返回列表 回復 發帖

[原創]【大自然(大)玩笑.共29種動、植物】5月22日更新

如果那個巨形蚱蜢和螳螂是真的就太可怕了

[原創]【大自然(大)玩笑.共29種動、植物】5月22日更新

下面引用由Alpuss2005/11/23 07:14pm 發表的內容:
如果那個巨形蚱蜢和螳螂是真的就太可怕了
那巨形螳螂是真的 , 不過幅巨蚱蜢在文中被我標
明是『懷疑照片』, 所以只得這一幅是否實的 ,
我亦答不到妳。

圖中那隻螳螂的size非常標準
某些螳螂品種(尤其是雌性)是可以很大隻的

下面引用由rrrtsoi2005/11/26 09:24am 發表的內容:
圖中那隻螳螂的size非常標準
某些螳螂品種(尤其是雌性)是可以很大隻的
很高興又跟你討論 , 你經常看動物紀錄片嗎 ?
哩隻螳螂是真的 , 不過亦有人懷疑是假 , 如果
我不肯定就會講是幅懷疑相片....
其實有很多生物的雌性體型並不比雄性細小 ,
有些雌性體內亦有不少雄激素。

我要螳螂呀!!好型...隻貴婦狗真係好大隻,成個人咁大......是否特變??

螳螂那是近鏡頭拍攝的嗎.....
如果是1:1的話會恐怖了點...

下面引用由SGRLTO2005/11/27 11:33am 發表的內容:
我要螳螂呀!!好型...隻貴婦狗真係好大隻,成個人咁大......是否特變??
可能混了少少大種狗都唔出奇 , 少到連外
表亦唔多覺眼 , 哩個係我個人睇法而已....

下面引用由★邪惡貓★2005/11/27 01:09pm 發表的內容:
螳螂那是近鏡頭拍攝的嗎.....
如果是1:1的話會恐怖了點...
已有張美金來跟牠做對比 , 你還想
像不到牠的體形大頲嗎 ?
牠大概有 9 吋多一些....

圖中隻貴婦狗個size亦都好正常
貴婦狗有四個種:
Standard 標準型
Mini 迷你型
Toy 玩具型
Tea cup 超迷你型
Standard Poodle以前係用嚟打獵咖!所以有咁大隻都唔出奇~

下面引用由chung12192005/11/26 09:16pm 發表的內容:
很高興又跟你討論 , 你經常看動物紀錄片嗎 ?
係咖~ 我自細就好鍾意大自然
勁迷紀錄片同埋書
所以入大學我都揀咗生物學,而家主修生態學