標題: 華富村 [打印本頁]

作者: ahsa7    時間: 2005-3-13 06:37 PM     標題: 華富村

我係住係華富村架..
小學果時.成日都好中意同d同學落去玩架..
有一次我班同學去左果道玩,不過果次我無去到..
佢地玩玩下..5,6點到啦..其中有個男仔玩玩下唔見到..
佢地望下望下,原來個男仔已經俾d浪卷左去個海入面..
最後個男仔0既屍體衝番上岸..個男仔已經死左啦..
仲有一次係同d同學上左去個間屋到,我地上去果時上面有張可以瑤下瑤下0既chair..
我有個fd話行到好tired..之後坐左上去..
我地行番落黎果陣..我個fd係成個人跌左落黎..
嚇死我地呀..我地驚到即刻走.
作者: c0082106    時間: 2005-3-13 07:12 PM     標題: 華富村

小輝都係住華富村架
瀑布灣真係幾猛下
我試過帶一個有陰陽眼既朋友落去
行緊樓梯時,佢突然叫我地唔好再落去
事後問番佢點解,佢話間屋度有好多"人"坐左係度
作者: TinaWater    時間: 2005-3-14 03:25 AM     標題: 華富村

下面引用由ahsa72005/03/13 06:37pm 發表的內容:
有一次我班同學去左果道玩,不過果次我無去到..
佢地玩玩下..5,6點到啦..其中有個男仔玩玩下唔見到..
佢地望下望下,原來個男仔已經俾d浪卷左去個海入面..
最後個男仔0既屍體衝番上岸..個男仔已經死左啦..
浸死?...衝番上岸就梗係條屍啦...
咁同 "幽靈鬼怪" 有乜關係?
下面引用由ahsa72005/03/13 06:37pm 發表的內容:
仲有一次係同d同學上左去個間屋到,我地上去果時上面有張可以瑤下瑤下0既chair..
我有個fd話行到好tired..之後坐左上去..
我地行番落黎果陣..我個fd係成個人跌左落黎..
嚇死我地呀..我地驚到即刻走.
係咪佢唔小心咋?
作者: super3618    時間: 2005-3-15 12:45 AM     標題: 華富村

我住個到GE~~~~~~~~好耐之前幾日就有人跳一次樓GE∼∼
個間屋就冇咩∼好細間∼得D 垃圾∼我見有人係屋頂BBQ TIM∼
瑤下瑤下GE CHAIR就唔見LU∼
作者: 阿斯蘭З薩拉    時間: 2005-3-21 06:12 PM     標題: 華富村

華富村更係猛啦,咁多人都講佢,連恐怖熱線都講,你地會唔會係果度玩得太勁,野到d鬼呀
,但係係車趺左落地會唔會係驚到咁呀?
作者: 聰少    時間: 2005-3-21 07:00 PM     標題: 華富村

瀑布灣好似有得燒野食....
仲多左好多人去tim...
去到d感覺同以前好唔同..
冇咁陰沉,恐怖...
作者: ahsa7    時間: 2005-3-21 08:38 PM     標題: 華富村

哎也..果道仲有d死人0既石碑架..
我仲記得係咩名..以前華富係亂葬崗黎架ma*
我讀中史岩岩讀到呢道..搞到我都唔敢係屋企溫書*
作者: c0082106    時間: 2005-3-22 02:31 AM     標題: 華富村

好彩我住華富村咁耐
都未見過或遇過咩野古怪事
但我阿爸細細個個陣就試過
有一晚係瀑布灣釣魚
釣釣下見到出面個燈塔有個人企係度
重慢慢飄埋岸
嚇到我阿爸魚都唔要就直走番上華昌樓
作者: iceforsky    時間: 2005-4-3 11:57 PM     標題: 華富村

講起有人跳樓,元朗朗X?也有不少(意外跌落街.....讓我想起大約距今十几年前有個小孩像從珠X樓墯下死亡)
作者: cooleric    時間: 2005-4-5 12:04 AM     標題: 華富村

趁大家係度討論華富村,想問下各位住華富村o既人
華昌樓23樓全層都冇人住咁奇怪??
作者: joe198663    時間: 2005-4-5 03:56 AM     標題: 華富村

Your experience is so terrible...
Maybe the ghost wanted to play with you... ^.^
I have heard many ghost stories about 華富村 before...
I also have a friend lives there...
He also agree that it is so 猛...
Whatever he saw a lot of ''people'' play in the corridor when he went out to though the rubbish...
He was so frightened & rush away at first time...
And I also feel that there are ''somethingf'' when I go to his home...

作者: mawunlam    時間: 2005-4-5 03:05 PM     標題: 華富村

我都去過華富村...去過瀑布灣...我日光日白去就覺得冇咩問題...但一去到見到黃昏...個感覺開始慢慢唔同...之後我即刻叫走=.=所以大家都係唔好入夜去!!
作者: kk2024703    時間: 2005-4-12 04:31 PM     標題: 華富村

我都係華富架~~
樓主話果屋入面有張椅~
我都見過~可以郁郁下
但我就唔夠姜入去坐-.-"""
入面好黑~仲有好多樹支.....
細細個果陣咩都唔知....
係入面間屋汁左條白c帶玩.....
之後唔知點解無啦啦有個婆婆出黎叫我唔好玩~
唔係今晚就知死~~~
恩-.-"果時我細細個同老豆去瀑布灣燒野食....
我自己又咩都唔知....自己走左去下面瀑布果度....見到有個呀伯
係到釣魚........跟住個呀伯無啦啦望過黎....個眼神好恐怖....
之後我就跑番上去同老豆講....之後同老豆落過去....咩都見唔到...
只見有把笑聲.....果次真係好恐怖......
作者: ahsa7    時間: 2005-4-12 08:31 PM     標題: 華富村

華昌23樓冇人住我都聽過呀..
聽我consin講話係一夜之間d人無啦啦死晒wor...
不過我覺得又好似冇咩可能咁..
好想上去睇下tim*
作者: pocky    時間: 2005-4-13 02:11 AM     標題: 華富村

我都有去過瀑布灣燒烤場,都有落過去瀑布下面的亂石灘,還去過海邊那間小石屋。
留意過石屋的設計及結構、用料並不馬虎,相信是戰前所遺留下來的。雖然那裏所聚集之陰氣都怎重,但是卻感覺不到任何的怨念或惡靈,至於那張能夠搖動的椅子,本人並沒有看見過。
作者: cooleric    時間: 2005-4-13 02:32 AM     標題: 華富村

下面引用由ahsa72005/04/12 08:31pm 發表的內容:
華昌23樓冇人住我都聽過呀..
聽我consin講話係一夜之間d人無啦啦死晒wor...
不過我覺得又好似冇咩可能咁..
好想上去睇下tim*
如果係一夜間全層d人死晒,咁大件事冇理由新聞或者報紙冇講,奇怪??
作者: 雷仔    時間: 2005-4-16 11:25 PM     標題: 華富村

我諗你係講緊我朋友以前小學1個同學
果時3號風球佢走去玩水就比浪卷走左
作者: c0082106    時間: 2005-4-17 02:30 AM     標題: 華富村

下面引用由cooleric2005/04/05 00:04am 發表的內容:
趁大家係度討論華富村,想問下各位住華富村o既人
華昌樓23樓全層都冇人住咁奇怪??
先回答你
華昌樓23樓並唔係因為有靈異事發生所以全層空置
事實係因為23樓要用來作堅固工程
因為華昌樓屬於高危和較高層
所以一定要空置23樓用來釘裝大鋼筋
住華富村既朋友都知
華富村有好多座樓都已裝上大鋼筋來支撐住
因為華富村樓齡太耐了,已經變得不堅固
小輝住既華樂樓都係啊
只不過無空置層數
所以並不是因為什麼靈異事件的
放心,哈哈

作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-13 09:24 PM     標題: 華富村

我感覺上那『小屋』並不太恐怖, 海防博物館內有些碉堡也差不多, 反而整個瀑布範圍,從遠處望去,一個大弧形像個傳統山墳般,我望著整個瀑布總有些不安感覺,晚上那裏應該有陰靈聚集。
作者: sor小孩    時間: 2005-5-14 11:23 AM     標題: 華富村

我都有去過瀑布灣度玩...
我有個FD個阿媽唔比佢去,,佢話因為0個度死過好多人"
我D fds 有入0個間屋,,佢地話冇嘜野wor (我唔敢入)
不過我地5點幾6點見到潮漲,,D海水湧過黎,,好壯觀!!
但係我地差D走唔切,,因為形成左一條「河」~@@
走0個陣仲見到有塊『喃嘸碑』,,所以我都信發生過好多意外.......
其實0個度有鐵絲網+鐵鍊鎖住個門唔比人入架"
而家個鐵絲網仲高左...爬唔到入去喇"
作者: solily33    時間: 2005-5-15 04:51 PM     標題: 華富村

我都係住個到架
我個層曾經有兩個人企圖跳樓 仲要係同一位置
瀑布灣呢!我都有去過玩 但我冇咩事
其實個到都好多人住 都好旺 所以家下都無咩咁要擔心
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-15 05:39 PM     標題: 華富村

上面圖片就係開阜時期英國人畫的瀑布灣,原來百多年前真係瀑布。其實華富村多年來成日話鬧鬼,都係以前係雞籠灣墳場之故。我過去當sales年代去香港仔做野,覺得係鴨利洲或黃竹坑就冇咁重陰氣,田灣和香港仔中心都在華人墳場隔離。出入香港仔,無論行邊條路,都係要經過墳場,行隧道就跑馬地墳場,行薄扶林則經基督教墳場(下面東華義莊)。平時日頭天氣好對住墳場冇乜特別;但天陰狂風大雨或夜晚,對住墳場就唔多好感覺。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0