標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道 [打印本頁]

作者: doraeroy    時間: 2005-5-4 03:30 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

一九零六年初 動工,  香港線全長35.4公里 ,
英段鐵路最初的軌距為0.61米 , 但在全線工程完成後不久便改用1.435米軌距之標準路軌。筆架山隧道是主要一條較長的隧道,在開始到完工其間已有超過50名工人死於隧道內。最後 , 鐵路於一九一零年十月一日完成 , 開放與市民使用 , 。當時由九龍總站開始 , 沿線只有五個站 , 包括油麻地、沙田、大埔、大埔墟旗站及粉嶺。當時使用率不高...但經常傳出隧道內有鬼..
一九四一年末 , 太平洋戰爭爆發 , 九廣鐵路英段肩負著運送軍用物資的重任 , 而戰爭亦令多處鐵路設施遭破壞 , 在戰爭結束後 , 香港及九龍有大量的屍體,為了運送大量的屍體 , 政府於是在粉嶺至和合石墳場建築一條支線 , 但經過筆架山隧道時經常有屍體不見,最後這條支線亦在每年清明節提供往和合石之火車服務。但此支線在1975鐵路電氣化後停用並拆毀。而同時雙軌鐵路鋪通筆架山隧道 , 接駁九龍塘與大圍。舊畢架山火車隧道停用,但到現在到舊畢架山火車隧道口都會聽到有人哭泣的聲音及有朋友看見裡面有人走過..
作者: doraeroy    時間: 2005-5-4 03:32 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

第二張圖片,大家回應是給我們的力量
作者: kaizigfb    時間: 2005-5-5 09:56 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

恩!寫得幾好!不過可惜沒講明怎樣的哭泣聲,同埋既然去到就到洞口用閃光燈向裏面照,好讓我們感受下果種恐怖既氣氛,不過從周圍環境看的確是靈界朋友理想的藏身之所!
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-5 01:32 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

不論有冇鬼,就咁看都覺陰森,這類地方最適合陰靈聚集。不過聽聞九龍塘都好多鬼屋,記得細個時每逢去九龍塘(近創價學會附近)拜年,屋企人更話某間好舊的屋是鬼屋(位置在油站隔離)。
作者: doraeroy    時間: 2005-5-7 03:03 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

現在很難到達上址,因為被九鐵禁入,希望各網友能進去看看拍多一些照片回來...
作者: margo    時間: 2005-5-9 10:28 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

下面引用由doraeroy2005/05/07 03:03pm 發表的內容:
現在很難到達上址,因為被九鐵禁入,希望各網友能進去看看拍多一些照片回來...
錯啦!條隧道已經唔屬於九鐵,係屬於煤氣公司架,有人試過入去俾人捉到,差D要上
差館呢!
作者: gary168    時間: 2005-5-9 11:25 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

嘩~~真係唔講唔知 居然有條咁既鐵路 不過一絛鐵路如果真係封閉沒有再使用 就算冇所講既用途 都得人驚啦 成條鐵路黑暗暗 又不見光日 最容易招惹靈體既好地方
作者: 呀呀疼    時間: 2005-5-10 12:15 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

看周围的环境就有点阴森阴森的 特别是门口好像是一个太平间一样~!
而且光线也不怎么好~!
作者: AV111-GL8202    時間: 2005-5-12 09:27 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

樓主講到"最後這條支線亦在每年清明節提供往和合石之火車服務。但此支線在1975鐵路電氣化後停用並拆毀。"
有一樣奇怪的是,九廣鐵路列車翻新前(即係黃色頭o個D),用既目的地布牌上都有一個目的地"和合石"的.... 但在電氣化火車投入服務,已經再冇列車來往和合石...
此乃百思不解之迷....
作者: doraeroy    時間: 2005-5-12 10:12 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

下面引用由AV111-GL82022005/05/12 09:27pm 發表的內容:
樓主講到"最後這條支線亦在每年清明節提供往和合石之火車服務。但此支線在1975鐵路電氣化後停用並拆毀。"
有一樣奇怪的是,九廣鐵路列車翻新前(即係黃色頭o個D),用既目的地布牌上都有一個目的地&quo...
這個我相信是
起初九鐵在設計電氣化時本應是保留和合石支線,但可能在電氣化通車之前因某些原因沒辦法不得不拆毀和合石支線,而有可能是主因的事件我也有貼上來的,你找一找-九廣鐵路-和合石支線...
多謝你的回覆,,,
回覆,,,是支持的力量...我會多貼一些上來的.....
作者: 天命難違    時間: 2005-5-15 04:48 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

聽講裏面有兩架火車頭,一架近畢架山,一架近沙田,但係點解擺兩架火車頭係裏面就真係天知道!
作者: 阿權    時間: 2005-6-2 09:28 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

唔講都唔知有wo....我想問問點解唔講埋d聲係點黎ja???
作者: chingnam    時間: 2005-6-2 11:16 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

裏面有兩架火車頭, 會唔會只係傳言, 有冇人可以求證呀?
作者: annachan402    時間: 2005-6-3 12:58 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

我想問吓九龍塘果面o既出口係近邊一面呀~?
好想去睇吓~
作者: margo    時間: 2005-6-4 03:09 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

下面引用由annachan4022005/06/03 12:58pm 發表的內容:
我想問?九龍塘果面o既出口係近邊一面呀~?
好想去睇?~
九龍塘出口同沙田出口都係煤氣公司的地方,九龍塘出口係現在使用中的新隧道隔離

作者: 小小蟻    時間: 2005-6-7 06:22 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

9龍塘d屋既設都好似鬼屋咁!
我就係有咁既feel!
作者: 定持    時間: 2005-6-8 08:13 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

成條鐵路黑暗暗, 又不見光日 的確很易招惹靈體既好地方,不去為妙!!
作者: laichunying    時間: 2005-6-10 12:30 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

今日下著毛毛細雨  一個人去四處找尋 該隧道入口位置
我想問正式的進入法  係咪 又一城 過左天橋 係真光里   真光左邊 果隻鐵閘 一直行入去呀???
而你地入去拍照果度 而家係咪工程進行中??
入口係咪哥和老街同 火車線 相交點果條橋下面???
如果冇估錯 上次拍照人去果度 應該係由天橋邊個 鐵網個大洞 或者 公園小屋后個鐵網洞 入去......
最衰今日落雨 而且果度又有好多工程人員  我無法確定 我估計果個地點有冇錯

作者: Quttio    時間: 2005-6-10 06:27 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

嘩!有D咁地方, 真係唔講唔知呀, 咁人(鬼)聲外有冇話有火車聲咁呢???
作者: WAI鬼    時間: 2005-6-11 05:43 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

我去過大圍入口∼都覺得怪怪的∼入面應該做左煤氣公司既管道-.-
作者: margo    時間: 2005-6-14 11:47 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

這就是隧道內部圖片,我自已影的,希望大家唔好亂咁四圍轉載!
作者: OMI    時間: 2005-6-14 02:07 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

D相就甘睇都觉得好阴森,何况实物!
我嘛虽然想知道事实的真相,不过也有一点害怕!
作者: kelly110    時間: 2005-6-19 03:32 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

看到照片,我觉得那里是不是长年没有阳光,如果是的话,没脏东西才怪呢!!
作者: 豆腐仔    時間: 2005-6-19 05:41 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

@@好似好好玩咁
有邊個想去果個訓一晚^.^
作者: mandychu    時間: 2005-6-19 07:33 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

下面引用由doraeroy2005/05/07 03:03pm 發表的內容:
按你咁講,D相又真系幾矜貴啵!就睇外面已經見到恐怖指數系爆燈啦!
作者: axlrose    時間: 2005-6-23 11:22 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

呵呵,隧道最容易出事,记得九广铁路哪个广告不就是出了名的闹鬼广告吗!
作者: nicolekwok    時間: 2005-6-23 03:20 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

細細個果時都聽阿媽講過
我知道係向獅子山隧道附近
所以果時搭車經過都會開窗去裝下
作者: vincy2005    時間: 2006-3-24 04:28 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

我想問而家去唔去到架??
我有d興趣想去下xDD
一齊去探險啦
作者: 鬼王sparda    時間: 2006-3-26 12:53 AM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

可唔可以俾個詳細地址 or 去ge方法ar??
我想去, but唔知點去...
作者: oscar123    時間: 2007-6-9 12:32 PM     標題: 九廣鐵路----舊畢架山火車隧道

管理員按:無意義回覆。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0