標題: 你對"俾鬼壓"o既反應... [打印本頁]

作者: charlesliulp    時間: 2006-9-1 11:56 AM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

有一次, 當我夜半起身o固陣, 忽然發現自己全身都唔x得, 控制唔到自己手腳...
當我出盡全力(or精神力)o固陣, 我感覺到有"D" o野想入侵我個腦,
o固種感覺係自己好虛, 好暈, 同咪好似有一o的波沖擊自己個腦...
我o固刻就全力同o固股力量摶鬥, 感覺好辛苦同好耐...
之后突然乜都消失哂, 自己都可以郁到.
我想問你地有冇差唔多o既經歷? 同咪你地會有乜反應?
P.S. 我知道一d人會話, 醫學上, 你係沉睡中突然醒番, 會有一段時間係不能控制自己,
因為大腦只係得一部份係活躍(意識), 但係控制自己身體o既部份就未活動, 所以有以上
現象, 但係

我本人不認同這次經歷係咁
作者: 1羊子    時間: 2006-9-3 01:07 AM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

LBHIDDEN[5]LBHIDDEN通常遇到咁0既情況,相信好多人第一時間都會聯想到與靈異有關,跟住0係內心恐懼0既情況下極力爭扎,望求爭脫。
先唔理係真鬼定還是真係生理現象,其實最重要係清楚自己當時0既睡姿,例如有無被被舖蓋頭,面壓枕頭,雙手壓胸等....尤其係一D有長期病患0既人仕,如心臟病,哮喘之類,因為'被壓"一般性無乜大危險,導致危險0既可能就係以上情況,點解就唔需要多講啦^^"
跟住提供一個"應該"幾有效果0既解決方法比大家啦,三個步驟攪掂:
第一
最老土0個句.....盡量保持清醒同冷靜(因為有時被壓者會處於半夢半醒狀態)
第二
盡量做深呼吸,因為無論係生理或靈異都好,此時身體都需要大量氧氣促進血液循環之類之類啦,又唔洗解釋啦。
第三
最緊張刺激有趣兼而有之0既步驟,通常多數人0係咁0既環境都係搏命胡亂爭扎想無事,但實情係有小小"橋妙"0既.......
綜合晒?講,其實只要保持鎮定,深呼吸,集中所有意識及氣力於自己雙手,要做0既就係先郁到手指,再?緊拳頭,其他0野一律唔好理(就算有隻鬼0係你面前都唔好打招呼住^0^)成功後將力點放落兩手肘,盡力將雙手"fing"起,當大家雙手"fing"起0既同時.....恭喜你 / 妳!!因為你 / 妳已經可以起身開燈.沫汗.斟水,叫醒身邊0既人,女仕可以喊?宣洩一?情緒,去個?所.....做晒所有步驟之後就可以?返0架喇^^
如果不幸係則身面壓枕頭(反?之過,應該要參加"再陪?"計劃)就全力將上述步驟放0係無比身體壓住0既0個隻手度,因為被壓0既手會更難有反應0架~
總之,大家越係有0野阻礙呼吸,"被壓"0既時間就會越慢長0架喇~~~~~~~~
當然啦,亦有人會話如果真係靈體搔擾,0係心入面念頌一些經文亦可以無事,咁大家自己選擇喇!
而小弟0既應付方法,只會取決於當時有無"窒息危險"如果無,最有效0既方法莫過於唔理佢繼續?覺^0^
需然唔敢拍心口話大家唔理佢一定無事,不過第二日起唔返身0既機會就唔會太高囉!!!
0係靈異0既角度去講......唔洗解釋啦^^"總之個辦法一樣行得通就OK啦~
打咁大篇0野有無分加0架?因小弟好耐無出過"聲"喇~鼓勵?都要啦!!!!!!!!
作者: zoh33    時間: 2006-9-3 11:41 AM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

我也有試過幾次
我上年幾乎天天都"俾鬼壓"  一星期壓4,5次
無論我什麼睡姿都一樣結果...
有時真是很害怕  有時又不會
有幾次成功出了體...
感覺周圍的事物不同了  好像去了另一個空間
作者: jessf    時間: 2006-9-14 03:12 PM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

我試過兩次.....
第一次是十幾年前, 有一晚我買了一扎花放在床頭, 睡到半夜見到有個白衣的物體唔到地的, 佢彎身聞我的花, 跟住見佢向我飄來,  後來就唔動得, 我以後都冇放花在床邊啦.
第二次是在四年前, 大約11點, 我在兒子房等佢睡著先可回房, 當時我開著燈, 在床邊側臥, 閉目幾分鐘後我感覺到我面前有一鼓磁力(大約1,2呎遠)向我迫近, 我唔感張開眼望心想唔通係嗰啲野, 跟住就即刻唔動得, 我唸經都唔走, 過多一陣就動得.
作者: 草草天使    時間: 2006-9-18 11:19 AM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

我之前是在醫院工作的,醫院分配了院內一座舊的(已建有新的住院大樓)住院大樓給員工午休,我被分配的是一間大的病房。有一天中午,同房的同事都有事沒有午休,我像住常一樣自己進去到自己的床位睡覺,睡覺的時候天氣很好,後來睡著睡著,天氣開始昏暗,然後狂風雷暴,我沒理它繼續睡,突然覺得自己不能動,感覺很難受,我覺得自己可以睜開一點點眼,但又不能完全睜開,我看得見外面很昏暗的正下雨,但無論怎樣用力都不能動,最恐怖的是竟然聽到有一把男人聲音再我耳邊說話,至於說什麼我聽不清楚,持續了不短的時間,最後我由非常的怕變成非常無奈,心裏想:會不會遲到呀?幸好快上班的時候突然又能動了,我害怕得什麼都不敢拿就匆匆地離開宿舍,差不多兩個多月都不敢過去午休,即使有同事在。後來我媽說買一把小剪刀打開,放在枕頭底就沒事了,我照做,真的行,後來真的沒發生事了!
作者: 傷心人    時間: 2006-9-22 07:00 AM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

放物品在枕頭下是求心理平衡的一種方法, 並不是因為那件物品有靈力, 被鬼壓是由於睡著與未睡之間時所造成的一種幻覺,
作者: 影子人    時間: 2006-9-22 11:39 PM     標題: 你對"俾鬼壓"o既反應...

經常地 我都有呢個經驗ga!
一讀書做功課夜左//就會
我同你果陣個感覺差唔多啦 有d暈o既感覺(唔郁得果時)
但我會聽到d怪聲囉... 我聽過火車聲啦(我住馬頭角..冇可能!)、一d唔識聽既語言啦...等等 仲有呀..我唔郁得果時我會「震」嫁個身體!!
但我就唔覺得關靈界朋友事
因為我試過震震下 個身體就向上片...(出體)

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0