標題: 咁如果真係有左咁點呀??? [打印本頁]

作者: 怡b    時間: 2005-5-1 02:04 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

我同我男友,,每次做都5用套,,可能我自己年紀細啦,,仲末開始排卵,,,但已??m,,
講真,,真係1覺5覺意有左,,咁末可以死得1o,,,
無理由每次完事之後,,下下都買丸仔架ma,,而且5習慣用套,,,,真係難搞1o..

比d意見呀.........
作者: 靈異simon    時間: 2005-5-1 02:16 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由怡b2005/05/01 02:04pm 發表的內容:
我同我男友,,每次做都5用套,,可能我自己年紀細啦,,仲末開始排卵,,,但已??m,,
咁未恭喜你囉!!!!!!
作者: TinaWater    時間: 2005-5-1 02:16 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

怡b大人怎麼說已來經, 但未開始排卵呢?
怡b大人, 一個小學六年班時曾接受性教育, 或者中一上過I.S.堂, 都知道女性有月經來, 表示已開始排卵, 能隨時準備做媽媽!
要求男伴做安全措施, 女的是保護自己, 男的是一種責任!
怡b大人現還未有懷孕, 實屬僥倖, 女性年紀越輕, 懷孕機會就越高~
莫非你想以 "指腹為婚", 把這本身已有女朋友的男人完全的搶過來吧?!
作者: raborovskie    時間: 2005-5-1 02:28 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由怡b2005/05/01 02:04pm 發表的內容:
我想問呢~~ 你幾多歲呀 ???
你唔好玩 la~~ o黎M 就代表你已經開始排卵 la~~ 你唔係呢 d 咁簡單 ge 野都唔知呀 ma.....=.=""  只係個子宮未完全適合一個 受精卵去發育咋!!!!
唔好以為自己細個就唔會有 BB la~~ 你咁講會俾人笑 ga~~
我亦唔贊成咁細個就搞野 lor~~ 唔好為左 "試下無壞" / "對性好奇" / "我夠膽去做" 等等 呢 d 咁 傻 ge 藉口 而去做~~
真係正如你所講 ge 一個唔覺 就中左招有 BB, 你會點做 ?? 落左佢 ?? 定生佢出o黎?? 落左佢自己傷身~~ 去d "黃綠醫生" 落仔 除時命仔都無埋 @_@"""  生出o黎 ge 你條仔要負上法律責任~~  最後真係囉o黎搞 la~~
你係識為自己設想同識諗 ge~~ 就唔好再做 la~~  唔好真係咁傻以為自己細個未排卵 唔會有 BB....=.=""  你都識講你o黎 M la....  有日你唔o黎 M 個陣你就大檸樂 la ~~ 傻妹
作者: ezratse    時間: 2005-5-1 03:34 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由TinaWater2005/05/01 02:16pm 發表的內容:
怡b大人怎麼說已來經, 但未開始排卵呢?
怡b大人, 一個小學六年班時曾接受性教育, 或者中一上過I.S.堂, 都知道女性有月經來, 表示已開始排卵, 能隨時準備做媽媽!
要求男伴做安全措施, 女的是保護自己, 男的是一�...
天拿水,如果月經初潮不久,下丘腦發育成熟不全或有病可能會有無排卵月經的!詳情可以看以下引文!
另、怡b君,有無排卵的月經好難分別的,總之小心點啦,我本人是不讚成婚前性行為的!

引自
http://www.2sextv.com/printpage.asp?ArticleID=2570
有月經就有排卵嗎

一般來說,每一次月經來潮都標誌著卵巢排出一個成熟的卵子。但實際上,有的女性雖有月經,卻不能排卵,醫學上稱為無排卵性月經。不排卵,當然就不能受孕。

哪些女性常表現為無排卵性月經呢?月經初潮不久,有的女性由於下丘腦發育成熟不全,或下丘腦週期中樞成熟延遲,使下丘腦-垂體-卵巢軸三者之間的調節不完善;或當過度緊張或勞累;或由於慢性疾病等干擾月經的正常調節關係時,可能出現卵巢並不排卵,子宮卻出血的現象,即無排卵性月經。此外,不排卵常見於更年期或絕經前期女性。她們由於卵巢功能衰退,卵泡不能發育成熟,以至卵泡耗竭,此時,卵巢不再行使排卵功能了。

無排卵的月經,表現形式不一,較常見的是不規律的陰道出血,也就是說出血的間隔時間、持續的天數和血量的多少均毫無規律。有時兩次月經可間隔數月,稱之為稀發月經;有時卻隔幾天就流血一次。一般講,間隔少於21天的月經,常見為無排卵月經。每次流血短則幾天,長則數月;血量少則點滴出血,多則量多而來勢急劇,後者常因出血量太多引起關暈、頭昏、無力等貧血症狀。為什麼每月雖來月經,卻不排卵呢?原來,卵巢表面的卵泡成熟後不破裂,成熟的卵子就不能排出,而卵巢照樣能分泌激素。因此,子宮內膜在這些激素的作用下,仍然週期性地起著變化,表現出來的就是規律的月經,卻並不排卵。

嚴重時易發生雙側多囊性卵巢綜合征,漸漸地影響到內分泌調節,出現閉經等其他症狀。

女性能瞭解自己的月經有無排卵嗎?一向月經規律的婦女,突然出現不規律,表現為月經提前或錯後,或者出血不止,常提示可能是無排卵性月經,尤其是40歲左右的女性不排卵的可能性更大。有些年輕婦女,月經間隔越來越長,甚至閉經,偶爾伴隨毛髮增多及側下腹不適等症狀,這也應引起注意,是不是已經不排卵了?如果有條件的話,可以測試基礎體溫2-3個月,若體溫曲線呈單相,即始終呈現平穩的直線,就可初步自己診斷為不排卵性月經了。

每位女性都應關注自己的月經,這不僅僅是因為月經的正常與否關係著女性能否生育的大事,而且月經是反映女性身體健康的一面鏡子。無排卵性的月經不調,或稱之為無排卵性功能性子宮出血,常引起許多疾病,反之,全身不少疾病也都會導致月經的不正常。
    無排卵性月經若發生在生育年齡的女性,說明該女性不能受孕,醫生就要尋找病因,積極處理,以促使卵巢排卵為主要治療目的。而在少女或老年女性,則以治療無排卵性功能性子宮出血為主。值得引起注意的是,在作任何一種治療前,要詳細瞭解女性的月經史、疾病史及生活、工作情況,在進行全面的體格檢查的同時還要注意第二性征發育的情況。只有這樣,才能診斷明確,處理得當。
作者: 車伯母    時間: 2005-5-1 03:43 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

要對自己做過既野付責任,你同男性結合得的話,我本人希望你做足安全措施,如果真的懷孕就好嘛煩啦....
作者: angefan    時間: 2005-5-1 03:52 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

每個人都要為自己做的事情負責任,就算有避孕,懷孕也是早已預備了的事情。
要麼不要做,做得就預備要為自己所做的事情負責。還有,妳夠十七歲沒有?妳知不知道妳未夠十七歲的話,妳男朋友是犯法的?
請妳與妳的男朋友不要拿你們的前途作賭注了!
作者: manman288    時間: 2005-5-1 03:52 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

無理由每次完事之後,,下下都買丸仔架ma,,而且5習慣用套,,,,真係難搞1o..
...
又要怕..........又要搞..........
又5慣用套.....有左就真係
恭喜你.....
今日咪又係又d人搞野搞出禍lo...
睇下今日報紙講咩

作者: ezratse    時間: 2005-5-1 03:54 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由angefan2005/05/01 03:52pm 發表的內容:
每個人都要為自己做的事情負責任,就算有避孕,懷孕也是早已預備了的事情。
要麼不要做,做得就預備要為自己所做的事情負責。還有,妳夠十七歲沒有?妳知不知道妳未夠十七歲的話,妳男朋友是犯法的?
請妳與妳�...
好像是十六歲!
作者: TinaWater    時間: 2005-5-1 04:02 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由ezratse2005/05/01 03:34pm 發表的內容:
天拿水,如果月經初潮不久,下丘腦發育成熟不全或有病可能會有無排卵月經的!詳情可以看以下引文!
如果EZRA說有病或發育不完全的程況, 那麼也可以說那男的出了甚麼問題導致不育....
總之說甚麼也可以吧!
但現在問題是, 無論甚麼程況下, 都應該做好安全措施, 除了避孕之外, 也防止性病傳染~
作者: so391312    時間: 2005-5-1 04:04 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

...
驚訝!?估計你6年級至中一吧? 這麼早便發生性行為?
有m=已經排卵,會有機會受孕,年級小也一樣...外國已有9歲女孩受孕9+++
叫男方用套吧..感覺又不是差很遠,吃避孕丸!?你知不知道有很多負作用
服用後:發現小腿異常疼痛和腫脹,胸部疼痛和緊密感,這些病例可引發(中風)全身癱瘓
假如受孕了?你也懂說(死得)情況就好像raborovskie 說的一樣
作者: angefan    時間: 2005-5-1 04:07 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

我相信應該要夠十七歲,除非法例改了!
那條條例叫:「與未成年少女發生性行為。」簡稱「衰十一」。(因為有十一個字)
作者: ezratse    時間: 2005-5-1 04:10 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由TinaWater2005/05/01 04:02pm 發表的內容:
如果EZRA說有病或發育不完全的程況, 那麼也可以說那男的出了甚麼問題導致不育....
總之說甚麼也可以吧!
但現在問題是, 無論甚麼程況下, 都應該做好安全措施, 除了避孕之外, 也防止性病傳染~
我想指出的是,在女人剛開始有月經時,無排卵也可以有月經啦……
作者: ezratse    時間: 2005-5-1 04:17 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由angefan2005/05/01 04:07pm 發表的內容:
我相信應該要夠十七歲,除非法例改了!
那條條例叫:「與未成年少女發生性行為。」簡稱「衰十一」。(因為有十一個字)
引自今日蘋果的,自已看一下啦!!哈哈!
少 男 少 女 偷 嘗 禁 果 導 致 懷 孕 , 最 終 鬧 上 法 庭 , 近 日 上 映 的 電 影 《 早 熟 》 正 是 講 述 類似 題 材 。 香 港 城 市 大 學 應 用 社 會 科 學 系 副 教 授 黃 成 榮 認 為 , 本 港 家 庭 性 教 育 不 足 ,而 且 年 輕 人 對 性 的 觀 念 過 於 簡 單 , 只 為 短 暫 快 感 而 未 有 顧 及 後 果 , 他 認 為 家 長 應 從小 與 子 女 談 論 與 性 有 關 的 話 題 , 並 建 議 少 男 如 真 的 難 以 控 制 慾 念 , 也 應 「 先 check ( 檢 查 ) 女 方 身 份 證 。 」
可 判 囚 終 身
黃 成 榮 表 示 , 雖 然 有 不 少 青 年 知 道 與 十 六 歲 以 下 少 女 非 法 性 交 屬 刑 事 罪 行 , 但大 部 份 均 不 知 道 , 與 十 三 歲 以 下 的 未 成 年 少 女 性 交 最 高 刑 罰 可 判 終 身 監 禁 。 他 指 出, 現 時 資 訊 發 達 , 電 視 、 漫 畫 和 廣 告 等 均 不 時 提 及 「 隨 時 發 生 性 行 為 」 的 概 念 , 由於 少 男 少 女 對 性 不 太 理 解 , 故 只 為 短 暫 快 感 而 隨 便 在 公 眾 場 所 發 生 性 行 為 。 「 我 覺得 點 解 咁 愚 蠢 ? 公 眾 地 方 好 冇 安 全 感 喎 ! 」
黃 成 榮 又 認 為 華 人 社 會 的 家 庭 性 教 育 較 其 他 地 方 落 後 , 佩 戴 安 全 套 的 意 識 也 不 夠 強 烈 。 「 我 已 經 好 聲 嘶 力 竭 叫 人 戴 安 全 套 , 唔 係 淨 係 話 會 搞 出 人 命 ( 懷 孕 ) , 重 可 能 會 有 愛 滋病 。 」 他 建 議 家 長 應 從 小 與 子 女 以 開 放 的 態 度 , 談 及 與 性 有 關 的 話 題 , 並 鼓 勵 家 長以 成 本 效 益 計 算 角 度 , 教 育 子 女 任 何 行 動 前 都 應 先 計 算 後 果 。
作者: angefan    時間: 2005-5-1 11:33 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

看起來好像是真的,只是近年真的沒有聽過有這個修改,請問是幾時改了?
作者: ezratse    時間: 2005-5-1 11:47 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由angefan2005/05/01 11:33pm 發表的內容:
看起來好像是真的,只是近年真的沒有聽過有這個修改,請問是幾時改了?
1. 第(200章)刑事條例
         1. 與未滿16歲女童性交
 最高監禁5年
好像一向是這樣的!
作者: PlayGirl    時間: 2005-5-2 02:12 AM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由angefan2005/05/01 11:33pm 發表的內容:
唔知係咪我細你好多(我二十歲)
我懂性以黎,已經知結婚最低年齡係16喎!
但一定要家長簽紙同意,直至21歲先唔洗!
可能係你果個年代唔同啦!
作者: 鬼卍簫    時間: 2005-5-2 07:26 AM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

下面引用由ezratse2005/05/01 04:17pm 發表的內容:
引自今日蘋果的,自已看一下啦!!哈哈!
少 男 少 女 偷 嘗 禁 果 導 致 懷 孕 , 最 終 鬧 上 法 庭 , 近 日 上 映 的 電 影 《 早 熟 》 正 是 講 述 類似 題 材 。 香 港 城 市 大 學 應 用 社 會 科 學 ?..
你 how    old     ..... 你 可 以 在 驗 下 ...... 真 係 有 左 . . 恭 喜  !!!!!!
但 你 一 定 要 夠 十 七 歲 。
作者: porkchophell    時間: 2005-5-2 11:10 AM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

你又要做. 又唔想用避孕套,事後又覺得食避孕丸煩.
樓主. 我想你應該教教我們怎做才對.
其實你的年齡多大呢?
我想你需要一些正確的性知識.
特別是你想做又唔想有bb的話.
安全措施是很重要的.
不過正如很多人所說.
我不太認同婚前性行為.
如果你還未夠16 的話.
你男友就衰十一了.
是犯法的.
作者: 靈異simon    時間: 2005-5-2 02:51 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

姐係呢.....
就唔好瀨個男人唔用套
個女人肯比人唔用套屌
係佢自己8黐
你有左呢就恭喜你喇
大個喇,仔都生到....啦.....識諗喇.......
作者: jjjjjjj    時間: 2005-5-2 04:05 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

[SHADOW=255,green,1]
小妹妹
想同你講,就算你男友在床上向你落幾多藥
都不要那麼蠢不做任何安全措施囉
你得十四歲咋,若果真是中招
到時你認為你果個自命深愛的"男友"會和你結婚負責任咩?
他如果真是這麼有責任感
就不會一腳踏兩船啦
況且,bb 在你肚中,對他來說根本就無關痛癢
如果他丟下你不理,你有什麼能耐去養這個小孩
書也未讀飽就跑去當未婚媽媽?
就算是要墮胎,憑你一個人承擔得了嗎?
沒有人想看到"未成年少女廁所產子"這種報道吧~!
你不顧自己
也想想自己可能白白害了一條無辜的小生命[/SHADOW]
作者: thaiiverson    時間: 2005-5-2 04:29 PM     標題: 咁如果真係有左咁點呀???

白痴,法例一向都係咁,都未修改過。
實情是一向都是你自己誤會了是十七歲。
自己瘀左就咪死撐。認左佢。

管理員按:  請會員尊重討論原則, 切勿發表任何人身攻擊之說話.  現扣減評級0.5以示警戒, 敬請留意!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0