標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓 [打印本頁]

作者: JS    時間: 2005-5-16 04:51 AM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

我是住在附近的∼
好恐怖∼夜晚整座大廈都陰陰沉沉∼
前兩日早上又有人(呀婆)跳樓
在這兩年∼
已經不少於4個人在那座大廈跳樓.
好邪
作者: 基斯    時間: 2005-5-16 01:31 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

有時其實心理影響仲大~
好似報紙頭條報過~
有時會變潮流~一堆人咁死~

作者: 雪燕    時間: 2005-5-16 03:05 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

我以前都是住在順利村,這些天井樓常常有人跳樓,一座大廈有二個井,所謂大井細井,想自殺的話,只要在較高的樓層,跨過欗杆便可以。因此,時不時有村外人來這裡跳樓的。
以前有很多小孩愛在天井走廊踏單車,圍著天井的走廊有四個角,如果踏單車速度快,又不能及時在灣角轉灣的話,會連人帶車撞正欗杆,衝力大的話,整個人便飛出欗杆外,變成空中飛人,曾有街坊的小孩因此而喪命的。
另外,也有瘋漢把在天井走廊玩樂的小孩,抱起掉落天井,事後很多家長嚴禁小孩在走廊玩耍。
作者: arliang    時間: 2005-5-16 03:29 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

下面引用由雪燕2005/05/16 03:05pm 發表的內容:
我以前都是住在順利村,這些天井樓常常有人跳樓,一座大廈有二個井,所謂大井細井,想自殺的話,只要在較高的樓層,跨過欗杆便可以。因此,時不時有村外人來這裡跳樓的。
以前有很多小孩愛在天井走廊踏單車,圍...
天井樓係咁危險架啦,就算一個5歲細路仔都可以跨過欗河...
香港好似仲有好多呢d樓,沙田最多
作者: siupigleung    時間: 2005-5-16 05:32 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

井字型之設計, 好像覺得有一點........
1)  有些井型位置常沒有猛烈陽光照射, 有點陰森感覺吧!!
2)  欗杆唔夠高, 應加高圍杆至頂部比較好, 會安全一點吧!!
作者: lazyyu    時間: 2005-5-16 05:54 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

其實我覺得有D案件應該叫墮樓而唔應該系叫樓.我睇到咁多單野好多都係年紀已經比較大行路唔方便既老人家,我覺得D老人家好可能係喺上樓或者落樓一時唔小心失足之後就墮佐落樓.你地知啦呢D大井細井既防護度都幾低下架嘛.不過點講都要為呢D過世者好好超渡下既.
作者: cityjoey    時間: 2005-5-16 08:18 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

我想lazyyu是對的因為香港的天井都蓋的很低,老人家又好容易跌倒或絆倒,就造成這樣的結果.
       如果你的真的覺得很恐怖的話,晚上就早點回家.真的不得以要晚回家的話就叫家人,朋友陪你.
作者: benchan    時間: 2005-5-16 09:36 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

下面引用由JS2005/05/16 04:51am 發表的內容:
我是住在附近的∼
好恐怖∼夜晚整座大廈都陰陰沉沉∼
前兩日早上又有人(呀婆)跳樓
在這兩年∼
...
天井既設計有問題外﹗
再加上呢D有天井既舊式公屋~~好多係老人家居住為多﹗
有D老人家因身體有毛病或家庭問題~最後而選擇跳樓也是很多個案中既主要原因﹗

作者: taoming    時間: 2005-5-17 01:31 AM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

請問有沒有在這兩年間於利祥樓自殺的詳細記錄?
例如:日期、性別、年齡、自殺的樓層等等
[glow=255,red,2]若有自殺的念頭,請電 2389 2222 香港撒瑪利亞防止自殺會[/glow]
作者: JS    時間: 2005-5-18 10:02 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

下面引用由taoming2005/05/17 01:31am 發表的內容:
請問有沒有在這兩年間於利祥樓自殺的詳細記錄?
例如:日期、性別、年齡、自殺的樓層等等
若有自殺的念頭,請電 2389 2222 香港撒瑪利亞防止自殺會
詳細我唔敢講~不過我知道單單今年利祥死人...
最少有8個9個...跳樓死多..
斬頭o個單大家都知啦~仲有在家死左三四日冇人知~
變左腐屍都有...我個朋友正正住隔離..
總之利祥真係好邪...愈死愈多人..
順利而家有兩樣野出名...第一樣係死人...第二樣就係好多痴線佬

作者: LOKISS    時間: 2005-5-18 11:45 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

我住利祥樓ga....5樓~
反而我覺得冇咩野....
自己問心冇愧~
作者: nathalena    時間: 2005-6-9 02:52 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

我住利祥樓ga....
15年啦。。其实一D问题都没。。
吾仲要住21樓。。斬頭案樓上。。
利祥吾算多人跳樓啦。利富果边仲多。。

作者: queenie329    時間: 2005-6-9 07:05 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

其實會唔會係有靈體誤導d人跳樓呀....
冇理由咁邪呀...其實層樓咁既設計真係有d恐怖
好少陽光晒入去...又陰暗
作者: vita9331    時間: 2005-6-11 07:15 PM     標題: 順利利祥樓(之前斬頭案)又有人跳樓

我應同基斯所講,心理影響最大,同埋始終癹生太多自殺案件,使人容易意志消沉,再加上不停有太多負面新聞(如:大廈風水不好或自殺勝地等等是非新聞)都會造成壓力,在各方面的壓力下,影響到一個人的威力有時會超乎一切所想

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0