返回列表 回復 發帖

有幾多人有聽英文歌習慣??

我極愛英文的 folk songs , 好喜歡 John Denver , Carpenters , Bee Gees , Air supply 等歌手及樂隊。
近期向大家推介兩首好歌 :
Frente 的 Accidently Kelly Street 同 Rita Coolidge 的 We're all alone

下面引用由msorange2003/07/26 04:57pm 發表的內容:
TATU好靚.........快慢歌都咁好聽
TATU我覺得佢地唱歌好似在個格裡面~
每一首歌都係用同一個style 去唱~
可能這些都係佢地的風格~
不過如果繼續係咁~ 就幾難去轉變其他style~
我自己較喜歡聽d 舊歌手英文歌~
特別喜愛BEE GEES  - HOLIDAY~ WORDS~
同埋"WHAT A WONDERFUL WORLD" 係勁鍾意!!

我都係好鐘意聽英文歌,
原因都係我喜歡既音樂類型係band sound
外國會有多d既選擇
我喜歡deftones, linkin park, slipknot, system of a down, placebo,hole等等
最近煲碟就煲deftones,placebo新碟,incubus既舊碟science
avril嘛...原來佢話過自己係punk架???我真係唔知
但我睇過一期kerrang(一本講band sound既雜誌)個editor講過話如果有人問佢點解會搵kelly osbourne 做cover而唔搵avril做cover, 佢會話avril一d rock spirit都無, 無soul,
and都係同kitkat講個d野大致上差唔多啦....
唔....rock spirit依d野...好主觀既,睇你係咩事後同咩氣氛去感覺唧
但我對avril無咩感覺囉

下面引用由悲傷王子2003/07/26 02:31pm 發表的內容:
Avril有冇新歌ar??
我想最快要待到年終才有新album.
最近都流行什麼嗎? 我除了hotel paper 外都未有聽其他新的英文歌.

下面引用由colonelblair2003/07/26 01:50pm 發表的內容:
其實我不太聽歌劇, 除了phantom of the opera.
avril lavigne 有complicated, Anything but Ordinary, losing grip等等也不錯.
如果拉丁音樂, 我不知ricky matrin 屬不屬於. 跟Christina合唱 nobody wants to ...
phantom of the opera是音樂劇。
那我知avril了,還可以哪。pop music歌手的唱歌工力比從前的要好多了。christina的聲線和唱力都很好,但我想是形像和運氣不好吧?我也喜歡聽eminem,喜歡他的歌詞。
ricky martin唱的是拉丁風格流行曲,跟jennifer lopez一樣,我喜歡的一般是非電子樂器的拉丁音樂。但因為聽不懂拉丁語,相信自己也錯過不少好作品。

[這篇文章最後由colonelblair在 2003/07/27 11:54am 編輯]
下面引用由sister2003/07/27 11:30am 發表的內容:
phantom of the opera是音樂劇。
那我知avril了,還可以哪。pop music歌手的唱歌工力比從前的要好多了。christina的聲線和唱力都很好,但我想是形像和運氣不好吧?我也喜歡聽eminem,喜歡他的歌詞。
ricky mart...
歌劇跟音樂劇, 我都分不開了, 自從我看了dancer in the darkness. 由bjork主演, 自此我就不喜歡musical, 但其實我也愛聽bjork的, 不過之後我看過moulin rouge 也不錯.
christina 我比較喜歡她出道時的曲風, 她現在不也很紅嗎? 有聽過mandy moore嗎, 她有一首only hope 很不錯的.
ricky martin 好像有新專輯 jaleo. jennifer lopez 我還未聽過.

下面引用由colonelblair2003/07/27 11:54am 發表的內容:
歌劇跟音樂劇, 我都分不開了, 自從我看了dancer in the darkness. 由bjork主演, 自此我就不喜歡musical, 但其實我也愛聽bjork的, 不過之後我看過moulin rouge 也不錯.
christina 我比較喜歡她出道時的曲風, 她?..
看dancer in the darkness一般是因為bjork的名氣而不是劇本身的價值。moulin rouge你看的是電影還是音樂劇本身?但年代不同,用的演員也不同,有時真要碰運氣。就好像粵劇用不同的劇團演出同一劇目一樣,水準參差。但bjork的聲線和演唱方法很獨特,很難得,後來流於太商業化,變了質。
christina 和 mandy moore名氣和作品都差不多,是流行曲。跟ricky martin和jennifer lopez一樣,聽過便可,不用太在意,因很多時曲譜流暢容易上口,歌詞沒甚意思。

下面引用由靈異simon2003/07/26 07:35pm 發表的內容:
good charlotte!!!!!!me 2!!!!!!!!!!!!
真係??
不過睇你個樣都好punk喎

下面引用由noodles2003/07/27 01:45am 發表的內容:
我都係好鐘意聽英文歌,
原因都係我喜歡既音樂類型係band sound
外國會有多d既選擇
我喜歡deftones, linkin park, slipknot, system of a down, placebo,hole等等
...
喂!!我都有買kerrang既習慣
仲有一本叫spin都唔錯
我都唔太中意avril
system of a down都幾好arrrrrrrrrrr

^^KERRANG我唔係成日買架...睇有咩人啦
SPIN就無睇過
SOAD緊係正啦, 佢地一隊充滿政治意味既BAND,
同我平時聽既好唔同
GOOD CHARLOTTE..我2個月前係MTV台聽過佢地既歌,
佢地幾好呀~
IF係PUNK ROCK/PUNK POP, 我整係有聽GREEN DAY同BLINK182咋