標題: 怎樣才會結婚? [打印本頁]

作者: christhk    時間: 2004-9-9 02:09 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我已經結婚, 而且就快3年了, 到而家都相處得好開心, 但身邊朋友差不多全部未婚, 各有各既理由, 而家好多人甚至已經決定唔結婚, 我當初肯嫁係因為我覺得自己已經搵對左人, 而且唔知點解覺得係時候啦, 回想起黎好似發夢咁, 有點莫名其妙!
可能戀愛就係咁無法解釋, 唔知各位已婚或未婚既網友o係乜野情形下先會結婚?
(問題可選多個答案, 因為可能要個個條件符合先會結婚)[hidepoll]
作者: crazyduck    時間: 2004-9-9 02:21 PM     標題: 怎樣才會結婚?

次次拍拖都覺得係搵岩一生最愛既人
感覺好信唔過....=.="
作者: limataro    時間: 2004-9-9 03:20 PM     標題: 怎樣才會結婚?

好難講﹐我諗我會覺得如果大家一齊相處得好好地﹐其實結婚只不過係令到兩個人既關係得到社會既認同同埋法律既保障。對某些人黎講﹐有法律約束力既婚姻或許好重要﹐佢代表住我地向自己、向我地既伴侶同向社會所作既誠諾。但係卻有令一種人﹐唔覺得誠諾需要如此公式化地去實踐。我覺得自己既諗法比較接近後者﹐但無可否認我都相信法律對於我地個人權益方面所賦予既保障係十分重要既。
作者: ken仔    時間: 2004-9-9 04:38 PM     標題: 怎樣才會結婚?

講真~如果自己搵到一個鐘意既人你愛既人
而且對方又鐘意你,又愛你
當然可以結婚啦~唔使話儲夠錢先結呢d
最好~自己都有一份好既工
有一定既收入啦^^∼
我今年16歲∼我都打算同我女朋友過荷蘭結婚^^
作者: christhk    時間: 2004-9-9 05:00 PM     標題: 怎樣才會結婚?

嘩, 你16歲就打算結婚? 咁你屋企人同意嗎? 其實我都覺得結婚唔需要話好多錢, 當時我地都無錢, 只要有錢比註冊費咪得lor! 我亦覺得結婚只係法律上既一張紙, 今時今日, 女人有工作, 無需要靠法律去保障自己金錢上既利益, 只不過我老公話, 攞左人地既女, 一定要比番交待我既屋企人, 所以一定要註冊同擺酒, 我當得好感動, 於是同意結婚, 而家我地都無車無樓, 租屋住, 但係搵倒要搵既人已經好足夠!
作者: pollyw65    時間: 2004-9-9 05:03 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我選 "其他"
我到現在還不知道.我會不會結婚><
有時覺的.就想要有一個屬於自己的家.想有個可以一直牽手到老的伴.但是.常常又覺的.其實一個人的感覺也不錯><
怎樣才會結婚.我想.要等到.遇到對的人.對的環境.才有那個機緣結婚吧

作者: 反反白    時間: 2004-9-9 05:53 PM     標題: 怎樣才會結婚?

講真.
我係好相信婚姻係一生一世的事.
所以我會咩都ready好曬先結婚.
最少,個安全感大d ma.
作者: 野蠻女    時間: 2004-9-9 07:20 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我選了其他....
第一.想結就結,在我年小滴時侯就己經想過了.
第二,有了bb就會結婚,這個麻,如果我真滴有了bb,不結婚也不成.
第三,儲夠錢,有車有樓就結.這個其實都是我一直都好想滴夢想.不過好像有點貪錢..不過有車這個其實可以不要,有樓只是對自己有個保障.
而第4那個,我其實一定不會選,所以不想解釋.
第5.只要搵到我一生最愛,就會結(無論有錢與否) ,這個對我來說阿,
其實都是很重要滴,不過阿,你一生中最愛,又可能不是能給你幸福滴人,
能給你幸福滴人,也可能不是你最愛滴人.
一個我最愛滴,如果我看不到我和他將來是什麼樣滴麻.我一定不會結婚.
可能是我媽一直都跟我說,她這輩子到現在才後悔當初嫁給我老豆.
而一直都跟我說以上滴話,要我緊記.
不過我不是一個貪錢滴人.
我只希望在我50多歲滴時侯,上班也只是讓時間打發一下.不是為了生活而上班.
這樣就好了︿︿
作者: luciferEx    時間: 2004-9-9 07:32 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我覺得現代已經將結婚僵化,是不是結婚一定要註冊?我抱有懷疑態度
結婚是兩個人的事,上地親友作證已經足夠,多張紙只代表對伴侶不信任,我不信多一張證明的婚姻會比沒有的好,如果怕離婚沒保障,那為何當初又要結婚,莫非在註册處時已知道總有一天會離婚?
作者: 芯    時間: 2004-9-9 10:55 PM     標題: 怎樣才會結婚?

講真果句丫*
我覺得結婚係個名黎姐. ..
兩個人生活得開開心心. ..
仲邊會care呢d野呀. .. .
作者: manman288    時間: 2004-9-9 11:41 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我就結婚了.....................
想結就結.....無原因

作者: 野蠻女    時間: 2004-9-10 04:55 AM     標題: 怎樣才會結婚?

下面引用由luciferEx2004/09/09 07:32pm 發表的內容:
我覺得現代已經將結婚僵化,是不是結婚一定要註冊?我抱有懷疑態度
結婚是兩個人的事,上地親友作證已經足夠,多張紙只代表對伴侶不信任,我不信多一張證明的婚姻會比沒有的好,如果怕離婚沒保障,那為何當初又要結婚,...
其實阿.結婚可以說是一種保障,不過我也有朋友說過.
我跟你結了婚,當離婚滴時侯,我把所有東西調走.
你也是一無所有,所以我很贊成一點,結婚只是一張紙而己.
如果大家不結婚,也可以愛對方.不代表結了婚以後就會更愛對方.

作者: globe    時間: 2004-9-10 09:00 AM     標題: 怎樣才會結婚?

我選其他 我是不婚主義者 爲什麼 就是不想結婚 結婚很麻煩 還是可以離婚 與其那樣 不如不要結婚 不結婚還是可以同居 想要小孩可以認養一個  沒有多大的把握 我是不會輕易結婚的 婚姻所要背負的責任很大 而且 我還有另一個要扛一輩子的責任  
作者: FaNnYcKw    時間: 2004-9-10 04:31 PM     標題: 怎樣才會結婚?

直覺....................
因為我這份人做好多事都是用直覺去做~
所以可能將來直覺會給我一種感覺叫我去結婚~我就會去.....................
作者: 百葉窗    時間: 2004-9-10 07:12 PM     標題: 怎樣才會結婚?

結婚?太長遠了。
如果有女朋女已不錯。
香港既部份既女仔不太好,靚女持著自己靚女就對人不禮貌,又經常用鄙視既眼神看人似的。
大人更加不用說,做事不客氣,常常講人壞話(尤其是係果D亞叔,滿口粗話),比青年人差得多。
以上言論依據我搭地鐵,上學情況下出來的結論

作者: cupidniko    時間: 2004-9-11 04:47 AM     標題: 怎樣才會結婚?

我覺得....結婚.....是因為互相都愛對方..........才會結的,是建立在愛上面的........所以我選了五^.^
作者: porkchophell    時間: 2004-9-28 12:14 AM     標題: 怎樣才會結婚?

我自己選了儲夠錢同找到一個最愛的人. 我自己覺得結婚係兩個人既事. 如果無一定經濟能力點可以照顧家庭呢? 我唔想我老婆辛苦. 所以最起碼都要有d錢可以周轉. 再者我自己覺得婚姻係一生. 如果我搵唔到我最愛既人. 我係唔會無原因同女朋友結婚.
作者: samsamanva    時間: 2004-9-30 06:55 PM     標題: 怎樣才會結婚?

細細個時係唔諗住會結婚 la ~ 因為同人結婚就唔可以自己一張床 ar ~ 好逼咁 ~~ 但係人愈大就愈希望第時老左o個陣可以有個人陪我飲茶、游早水,如果佢唔驚??就仲好! 加上我係一個好想生 BB o既人,唔結婚的話,我 d 仔女咪變晒非婚生子女? 所以我揀左 3 ~ 等我有一定的經濟能力就可以結婚生 BB la ~~~ > ▽ <
作者: 天使號角    時間: 2004-10-1 03:53 PM     標題: 怎樣才會結婚?

點解一定要結婚?
結婚係個人選擇
結婚好容易,離婚好麻煩
有埋仔女仲煩
有人一廂情願以為所有野都美好既
但現實係唔係樣樣野是完美

作者: 御風行    時間: 2004-10-1 08:06 PM     標題: 怎樣才會結婚?

老實說真的很不想....
那樣很不自由說...
到哪裡要交代...幾點回家...養老婆孩子...
我才不要勒...簡直是把自己推金深淵麻~ ~"
作者: chuily    時間: 2004-10-3 06:55 PM     標題: 怎樣才會結婚?

搵到個愛我既人,之後要結婚的話
就先計畫一下,有足夠的金錢下才結~
不然日子會很辛苦~
作者: owlfrankie    時間: 2004-10-20 12:16 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我選了"其他"...
拍拖 > 搵錢 > 同居 > 結婚 > 生BB
我理想的將來係拍幾年拖一路拍一路儲錢,
跟住就同居過二人世界,
到大家都有隱定收入時,
就會考慮結婚生BB...(如果唔打算生的話, 就唔結啦)
作者: wanai0302    時間: 2004-10-25 10:35 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我選其他,我個人認為婚姻至少要建立在許多人的認同和祝福......
最好的婚姻是因該建立在:
        你愛的人也給你同等愛的回報
        與自己愛的人得到家長的認同
        與自己愛的人有相同目標打拼
或許這樣的婚姻到最後...會有最好的結局

作者: lok210781    時間: 2004-11-6 10:44 AM     標題: 怎樣才會結婚?

其實結婚對我o黎講真係唔容易~~
因為我係les ,所以要結婚都要去第二個地方,但係我認為如果真係可能搵到一個對自己好,而自己又愛佢既人,咁就要好好珍惜喇!!!

作者: z9413    時間: 2005-1-13 12:26 AM     標題: 怎樣才會結婚?

結婚因為想抽公屋,想有二人世界,租屋又貴,有平屋租又偏僻,公屋又平設施又多,這樣省下來的錢可計劃生BB,不過最重要的是我真的愛這個人才會與她結婚,否則一切都是徒然,下場一定是離婚!
作者: 邪炎    時間: 2005-3-30 09:16 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我投了其他!
我覺得要我結婚第一要可以make sure我老婆可以有舒舒服服我生活~
雖然未必能給她錦衣華服~但至少能使佢衣食無憂我才會跟她結婚^^
又或者令佢感到幸福我也考慮會結婚!
至於要搵到一生最愛才結婚我覺得有點問題!
大多人都會失去了才知道他/她是最好的~
那麼既然你已經失去了又怎樣能再跟他/她在一起呢?!
作者: HimCheng    時間: 2005-3-30 09:35 PM     標題: 怎樣才會結婚?

儲夠錢先結啦~~
而家香港地...唔係嫁女...係賣女呀!!
不過點都要有經濟能力先會結婚生仔!!
作者: jjjjjjj    時間: 2005-4-1 09:23 PM     標題: 怎樣才會結婚?

不知怎的,早幾年真是打算畢業就結婚
當然現在已不可能,那個曾幾何時是我結婚對象的他走了
結婚?? 說說就可以
但衝動真是沒有了~
可能是至今還沒有碰上令我覺得可以付托一生的男人
可能是我沒有把握自己可以安安定定地作人家的妻子
可能是我對婚姻無特別信心或者是對任何男人有完全的信心
怎樣才會結婚? 有孩子... 不會
迫婚... 不會
年紀開始大... 不會
或者有一天有那種"想"的感覺會閃電結婚吧~

作者: vling2884    時間: 2005-4-11 08:33 AM     標題: 怎樣才會結婚?

唔..我諗暫時都唔會結婚..
第一..我冇生BB既打算..
第二..同男友感情尚未穩定..
第三..我好嚮往同媽咪一齊住(結婚就唔可以)..
第四..想自己再儲多點錢..
保障自己嘛..
作者: joe198663    時間: 2005-4-13 02:09 AM     標題: 怎樣才會結婚?

只要搵到我一生最愛,就會結(無論有錢與否)
Actually it is my best choice...
If I really find my dearest one in the future...
I am willing to get married with her every time...
Since I want to build up a perfect relationship with my dearest one...
Of course, it is important to ponder that our LOVE has become stable or not...
In my opinion, we should ponder that can we find a good way to get along with each other...
We should match with our lover's lifestyile...
When we know how to suit each other's live, actually it is the suitable time to get married...
Remember that getting married often means a sudden change in lifestyile...
To have a perfect marriage, we should ponder with our lover together...
Do we know each other's advantage & disadvantage?
Can we share together even what happen after get married?
Are we loyal enough to experience challege after get married?
Do we really LOVE each other with our true heart?

Wish everyone find their true LOVE & have a perfect marriage! ^_^
作者: pig999    時間: 2005-4-30 04:02 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我林所有人想要结婚的时候,都唔打算离婚的吧?
所以点都要稳到自己一生的最爱先结婚啦!
当然,有经济条件就最好啦,
如果无,甘米大家一齐努力咯。
作者: 水其    時間: 2005-6-6 10:21 PM     標題: 怎樣才會結婚?

只要搵到我一生最愛,就會結(無論有錢與否)
如果搵到過唔愛你,只係比錢你,佢只要你身體,
又有咩用o...搞到好似出賣自己a∼∼∼
作者: fannylam    時間: 2005-6-6 11:26 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我揀左其他....
結婚對我黎講.... 真係冇咩信心..
睇住身邊既朋友.... 家姐 既婚姻失敗...
唔覺得....結左婚只係多左一張証書....
暫時黎講..... 唔會想結婚...... 除非
有一個真係好好既男人出現係我眼前啦..... ^^
不過冇咁美好既...
作者: endless-x    時間: 2005-8-6 04:30 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我一定會有經濟基礎先
你估真係有情飲水飽咩?
如果水都冇點算=.=
作者: tto004    時間: 2005-11-16 04:13 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我覺得只要找到可以真正接受我的就會考慮囉。不過我覺得沒有甚麼人可以接受我。因為我定不下來的。每次找到工作時會覺得很開心,很有challenge。之後過一些時間就覺得很多東西都學會了。之後會問老闆要其他的工作。之後要不是給炒了就是自己找另一份工作。雖然現在是每次都找到更好的工作,但最主要原因只是因為運氣好和現在的經濟好而己啦。如果經濟不好我也知道自己可能會好慘。但是我想最可能的會到其他國家,或中國,或者就算要學德文的話也會做囉•••以要有新的東西玩•••
所以一點都不stable。

作者: 羽兒    時間: 2005-11-17 01:18 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我會選擇存夠錢才會結婚.我想的比較遠.結婚後一定會傳宗接代.有了小孩子就會花錢.我不會有了小孩子才拼命存錢~這樣生活蠻累的.我比較注重小孩子的良好的生活環境
有車子才方便出遠門.有地方住才不會一天到晚擔心房租繳不出來@.@"我比較注重生活品質^__^"
作者: -小花-    時間: 2005-11-17 03:32 PM     標題: 怎樣才會結婚?

我才不要結婚勒∼∼
麻煩死了!!
我寧願教過100個男朋友..
我也不要結婚!!
作者: rainbowno    時間: 2007-12-27 03:39 AM     標題: 怎樣才會結婚?

結婚是一生一世的,兩人對大家今世的承諾;也是在神面前立下的約誓。結婚後大家更要多加認識對方,將愛再昇華至另一階段,這不是你最渴望的婚姻嗎?有些人覺得結婚後不合便離婚,哪你為什麼當初選擇要結婚呢?結婚前你不是已知道他/她的缺點嗎?不能以自我為中心﹗要兩人同心,一起面對、一起談論,不要下下大動「干火」,自己當然要付出,但係不能下下計較邊個得多定失多,下下去計,結婚不是買東西,你的另一半不是「貨物」﹗﹗﹗婚前要說好,不要用「離婚」這些句子呀……其實,結婚後要面對的事也很多,例如婚後適應生活上的改變、雙方的家庭聚會、大家的工作壓力、朋友的生活圈子等……結婚不是一張紙而言,不想要便扔掉﹗所以一定要考慮清楚。
我會於08年結婚啦﹗
文字文字文字
作者: 西施    時間: 2008-1-16 02:06 PM     標題: 怎樣才會結婚?

um...........
西施 this year will 結婚了( 2008~~~
I think I am 想結就結 pa.
I don't even want to have a wedding.
Maybe just ganna go to Las Veags and get marry ( only 2 of us).
作者: 百葉窗    時間: 2008-1-16 07:58 PM     標題: 怎樣才會結婚?

下面引用由西施2008/01/15 03:06pm 發表的內容:
um...........
西施 this year will 結婚了( 2008~~~
I think I am 想結就結 pa.
I don't even want to have a wedding.
...

新婚愉快! ^^

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0