標題: 燒野比死去的人 [打印本頁]

作者: freegoman    時間: 2005-4-27 12:36 AM     標題: 燒野比死去的人

其實燒野比死去的人,是否一定要用紙造的呢?可否用其他物質造呢?請各位兄弟姊妹比啲意見。
作者: janethugo    時間: 2005-4-27 12:48 AM     標題: 燒野比死去的人

我諗首要ge問題一定係技術上ge問題...
如果唔係燒清光...咁先人們咪收唔到囉...

作者: ivan926    時間: 2005-4-27 12:51 AM     標題: 燒野比死去的人

呢個問題我諗要問一問d老行尊....不過都可能答唔到......事關燒紙扎野已經係一種傳統上既野...點解我會話係傳統呢.....因為呢家野係一代傳一代....只用口傳......好少會有文獻記錄話你知點解要咁樣做.....(如果有我都想睇)...但係要我講既話.....可能環保掛
作者: freegoman    時間: 2005-4-27 12:52 AM     標題: 燒野比死去的人

我同意janethugo您所講的技術問題,再者以前亦都無其他材料,您同意嗎?
作者: happyfrank1    時間: 2005-4-27 01:03 AM     標題: 燒野比死去的人

我相信大部份是 ..可能第一,紙容易燒著,也容易紮起物件..第二,其他物質如膠等燃燒時會發出有毒氣體..

但我在殯儀館見過一間由好多竹和紙一同紮起一間屋是燒給先人,那間屋都好大,佔了半邊走廊..我那時也覺得很奇怪

作者: freegoman    時間: 2005-4-27 01:27 AM     標題: 燒野比死去的人

那些紙扎的東西比例唔合理,如间屋同紙扎公仔,燒到落去下面,间屋會否變大或者個公仔會變細呢。
作者: ivan926    時間: 2005-4-27 01:32 AM     標題: 燒野比死去的人

下面引用由freegoman2005/04/27 01:27am 發表的內容:
那些紙扎的東西比例唔合理,如间屋同紙扎公仔,燒到落去下面,间屋會否變大或者個公仔會變細呢。
老實講........我諗冇人答到你.....就算真係有人話你知.....你都唔信啦....
除非係d靈界朋友解答你啦
作者: 死神天使    時間: 2005-4-27 12:47 PM     標題: 燒野比死去的人

其實就好簡單
我地唔好從靈界的角度睇
由人的角度睇
古時d人有的普通資源:木 , 布 , 紙 , 石......
咁石又燒唔到
布又要做衫而且比起紙貴
所以以當時的資源
好容易d人就會以紙加上木條黎整
何況最重要係分別開人用同靈界用
如果人又穿布衣,比靈界又係布衣
咁人同死人又點分呢!!
作者: agneslee    時間: 2005-4-27 08:01 PM     標題: 燒野比死去的人

我聽講 '好似燒溪錢實際d '下面咩都得*
作者: sze393    時間: 2005-4-27 09:31 PM     標題: 燒野比死去的人

有道理.....
古時 d 人只有這些工具....
而用其他物料可能燒起黎會快 d ....!!
作者: sze393    時間: 2005-4-27 09:32 PM     標題: 燒野比死去的人

有道理.....
古時 d 人只有這些工具....
而用其他物料可能燒起黎會慢d ....!!
作者: ☆Icy☆    時間: 2005-4-28 09:37 AM     標題: 燒野比死去的人

係古時唔係叫紙紮…係明器…又好多唔同種類
除時代唔各種型型式式多的是~~~
但係燒紙紮到靈界後會點﹖  
變真﹖ or   變大﹖
真係冇人可能知~~~除非…  ~嘿
有些人認為燒紙紮用品給過生既人…只為一份心意
又有些人認為只求心安理德

以下紙紮來源﹕
在古人認為人死之後還要進入另一個世界生活,因此死者要將生前的必需品隨葬,在原始社會的墓葬中就發現有陶器、武器、工具及裝飾品隨葬。後來,貴族階級的墓葬中,將大量奢侈的生活用品和代表其身份地位的物品隨葬,厚葬的風氣十分普遍。《墨子•節葬》曾記載當時的貴族厚葬的情況:「諸侯死者,虛庫府,然後金玉珠璣比乎身,綸組節約,車馬藏乎壙,又必多為屋幕、鼎鼓几筵鑑,戈劍羽旄齒革,寢而埋之」。《呂氏春秋》也說,「國彌大,家彌富,葬愈厚,含珠鱗施,夫玩好貨寶鐘鼎壺鑑輿馬衣被戈劍不可勝數,諸養生之具無所不從」。
除了金銀珠寶、珍奇玩好,商周至戰國,大型墓葬還普遍地殺人殉葬和使用車馬隨葬。
專為隨葬而製作但無實際使用價值的各種器物模型,叫做明器,多用陶、瓷、竹、木、石、紙等製作,仿製的物品有人物、家禽鳥獸、禮器、武器、工具、車舟、倉廩、房屋、庭院等,做成人物和鳥獸形的明器也稱為俑。與使用實物隨葬相比,明器隨葬花費較少,減少了物質與財富的浪費。北宋後,紙紮的明器逐漸流行,這類明器在死者下葬時焚燒。
明器的使用也有等級差別,例如唐代規定,三品以上官員可用明器九十事,四、五品可用六十事,七、八、九品可用四十事,以上明器並用瓦木製作。庶人可用明器十五事,只准用瓦製作。
作者: mrslai    時間: 2005-4-28 09:18 PM     標題: 燒野比死去的人

下面引用由freegoman2005/04/27 00:36am 發表的內容:
其實燒野比死去的人,是否一定要用紙造的呢?可否用其他物質造呢?請各位兄弟姊妹比啲意見。
☉☉∼∼ 有!例 如:布、搣、藤、竹 或 金 屬 質 料!
另 外;唔 知 你 有 冇 留 意;有 大 部 份 紙 紮 物 品 係 會 添 加 上 一 啲 "錫 紙"質 料 裝 配 而 成 ( 或 裝 飾 ).....
所 以  " 四 方 朋 友 " 或 " 先 人" 同 都 會 " 收 倒 " 既!!
P S ~“ 搣 ”係 一 種 做 燈 籠 用 既 物 料;它 類 似 藤,但 它 比 藤 還 要 柔 軟 和 單 薄 !!
作者: ivan926    時間: 2005-4-28 09:46 PM     標題: 燒野比死去的人

“ 搣 ”係做紙扎既重要物料...固定個形再貼上紙....
不過整“ 搣 ”都幾危險
作者: mrslai    時間: 2005-4-28 10:07 PM     標題: 燒野比死去的人

下面引用由freegoman2005/04/27 01:27am 發表的內容:
☉☉~~首 先;燒 衣、化 寶....唔 係 在 乎 於 合 唔 合 " 比 例 ";講 求 既 係 有 冇 先 人 靈 名 實 姓;當 先 人 " 收 妥 物 件 " 後 該 物 件 自 會 轉 化 為 " 一 比 一 "。呢 點 絕 對 唔 駛 擔 心!
至 於 物 件 何 以 有 " 大、小 " 之 分??這 基 於 陽 人 希 望 俾 下 面 " 有 關 單 位 " 知 道;該 " 先 人 " 在 陽 間 係 有 名 望 / 威 望 及 地 位,並 寄 望 下 面 " 有 關 單 位 " 會 對 先 人 多 多 俾 面!
當 然;越 大 代 表 越 富 麗 堂 皇;先 人 更 安 穩。而 越 細 則 代 表 越 簡 陋!
作者: 笑面之男    時間: 2005-4-29 03:48 AM     標題: 燒野比死去的人

下面引用由agneslee2005/04/27 08:01pm 發表的內容:
我聽講 '好似燒溪錢實際d '下面咩都得*
其實你o既想法係錯o架,
因為都唔合乎經濟上o既原則,
這樣做,最終只會做成通貨膨脹,
下面o既人就會生活得更加痛苦lu!
作者: kaizigfb    時間: 2005-4-29 03:06 PM     標題: 燒野比死去的人

恩!我認同!一來紙比較好燒,容易制形並且便宜!
一般我燒東西的時候只燒錢!因為我想下面跟上面一樣!什麼都有!有錢就可以了!錢比較實際!

作者: kuchifung    時間: 2005-5-3 06:34 PM     標題: 燒野比死去的人

可能古代的時候D人無錢和技術有限所以傳來依家D人用紙製的物品燒野比祖先囉

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0