏡子裡ㄉ眼睛~突然.......我ㄉ臉變ㄌ另一ㄍ樣子...眼睛沒變...那ㄍ臉變成我另一種凶惡ㄉ臉...我回神時......嚇ㄌ一跳......剛那是誰阿~..怎麼那麼醜..............過幾天後.想一想....那...好像是另一ㄍ人.........
作者: 水葒    時間: 2004-11-29 07:41 PM     標題: 照鏡

我也怕照鏡,在希燈光下就沒有問題。但有時候,當我凝視鏡中的自己,看着鏡中自己的眼睛,會慢慢覺得鏡中的人是另外一個人,令我很害怕。感覺就像有另一個人在看我,我有數次這類經驗,故此我不會對着鏡子太長時間。
作者: fioncat1219    時間: 2004-11-30 02:48 PM     標題: 照鏡

唔知大家記唔得,電影「午夜凶鈴」內經常在電視螢幕反影內見鬼,害我有一段長時間不敢望沒有開電視的螢幕,我驚唔知睇到D乜。
作者: TinaWater    時間: 2004-12-2 06:35 PM     標題: 照鏡

下面引用由tribal52192004/11/29 00:58am 發表的內容:
有一次...我看著鏡子....眼睛看著鏡子裡ㄉ眼睛~突然.......我ㄉ臉變ㄌ另一ㄍ樣子...眼睛沒變...那ㄍ臉變成我另一種凶惡ㄉ臉...我回神時......嚇ㄌ一跳......剛那是誰阿~..怎麼那麼醜..............過幾天後.想?..
你當時是在甚麼時間照鏡的? 事後有沒有向些師傅請敎? 你現在應該很怕再照那面鏡子, 對吧?
作者: TinaWater    時間: 2004-12-2 06:40 PM     標題: 照鏡

其實POST這話題的前一個禮拜, 看了韓片<<鬼鏡>>(又名<<照出冤靈 >>), 大家不怕的話可買隻VCD看看: http://www.mirrorghost.com/ http://www.starblvd.com/activity/IntoTheMirror/
作者: 靈亞    時間: 2004-12-4 11:20 AM     標題: 照鏡

下面引用由fioncat12192004/11/30 02:48pm 發表的內容:
唔知大家記唔得,電影「午夜凶鈴」內經常在電視螢幕反影內見鬼,害我有一段長時間不敢望沒有開電視的螢幕,我驚唔知睇到D乜。
我看午夜凶鈴的時候是小六,但是我到現在還很怕電視螢幕反影,有時晚上起來,最怕的不是鏡,而是電視螢幕的反影...=.="""
作者: ling1329    時間: 2004-12-7 01:16 PM     標題: 照鏡

我都好驚係夜晚照鏡,因為除左會見到自己仲唔知會見到D咩,我就好驚照照下無啦啦見到隻手,林起到好驚
作者: vitating    時間: 2004-12-8 09:49 AM     標題: 照鏡

me 都好驚晚黑照鏡gar~~特別係零時12:00和02:00,聼講那個時候是最陰的~~大家都是避忌一下。。。
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2004-12-9 02:55 PM     標題: 照鏡

起屋企幾時照鏡都唔驚~~
最驚就係去公眾場所的厠所,因為這裡很多鏡子,
由其是燈光較暗,少人隱蔽那種,加上厠所陰氣重,
當得你一個人身處時次次都好似看到鏡中有d野望住你,
但又要解決左先走得,個心真係卜卜跳ga~~
作者: aretkusu    時間: 2004-12-11 10:10 PM     標題: 照鏡

係屋企就幾時照鏡都唔驚~
但係o係酒店就一定搵野cum 住~
同埋夜晚一定唔會刻意望塊鏡~
作者: waterboy0627    時間: 2004-12-15 10:30 AM     標題: 照鏡

嘩,邊度驚得咁多呀,如果塊鏡真係有野呀,
你開唔開燈都會走出黎呀,係咪.?
其實呢,大家有無諗過呢,如果比鬼責果時,
點先可以甩身呢.?
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2004-12-18 07:02 PM     標題: 照鏡

下面引用由waterboy06272004/12/15 10:30am 發表的內容:
嘩,邊度驚得咁多呀,如果塊鏡真係有野呀,
你開唔開燈都會走出黎呀,係咪.?
雖然話平身不做虧心事,半夜敲門都不驚唧...
但個心起這種環境往往會形住那些好兄弟會現身來給你見見似的~~
其實這種都是心理作用來的.....自己嚇自己多~

作者: 天使號角    時間: 2004-12-24 04:55 PM     標題: 照鏡

ALWAYS夜晚照鏡
覺得自己後面黑麻麻好特別
夜晚既自己特別d
作者: polly∼*    時間: 2004-12-28 05:37 PM     標題: 照鏡

我成日照鏡架..
係日又照夜又照果d人黎ka∼
試過12:00照la∼
仲睇埋我後面有冇d乜野(望左好耐),,
但係都冇見到d乜野...
但2:00就未試過,
太夜la∼
訓左...
作者: yan0629    時間: 2005-1-1 06:39 PM     標題: 照鏡

平時出街好鍾意照鏡....^^"
不過到左晚黑....一個人既時候,燈光又暗既時候,我都會少d照鏡。
同埋聽d老人家講,晚上12點之後照鏡唔好..所以都會盡量避免。
作者: g-fish    時間: 2005-1-7 01:05 PM     標題: 照鏡

盡量避開在1:00am~2:00am照鏡...
聽說1:00am的時候最猛.....
3:00am之後便不怕了^^
作者: 樂天仔    時間: 2005-1-9 03:09 PM     標題: 照鏡

我自從聽人講過晚上兩點照鏡會睇見自己以外既人,
之後唔敢晚上照鏡,同刻意避開D鏡。
作者: mutsuki*    時間: 2005-1-16 07:27 PM     標題: 照鏡

我很害怕照鏡的說……
因為我是那些很容易看到的那些人……
而且家中洗手間的鏡很大大的,
特別在入黑後,我很害怕入洗手間。
作者: TinaWater    時間: 2005-1-19 01:04 AM     標題: 照鏡

下面引用由mutsuki*2005/01/16 07:27pm 發表的內容:
我很害怕照鏡的說……
因為我是那些很容易看到的那些人……
而且家中洗手間的鏡很大大的,
特別在入黑後,我很害怕入洗手間。
mutsuki說很好容易見到那些 "朋友" , 請問有無一些有關 "照鏡" 的經歷?
作者: 蛇精靈    時間: 2005-1-21 01:47 PM     標題: 照鏡

我有聽過關於鏡的事∼∼∼
不過我唸好多人都有聽過呀∼∼∼︿︿
『有人話如果晚上12點正,對住塊鏡係對切蘋果,
 如果無切斷了d蘋果皮就可以見到自己未來老公�老婆個樣。
 不過如果不幸切斷了d蘋果皮的話,就後果自負啦。』

以上係我小時侯聽返黎的,如果有錯的話∼請大家話比我知啦∼∼︿︿
作者: ckg719    時間: 2005-1-23 04:35 PM     標題: 照鏡

some time after i see the scare movie!
and i think just there have some special reason, they will appear.
maybe i see too much movie...
作者: 藏馬    時間: 2005-1-23 10:40 PM     標題: 照鏡

根本沒事的........照鏡不會有什麼大改變.看電影太多了吧.
如果你看到的說,那你在任何情況都可看到.
問題是在於你們看電影太多了,以為靈體都會這樣........
我想你們該明白,靈體不會無緣無故來到你家........
作者: skyqtg    時間: 2005-1-29 04:21 PM     標題: 照鏡

下面引用由lostmysoul302004/11/24 08:26pm 發表的內容: 我都係咁 總之熄燈就怕丫 仲有聽講唔好將塊鏡對住張床喎 <<< 有冇人聽過呀???
我都有聽過人講,話塊鏡對住張床係唔好o既!從風水覺度睇...鏡內與現實世界的空間唔同,所以佢地0既磁牆會有好大o既排斥作用,而人係睡眠o既時候磁牆係最弱,所以會受到映晌,另到床上o既人睡得唔安靈,久而久之對身體也不好。〔已上o既解說,都係聽老一輩o既老人家講〕 而我就有個比較科學化o既諗法!試想想...當半夜三更時份,四周黑麻麻,而你在半夢半醒之間人有三急,於是便匆匆起床上洗手間,就左落床之際,卻給面前的黑影迎上,冇心臟病都嚇死啦!事後先發覺係塊鏡~~自已嚇自已,仲慘過比鬼嚇,你話幾無辜喇!所以唔好張塊鏡對住張床,由其係人咁高o既企身鏡.............。
作者: daguilar    時間: 2005-1-29 10:31 PM     標題: 照鏡

如果得自己一個起屋企o既話,我就會避免照鏡。
因為怕起鏡照到有人經過..
屋企廁所有塊鏡,沖涼時會見到自己個樣
所以沖涼時都唔敢望向鏡o個邊..
作者: BEEbu    時間: 2005-1-30 06:41 PM     標題: 照鏡

我晚晚都差唔多十二點先返屋企
所以無可避免夜晚照鏡
不過最弊成屋傢俬都幾似鏡
如電視機個屏幕,衣櫃又反光,有時照都自己個影,都嚇一嚇
作者: s9901237    時間: 2005-2-4 09:58 AM     標題: 照鏡

下面引用由TinaWater2004/11/23 05:55pm 發表的內容:
睇好多恐怖片, 都有靈體?鏡中出現?橋段, 搞到我夜晚成日都唔敢照鏡, 甚至視線刻意避開屋企?鏡!
你?會唔會同我一樣咁傻? 又或者你?or身邊?人有發生過同鏡有關?靈異事件? 有?話可以同大家分享?!  ^.^
我又係好淆架WOR,好似入面果個唔係我咁,唉,真係一個男仔都驚到咁,我好似幾無用咁∼∼
作者: 璃魅姬    時間: 2005-2-6 09:41 PM     標題: 照鏡

我根本沒想那麼多....
什麼時候都敢照....
我常常睡前梳頭....
因為作業多....
在宿舍大概都1點以後才睡....
因為長髮的關係....
有一次很晚去洗澡....
嚇到隔壁寢的....||||
作者: kiky-blue    時間: 2005-2-8 07:15 PM     標題: 照鏡

我都晤敢夜晚照镜ge
听过个鬼故.话有个人夜晚12点想通过照镜望下有没影系镜里边
结果巨咩都没见到(除左巨自己之外)于是就是松翻啖气笑左笑啦.估唔到镜里边个人没笑
开始听完个故仔都觉得没咩好惊 但事过之后仔细想下 都觉得好得人惊bo~
作者: 無敵戰神    時間: 2005-2-10 08:12 PM     標題: 照鏡

照鏡子???會怕照鏡子???
其實我蠻喜歡照鏡子的...
但有一天聽了一個有關鏡子的
故事之後..再一個比較暗的地方
對於照鏡子會覺得毛毛的..
作者: TinaWater    時間: 2005-2-15 09:29 PM     標題: 照鏡

下面引用由online992005/02/11 08:36pm 發表的內容:
你們試下,望住塊鏡,眼定定唔好合埋望住你個樣,你會發現自己變得恐怖.不過,唔好試,因為會容易令自己產生幻覺.
又叫人試, 又叫人唔好試, 阿ON哥呀, 其實閣下呢個分享?目的係咩呢?
敢問閣下本身係咪試過?  係咪俾閣下自己副尊容嚇親?
"會容易令自己產生幻覺"--請問係咪有相關研究得知?結果呢?
定還是係閣下已經有幻覺產生......唔通閣下又叫人試又叫人唔好試, 就係閣下幻覺產生出來?後遺症?
作者: nitasa    時間: 2005-2-16 10:02 AM     標題: 照鏡

呢個傳説有人試過真是得傢米話,不過結佐婚后個老公就五拉拉訂佐拉,不過無你講得甘簡單就可以測得出中要好多野準備傢~!曾經就有人叫我教据地玩不過危險性極高,万一中途切段佐塊皮就會成塊鏡流血跟住就有對手出來拉你入去傢拉,所以呢D0野就米亂玩啊`!小心連條命都玩埋阿~!
作者: paulwong17    時間: 2005-2-20 05:20 PM     標題: 照鏡

一般晚上找镜子都是在上床睡觉之前洗漱的时候。都不决的怎么样。
   看完恐怖小说后照镜子就连洗漱都不用进行下去了。直接跳被子里去。
作者: c0082106    時間: 2005-3-5 09:40 PM     標題: 照鏡

小輝試過有一次很嚇人的經歷
有一夜,小輝人有三急,所以就飛快地衝去toilet,連門都懶關上
去完之後,咪係個洗手盤度洗手同埋洗個面囉
洗完面之後,慣性地望向鏡子,因為小輝無帶con,所以只見濛濛一片
突然,鏡子反映到我後面有一個黑影快速閃過,還停在我身後不遠處
小輝懷住"死就死啦"既心情,一轉身!!!!!!!!!!!!!!
原來係阿爸=0="
所以呢,好多時0的野都係我地自己嚇自己既姐
作者: queenchloe    時間: 2005-3-9 01:20 PM     標題: 照鏡

下面引用由真理2004/11/24 07:03pm 發表的內容:
到底這是怎麼回事??

有同感呢
招着镜子的时候
没看见什么
反而觉得自己的脸很诡异...
我房间的书桌是背着镜子的
晚上坐在桌前感觉毛毛的
不过久了
不去想
又没什么事
作者: azumi    時間: 2005-3-14 03:03 PM     標題: 照鏡

我張床對住塊境,晚晚落床用電話D光照路架喎
作者: 戀愛物語    時間: 2005-3-15 09:22 PM     標題: 照鏡

我個朋友話睇左一套鬼片之後,
每次去廁所都唔敢對住塊鏡,
話會諗起果隻野,
.......
不過我都驚架,
早上唔驚
晚上就驚

作者: hohayo    時間: 2005-3-15 10:16 PM     標題: 照鏡

我唔驚晚上照鏡,
因為我從來未試過照出事,
但係以前做工0既.地方就有一件很詭異的事,
個廁所塊鏡時時都見到有一個黑影出現。
作者: pumpkin-420    時間: 2005-3-18 12:16 PM     標題: 照鏡

有時自己係度照鏡 望望下自己 好似好凶惡咁.............=.="...
作者: chanwk    時間: 2005-3-18 10:44 PM     標題: 照鏡

開了燈時就不怕照鏡
但在黑暗的晚上就怕
我怕晚上照鏡會見到後面有個黑影
但又唔清楚個黑影係乜
作者: youlin    時間: 2005-3-20 12:12 PM     標題: 照鏡

实际上,有镁好怕的呢,其实我觉得鬼最吓人的时候就是它没出来只前,一旦它出来拉之后就可以知道它是个怎么样的,抽象的形象比具体的想象要吓人的多,毕竟最可怕的是自己心里的"鬼"啊!~
作者: wongkamchung    時間: 2005-3-22 01:17 PM     標題: 照鏡

唔驚啦
全世界有幾多人
如果真係咪好多人中招
就算真係唔好彩見到唔想見到的東東=.=
你問問你自己有冇做過衰野啦
冇做衰野洗咩驚=.=
作者: curious5354    時間: 2005-3-23 07:07 PM     標題: 照鏡

我唔驚照鏡...
亦都唔忌夜晚唔知幾點去照鏡...
唯一我信?係?尾鏡...
聽晚如果?尾對住一塊大大大鏡...
係一件好好好邪?事黎架...
好容易會比鬼上身...
我最驚係依樣野... =.="
作者: 阿建    時間: 2005-3-24 07:17 PM     標題: 照鏡

你夜晚照鏡~
塊鏡都唔會有野彈出黎啦~
如果你經常覺得有野彈出黎~
而唔敢照鏡,咁最好睇睇醫生啦
作者: 小美人    時間: 2005-3-29 07:31 PM     標題: 照鏡

我就唔驚照鏡啦~~
但係好驚夜晚屋企人訓晒,
自己係廁所洗面,
成日驚唔知幾時會有野係自己後面,
真係會好心寒!!!
作者: ppymlo    時間: 2005-3-30 03:50 PM     標題: 照鏡

我只有小小怕晚上去照鏡。
如果好刻意想著這件事便會很怕。
好彩我屋企得廁所一面鏡。

作者: mawunlam    時間: 2005-3-30 08:06 PM     標題: 照鏡

我半夜去洗手間一定會開燈...都會照鏡...開左燈就唔驚會照到咩出黎...反而驚個窗出面有野多d
作者: jeannieletgo    時間: 2005-4-1 05:22 AM     標題: 照鏡

我本身唔怕夜晚去照鏡!
不過去旅行o個時聽導遊講:"如果你住洒店,間房塊鏡係對住張床就唔係幾好!攞個"喼"或者d雜物遮一遮會好d!"自聽完之後,我去親旅行都會遮遮"佢"!!
作者: chanball    時間: 2005-4-5 12:09 AM     標題: 照鏡

哦,原來樓主同我以前一樣都係拍鏡!
其實呢,只要妳同我一樣明白到就算塊鏡
真係有鬼走出來,只鬼都冇mu可能吹
得妳漲咁就 no need to scare 架la!
因為鬼就算高 level 到可現身,但係
佢亦不可能成為實體,所以冇可
能directly hurt 你,頂多迷惑妳。
只要鬼走出來妳唔狗怕佢,沙
膽啲『屌鬼』既話,佢覺得唔好玩
自然走架la。

作者: 怡b    時間: 2005-4-6 04:21 PM     標題: 照鏡

5,,,,我屋企間房到門............背後有道鏡,,,,而道鏡正正對住個窗../'我dfd話塊鏡照到街出面d境物.....好容易夜晚.................................現型.......所以,,,,我夜晚死都5照房果道鏡,,,,,,,我驚<客>親朕呀.............................
作者: nightmare12    時間: 2005-4-7 11:30 PM     標題: 照鏡

睇下係幾點啦,如果夜晚照都幾驚架,
照既時候都會有d莫名既恐懼感,背脊好似涼沈沈咁
不過最怕都唔係在身後見到野,而家眼尾喵到既野.....
作者: amunata    時間: 2005-4-9 11:11 PM     標題: 照鏡

我不怎么怕,只要自己不去想 就可以了,不要自己吓自己了。再说,该来 的逃也没用。
作者: 葵之戀    時間: 2005-4-10 12:09 AM     標題: 照鏡

夜晚我5會驚照鏡,覺得都無咩問題啊。。。
5會自己嚇自己,不過我夜晚驚窗外面。。。
所以夜晚我一定會拉埋個窗簾。。。
作者: 店小二    時間: 2005-4-11 12:41 PM     標題: 照鏡

雖然都唔係幾驚, 但半夜三更, 訓到唔清唔楚, 再去廁所, 順便照鏡, 分分鐘俾自己嚇死.
作者: tommyching    時間: 2005-4-13 07:42 AM     標題: 照鏡

我有時會怕見到鏡,由其係一個人個時。
同埋有時有一d電梯你入到去有四塊圍著你。
我覺得個d好恐怖。鏡同鏡之間的沒底反射,當你望倒鏡同鏡反射的最後個度。
會係一個類似黑洞甘己野。
如果再望落去,會好似有d野想去出來甘。
真係吾想去睇。所以我搭電梯個時都吾會去望鏡。
作者: Creature    時間: 2005-4-14 04:29 AM     標題: 照鏡

中陰身(鬼)是不會出現我面前。在晚上沒有燈光,也不怕看鏡。
奇怪是人怕鬼,反而不怕因業力的引力。

作者: 殺神    時間: 2005-4-16 01:56 PM     標題: 照鏡

丫..選錯左丫,,我都會照嫁
我覺得無咩野
因為係home既話有什麼好怕??
見到鬼,,我覺得我會惡過他吧=0="
作者: WSWONG    時間: 2005-5-3 03:50 PM     標題: 照鏡

有時都驚嫁, 屋企冇人又或者睇完恐怖片
作者: 52ghost1314    時間: 2005-5-3 11:08 PM     標題: 照鏡

我唔驚喎∼因為我冇睇過鬼片丫嘛∼-v-’
作者: toskyto    時間: 2005-5-7 05:43 PM     標題: 照鏡

其實 都冇咩好驚ja ma~如果你冇do咩野都唔屎驚ja

作者: addoil    時間: 2005-5-7 07:42 PM     標題: 照鏡

我有個 fd 話夜晚 12 點唔好照鏡...
因為佢上次 12 點照完鏡...
就成日都覺得有野係佢隔離咁...
所以我受左佢影響 12 點就唔會照鏡...
作者: Kid    時間: 2005-5-19 07:19 AM     標題: 照鏡

唔理係邊到都好∼∼
我最驚就係半夜照鏡喇....
係因為我驚冇啦啦見到d”四方朋友”呀..
係我細過小五到啦...
因為一件事..
之後就晚晚都要開燈訓...
係因為我又細到大都好信依個世界係有”四方朋友”存在...
我之前日日都去街去到三.四點先至返屋企...
好似日日都見到樓梯有d”邪”野出現...
唔知係唔係果d....
因我冇”陰眼”..
作者: vling2884    時間: 2005-5-19 04:25 PM     標題: 照鏡

可能睇得較多靈異古怪既書籍..
總覺得半夜照鏡..
感覺蠻可怕 =.= ..
所以會盡量避免於半夜接觸鏡子..
但都會有特別情況..
如有暗瘡既時候..
就會不自覺徘徊鏡子面前..
不下十數次^~^..

作者: yan19851011    時間: 2005-5-20 03:18 AM     標題: 照鏡

我都唔係好驚照鏡......你唔諗住係個d野...我諗都唔會有d咩野既!!!!
作者: 傲魂楓    時間: 2005-5-20 04:50 PM     標題: 照鏡

如果岩岩睇完鬼片(好多時都係夜晚睇) 睇完\返房都唔敢照影> 作者: justinkinson    時間: 2005-5-26 12:04 AM     標題: 照鏡

如果係自己屋企梗係唔驚啦..
不過出到去就一定驚呀..可能心理關係啦!!
成日形住出面夜晚照鏡會見到野!!
作者: chung1219    時間: 2005-5-26 12:06 AM     標題: 照鏡

下面引用由TinaWater2004/11/24 01:55am 發表的內容:
呵呵 ~ 我同妳就完全相反 , 有時仲會不自覺望多兩望塊鏡添 !! 睇下會唔會身邊多咁個......嘩呀~
http://pearl.tvb.com/weekendblockbuster/image/studio930_200503_400_1.jpg
就算有鬼企正我面前 , 我都唔會驚 , 或者仲同佢傾兩句偈添。

作者: ninjamojo    時間: 2005-5-26 06:23 PM     標題: 照鏡

It is quite strange, many old film said that ghost will not have shaow, so they can't be seen in the mirror, but nowadays, many ghost film will describe the ghosts will show up in the mirror, so, what is true?
作者: 清風之峰-振    時間: 2005-5-27 10:04 AM     標題: 照鏡

i will njot go to watch the mirror at the night
even i have dirty my face.....
i is terrible ...
once time
i saw sth dark behind ....
作者: Noo峰之振Poo    時間: 2005-5-27 10:18 AM     標題: 照鏡

o...That Bad....
so bad in the mirror...
i have heard many ghost story in the miiror...
i dnt think i will look at the mirror at night
作者: 水其    時間: 2005-5-29 01:19 AM     標題: 照鏡

我驚驚地家....
如果係白天le,
我就唔怕,
但我通常晚上,(sleep 左之後再起身)
我都唔會起到身家!!!
作者: hiyawing    時間: 2005-5-30 01:30 PM     標題: 照鏡

我夜晚唔敢照鏡~~唔知係咪因為聽太多關於鏡既故仔~~
所以唔敢望~~驚唔知會見到D咩野...
作者: pkpkpkpk2005    時間: 2005-5-30 02:25 PM     標題: 照鏡

我怕昭出來的不是自己= = 不過有時候又不怕
作者: 細細粒    時間: 2005-5-31 01:56 AM     標題: 照鏡

我晚上不怕照鏡
反而我會怕窗口外看到有人
又或者背後有人
作者: ro    時間: 2005-5-31 02:00 AM     標題: 照鏡

多數只係想像同電影令到的人唔咁~我就唔多覺得有~
作者: seraph17    時間: 2005-6-2 02:06 PM     標題: 照鏡

我好惊半夜起身去厕所果阵望到块镜
惊见到d唔想见嘅嘢
作者: rayrayxo    時間: 2005-6-11 03:38 AM     標題: 照鏡

以前我仲有受到靈體纏擾的時候  我個樣是變?的  果時我係唔想照鏡而且好怕見到自己個樣的   原因係我照鏡的時候往往見到鏡中人不是太似我本身的樣子囉
作者: celiaw    時間: 2005-6-15 01:26 PM     標題: 照鏡

通常未睡之前全屋都開燈就唔怕,半夜照鏡就驚D,除了厠所鏡外,屋內有其他反射的玻璃及櫃門,間中一個人時也怕反射有其他東西在自己身邊。
作者: sansue    時間: 2005-6-16 08:57 AM     標題: 照鏡

其實是覺得幾驚家,屋企個廁所一開門就對住塊鏡,成日都會見到自己個樣,因為通常都吳開燈,所以有時都會嚇親自己,尋晚系朦朧中仲見到自己個外婆(昨晚系外婆的死忌)

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0