標題: [請求協助]應如何面對女生 [打印本頁]

作者: 百葉窗    時間: 2004-9-19 02:48 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

LBHIDDEN[0]LBHIDDEN每次上學,看見男女間交談自如,自己卻沒勇氣去同女生談話,真是十分討厭自己。
現請教男生們,應如何面對女生?
作者: yipkinghim    時間: 2004-9-19 03:05 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

話冇勇氣係假既~~自己唔試就真既~~
有話題就唔會dead air~~唔搵話題就真係死得lu~~

作者: 紫千雪    時間: 2004-9-19 03:12 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

要不要聽聽女生的說法 ? ( 沒人理就自顧自說的智障兒一隻 )
 其實 , 對男女的交談技巧 , 不外乎是二種 , 投其所好 與 另覓同好。找對了點子 , 就可打開門禁 ......
 主要的態度不可以忽略 ! 千萬別要以驍將之態 , 自我為主的心示人。( 交友忌諱 )
作者: 來自→日本●    時間: 2004-9-19 04:11 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

女生可以回答你嗎?
我自己覺得...你要先自己鼓起勇氣阿...你都沒有鼓起勇氣先找女生說話...女生當然不會主動找你說話囉~我自己覺得女生和男生~其實還蠻有話能聊的阿~加油!!試試看唄~文字文字文字文字文字
作者: 百葉窗    時間: 2004-9-19 04:26 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

其實曾有女生主動對我說話,but.....我冇理她....
當女生問我野,我不敢正視望她,求其回答便算...
作者: 紫千雪    時間: 2004-9-19 05:01 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

那樣跟女生說話 ... 一般情況來說 , 她們只會有兩個想法 !
 一 ) 太驍將的說 ! 打從根本就不想理人 , 自不然沒人理。
 二 ) 太見外 , 不好說的 ......
 這兩點也是死症 ! ( 需則鄙人亦是 , 鄙人患有一種名為 " 愛理不理 " 的懶調症 !! 不是每句話 , 每個人也理 !! 要看看對方是否找對門匙進來 ...... )
 別以為樣貌佳就可 " 持貌行兇 " , 這反會惹人生厭。別以意帥哥萬歲 , 美女無敵 , 最重要還是真誠跟別人相處 ...... 態度是首要 , 言語技巧更不得忽視。
作者: be*    時間: 2004-9-19 05:47 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

男or女都係人
男生說話和女生都係一樣
女生不是人嗎
想想啦.
作者: 雷.仲恩    時間: 2004-9-19 06:07 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

男生最重要是大方啦,大大方方隨和一點就可。
聽新香蕉俱樂部吧,會學到很多啊。
投其所好…千萬不要投錯=.=
而且不要過於主動~
作者: porkchophell    時間: 2004-9-20 12:38 AM     標題: [請求協助]應如何面對女生

我覺得你可能太過怕羞. 嘗試大膽d. 你唔試又點知佢地同唔同到你溝通呢?
仲有嘗試有笑容呀. 因為我覺得面有笑容係比較容易溝通. 因為証明你有禮貌.
當然你既笑容唔好太生硬.
作者: 小丹兒    時間: 2004-9-20 09:05 AM     標題: [請求協助]應如何面對女生

我也是,當講的時候,好似食緊鑼絲咁=.=
作者: 來自→日本●    時間: 2004-9-20 06:27 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

大部分的人應該不會以貌取人呗...至少我不會啦...我想勇氣固然重要但還是要找對話題才是重點餒...我自己是蠻能跟男生聊天的...也許其他女生會不習慣呗...我不確定啦...看你遇到什麼樣的女生呗...
作者: 百葉窗    時間: 2004-9-20 06:45 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

LBHIDDEN[0]LBHIDDEN
下面引用由porkchophell2004/09/20 00:38am 發表的內容:
我覺得你可能太過怕羞. 嘗試大膽d. 你唔試又點知佢地同唔同到你溝通呢?
仲有嘗試有笑容呀. 因為我覺得面有笑容係比較容易溝通. 因為証明你有禮貌.
當然你既笑容唔好太生硬.
你說得沒錯....但...對住女生們,我根本完全笑唔出(當然是微笑la...),若笑的話,便會害怕別人的眼光(尤其是我從未試過),怕他們覺得我在淫笑(我間中也會有歪念)...
相信每人也見過D男生故意串D女生,然後扮哂痛咁樣被女生打。在我眼中,覺得他們很下流,所以我也很怕被男生以我以前的角度看我。現在想真點,我又何嘗唔係這種人呢?只是我冇表現出來吧了。
另外,.....我有一種情況.....我也不妨坦白說:
當D較為靚的女生對我說話,我便會緊張起來,求其回應。
而較遜的女生們對我說話,我也是求其回應,因為根本不想和她們交談...(這就是我的內心感受,這會不會太賤格= =")

作者: 傻盧x3    時間: 2004-9-20 07:37 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

你說得沒錯....但...對住女生們,我根本完全笑唔出(當然是微笑la...),若笑的話,便會害怕別人的眼光(尤其是我從未試過),怕他們覺得我在淫笑(我間中也會有歪念)...
相信每人也見過D男生故D女生,然後扮哂痛咁樣被女生打。在我眼中,覺得他們很下流,所以我也很怕被男生以我以前的角度看我。現在想真點,我又何嘗唔係這種人呢?只是我冇表現出來吧了。
另外,.....我有一種情況.....我也不妨坦白說:
當D較為靚的女生對我說話,我便會緊張起來,求其回應。
而較遜的女生們對我說話,我也是求其回應,因為根本不想和她們交談...(這就是我的內心感受,這會不會太賤格= =")
你錯啦=.=你唔好以為..女仔打人唔痛...唔係扮架=.=" 有時真係好鬼痛架=.="
其實你試想想一樣野...如果你對住一個男仔..佢同你講野..你冇乜理佢...or~你諗下..你對一個男仔講野..佢冇乜理你..是但..應左一句就算..你會點..
你同d女仔..都係人...d感覺.都係差唔多...你會有咩感覺...~?
其實識男..識女仔..都係一樣...一定要講野...
如果你講既野..佢冇興趣既話...你真係會睇到架...只要你望住佢講野..就會見到..真架..試下..
仲有...其實整故d女仔..只係一種..算係同女仔溝通既方法(依個係我既做法=.=")當然你要識收啦..如果唔係佢真係覺得你好淫架啦....
多數講讀書呀...講以前既經歷呀..先算係真真正正咁同一個女仔溝通...
不過..如果之前你唔整故下佢..串下佢..佢既興趣會冇咁大...唔知點解=.="?
依個係我既小小經驗...=.=" ha~"
作者: 傻盧x3    時間: 2004-9-20 09:48 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

上面 係用引用..因為我按唔到引用的鍵..."
還有...這一句..
如果唔係佢真係覺得你好(衰)架啦....
打錯...
作者: 來自→日本●    時間: 2004-9-20 10:54 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

哪有這樣的...比較遜的女生也是人阿...這樣太不公平了!!
作者: macauley    時間: 2004-9-21 11:56 AM     標題: [請求協助]應如何面對女生

你只要把對方當成男的來看就OK囉,和女生談話只要放輕鬆信手捻來都是話題^^
作者: 紫千雪    時間: 2004-9-21 01:21 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

假設說 ... 有些比較專長的技能 , 例如是玩樂器 , 又或是說笑話 ...... 不妨在大夥兒面前表演出來 , 有助交流 !
 要是會繪畫更好 , 因為 , 能以圖案表達心中所想 , 不會太含蓄也不難明 ( 除非看的人沒感興 ) ......
 始終 , 最重要還是待人接物的態度。
作者: dominicwoo    時間: 2004-9-22 03:54 AM     標題: [請求協助]應如何面對女生

下面引用由百葉窗2004/09/19 04:26pm 發表的內容:
其實曾有女生主動對我說話,but.....我冇理她....
當女生問我野,我不敢正視望她,求其回答便算...
你咁講......我可唔可以話你係一個極之害羞的人呢???
仲有, 你自問你唔理人係佢嘅問題定係你嘅問題呢???
作者: 袁振俠    時間: 2004-9-23 02:07 PM     標題: [請求協助]應如何面對女生

?大、心細、面皮厚 ,
由《精裝追女仔》年代 講到現在 ,
究竟有幾難呢 ?
其實你多些習慣與 女孩子 溝通 ,
就算覺得 很遜、很不合心水 也好 .
傾?計又唔代表?乜 .
便當做練習吧 !

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0