標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉ [打印本頁]

作者: 松島朗B    時間: 2004-11-24 09:24 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

第一次發表文章就講我姐夫細過親眼見到巴蕉精果件事啦~~
我無記錯係70年代到啦~我姐夫就住係調景領o既~佢果時已經成日聽到d大人講話唔好上山玩呀~如果唔係d巴蕉精會食o左你嫁~~
原來係之前有d細路上山玩~玩得耐覺得囇就係d巴蕉樹下面坐下啦,跟住就...........過左成日d細路都仲未返屋企開飯喎~d家長就上山搵d細路,搵左好耐~都俾佢地搵到~但搵到o既都只係有身無頭既屍體~~我姐夫話係巴蕉精等細路休息o既時候,張大個口咬甩佢地個頭~事後都仲有一兩次類似個案發生,跟住d家長就完全禁止上山~
過得耐~巴蕉精肚餓就洛左佢地條村到食村民d雞呀牛呀果d啦~~村民第二朝睇到d雞呀牛呀全部死哂~~d村民都估到係隻巴蕉精嫁啦~於是村民就係當晚班齊人馬諗住kill左隻巴蕉精佢~~村民聽到有動靜啦~就(查)住一支支火把衡出去追住巴蕉精,追到差唔多上山果條路追到啦~~跟住就圍歐隻巴蕉精再圍燒~~我姐夫係佢屋企睇住成個過程~佢見到巴蕉精用d根黎走,佢聽到隻野俾圍燒時候發出好尖o既尖叫~~(類似豬果d呢,不果唔係豬!!)
唔好意思~無相........
作者: 微微3210    時間: 2004-11-24 09:49 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

我看了有点觉得奇怪
芭蕉精是以一棵树的形式出现?
一直以为精怪就是以幻化的形象出现
作者: 檸檬柚子    時間: 2004-11-24 09:53 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

之前看文章...
芭蕉精不是以美女的樣子出現的嗎...
不過..可能是被人燒時..來一個措手不及..
變不了身吧a_a
作者: 松島朗B    時間: 2004-11-24 10:03 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由檸檬柚子2004/11/24 09:53pm 發表的內容:
之前看文章...
變不了身吧a_a
唔清楚呀~我姐夫話d村民衝出去,d火照到佢o既時候~佢就已經係芭蕉樹,無變做d咩美女喎~~可能係佢已家唔係去搵男人~係去食雞掛.......

作者: 小闊闊    時間: 2004-11-24 10:36 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

很恐怖~ @_@
當年有沒有給報紙登出來??
有小孩的屍體沒了個頭,
很大件事呢~
不知情的人還可能會以為有什麼變態殺手喲~
既然可以落山,
我就不會只在山上待獵物,
直接下山去。
嘻~巴蕉精的口是在哪兒的,
像食人花的嗎??
還是他是化身成人後才吃呢??
作者: 松島朗B    時間: 2004-11-24 10:50 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

有無登我唔知呀~~下次我有機會我會問下佢~個口好似係係塊葉到或者係後面d x形紋~我姐夫見到既都無變做人......其實佢仲講左好多佢自己d野俾我聽~例如大頭怪嬰.神打等等~~~
作者: christywong    時間: 2004-11-24 10:54 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

唔知d芭蕉精鍾意食男定女呢=v=?
(食咩都好.....唔係食我咪得law......)
但係d細路仔好慘o.........
作者: christywong    時間: 2004-11-24 11:00 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

雖然與主題無咩關係....但想大家知下調景嶺的歷史.........
調景嶺,原本只是一座面向半圓形海灣的荒山,由於海灣規圓如鏡,海面平靜無浪,漁民叫這一帶海灣為照鏡環。1898 年前,調景嶺是屬於中國所管治的。但1898 年後,由於香港拓展界址,這個山嶺和海灣便劃入香港版圖中。
在 1905 年,一位加拿大藉 Albert Herbert Rennie 看中魔鬼山下照鏡環地方,於是他便在該處買地興建了一間麵粉廠。但到 1908 年 4 月,因財政問題而宣佈破產。由於打擊太大,他就在麵粉廠前,用繩環頸,而另一端則綁以大石,跳海自殺而死。自從 Rennie 雙料自殺死後,這個地方便開始出現兩個名,分別為英文名 〝Rennie's Mill〞 (倫尼磨坊),及中文名〝吊頸嶺〞。

作者: 松島朗B    時間: 2004-11-25 05:41 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由christywong2004/11/24 11:00pm 發表的內容:
雖然與主題無咩關係....但想大家知下調景吊頸嶺的歷史.........
調景嶺,原本只是一座面向半圓形海灣的荒山,由於海灣規圓如鏡,海面平靜無浪,漁民叫這一帶海灣為照鏡環。1898 年前,調景嶺是屬於中國所管治的。但...
我姐夫佢之前都有講過嫁~但係有少少唔同~佢講o既係以前有班逃兵去到調景嶺,見到間麵粉廠咩人都無~得返條臭哂o既死屍吊住係天花頂果度(就係老闆,有張證係心口到~)~d逃兵又唔知果到叫咩名,so就叫吊頸嶺啦~~
作者: 小悠悠    時間: 2004-11-25 05:43 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

好正wor
我好想睇下佢係咩樣
如果人類可以find到一個活生生ga來證實下
我地就大飽眼福啦
作者: 松島朗B    時間: 2004-11-25 05:44 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由lostmysoul302004/11/25 11:24am 發表的內容:
咁蕉精係咪得一隻嫁   會唔會 其他蕉樹都有呢??    不如講多d 你姐夫d 故事聽下 丫  ^^
我估香港無巴蕉精掛......我聽過大陸已家仲有~~
我正想講番我姐夫d故仔~~
作者: beaker    時間: 2004-11-25 10:00 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

一棵用根可以走得好快既蕉樹,仲有個連牛都吞得落既口,恐怖!
唔知佢地可唔可以繁植呢?
作者: pocky    時間: 2004-11-25 11:49 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由檸檬柚子2004/11/24 09:53pm 發表的內容:
之前看文章...
變不了身吧a_a
本人曾在文章上也發表過有關巴蕉精的召喚方式和一些心術不正的人所作的原因,在文章當中我也曾說過消滅蕉精的方法,方法是在中午時候燒去這棵蕉樹,即是說蕉精因為法力不足在日間仍是蕉樹的樣子,松島朗B 所說燒蕉樹時它懂得逃跑,可能這樹已經過了一段日子連日間都能走動,況且吃過小孩子讓它的力量更大,如果人數不多在夜晚蕉精是懂得幻化成人的型,因為人數多共同意念大,化作美女迷感人的小把戲是弄不出什麼樣子的。人數這麼多又是來消滅自己,都是自己先逃命為上,無什麼必要幻化美女,至於吃小孩子的時候扮演一棵樹也比較扮演人型更為有效。

作者: 松島朗B    時間: 2004-11-27 11:06 AM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由buybuybuy2004/11/26 10:28pm 發表的內容:
我就觉得好假拉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我都觉得我自己寫得好假嫁~~但
事實就係事實~我無講過大話都無作故仔~~信唔信就睇你點睇o既姐~

作者: morningcall    時間: 2004-11-30 05:56 AM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

我記得山邊有蔣總统萬歲幾個大字, 每年都有人打掃, 點會有芭蕉精, 你姐夫嚇下你ga
作者: kloos    時間: 2004-12-5 02:12 AM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

芭蕉精啊·······我聼過有人抓來做護身符 然後芭蕉精係一公一母ge。然後每年用牛血,雞血,和其他幾種的動物血去隈食。

作者: ㄟ龍捲風ㄟ    時間: 2004-12-6 06:09 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

呢d蕉ar..==.=="?
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2004-12-9 03:50 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由松島朗B2004/11/24 09:24pm 發表的內容:
我無記錯係70年代到啦~我姐夫就住係調景領o既~佢果時已經成日聽到d大人講話唔好上山玩呀~如果唔係d巴蕉精會食o左你嫁~~
先不說什麼妖怪,小孩亂跑玩耍都好易唔小心整親啦~~
何況仲要上山玩~山上發生的意外更多,容易受傷,又有野狗,最慘迷了路就難揾了~
大概呢d都係大人想嚇頑皮小孩,騙小孩不要上山亂跑的把戲罷了~~
無頭童屍被發現仲唔賣哂新聞,大把人知啦~~有無呢單野先?
巴蕉精給燒死了??既然活捉了,何不給學者研究或報警備了案等警方處理?
燒了一隻,山上可能還有其他呢?
相傳妖精係有法力既,燒了就死?千年道行這麼兒戲就一朝喪??
就算人死左,都有靈魂,都可化作厲鬼報復,何況是食人妖精?~

作者: brock1982    時間: 2004-12-14 07:30 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

這是真的,真的有巴蕉精!!
我老豆係印尼出世,真係有的,係印尼見過
我問我老豆,佢話巴蕉精就係香蕉樹,係夜晚先會動
係一個小朋友咁既樣,佢背部有個洞,用來吸血的
印尼人叫佢地做香蕉鬼!!
作者: Hollyren    時間: 2004-12-15 01:58 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

香蕉樹真是香蕉鬼?講起香蕉樹,我以前小時候看十萬個為甚么,上麵說香蕉樹其實並不是真正意義上的樹木,普通樹木的枝葉和內部結搆都不是真樣的,嚴格意義上說,香蕉樹是一種草來的!!!沒錯!是一種特殊的巨型的草,而且那些一梳疏的可以食用的香蕉本身具有醫治精神病的作用,所含鎂元素較高!!!不知道是否這些與香蕉鬼有何聯繫呢?
作者: Hollyren    時間: 2004-12-15 02:03 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

還有就是不知道究竟香蕉具體還有什么化學物質,我個人覺得我每次吃香蕉時候都有一種想笑和很開心,很倖福的感覺∼∼∼還有就是香蕉本身彎彎的,既象微笑的弧度又像手指∼∼真的很難讓人聯想到恐怖的事情∼∼
作者: bbcuty    時間: 2004-12-15 07:35 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

係lor~我心目中ge 芭蕉精係會出黎迷惑人心架wo...
um...咁係咪即係隻野已經燒死左架la?!
唔知佢點樣形成呢?
作者: WONGYEAH    時間: 2005-5-7 12:40 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

咁係咪因為之前叫做吊頸嶺, 但唔好意頭. 所以依家叫 做調景嶺?
香港仲有冇d地方. 依家個名其實有特別既來源?
作者: erichh    時間: 2005-5-21 02:39 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

好奇怪...以我所知...所謂芭蕉精....只是寄住在芭蕉樹的陰靈...怎會是用樹的形態來走動呢...?...這個故事...給我的感覺....像是一套科幻故事....多於鬼故事....
作者: 車伯母    時間: 2005-5-21 02:54 PM     標題: ☉真人【 巴蕉精 】真事☉

下面引用由pocky2004/11/25 11:49pm 發表的內容:
本人曾在文章上也發表過有關巴蕉精的召喚方式和一些心術不正的人所作的原因,在文章當中我也曾說過消滅蕉精的方法,方法是在中午時候燒去這棵蕉樹,即是說蕉精因為法力不足在日間仍是蕉樹的樣子,松島朗B 所說?..
本人十分同意你的說法,芭蕉精是一些窮舊的村落的男人在晚上悶時,把芭蕉精喚出來的,在日間要親芭蕉精不能郁動時把此樹燒去,才可消滅芭蕉精。
但我本人覺得主樓未必所說的是謊話,因他可以當時年紀太少了,說謊話的可能是說給他聽的人,他才會當真的。何況看完此文,本人覺得他根本上不知什麼是芭蕉精,芭蕉精化身於人形又不知,只說沒有頭的人殺雞、鴨.....本人緊相信他只是聽別人說後才會寫出這一知半解的文章出來。   

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0