返回列表 回復 發帖

[原創]10月27日更新~未能解釋,体形極限生物

多謝你既分享~
"現在小弟想講的,就是生物体形,上圖是一頭較大體.."
嘩..
米飯大人..
應該唔止係較大嘛??
我覺得係龐然巨物呢..
初睇仲以為係獅子呀@@"..
至於個巨人..
單憑肉眼估計..
對比另外兩人..
已高出三分二呢..
難道呢個巨人..
同其他相中動物一樣..
又係基因突變而成既??

下面引用由taoming2005/08/10 02:10am 發表的內容:
根據正常的情況下,身體生長或要修補 損害時,細胞會繁殖和變大,達到所需的數目時,基因便會發出叫細胞停止分裂的指令。
若基因出現突變,理論上細胞可不停分裂,使其體質作無限大發展,不過由一基因轉化為多?..
冇錯,環境係最大既因素,物競天擇.倘若在天然環境下,
能發展出巨大体形,絕對是正常的.而那些貓貓,狗狗,
都是在人類飼養下,才有這樣体形.環境因素改変了.
未必是好事.
我所提及的那個系統,袛是將環境因素提升到更設合
物種所需,令其可發展出巨大体形,也是正常的.
而另外不正常的細胞分裂過度,乜乜改変基因,
袛會令其壽命減短,這些才是有問題.

無論人定係動物, 會變得特別大或高, 可能因為體內基因突然改變, 如果是自然突變的話, 我個人可以接受, 但如果是人類用科技去製造出黎的, 我覺得是一隻怪物喇.
其實所有野都係大自然給我們的, 又何需強行改變呢

係大自然造出黎既就無乜野,
最怕就係人類用科學去造出各式各樣既"怪物"。

I don't think that is a real photo on "DOG" and "CAT". Because never heard any news about it.

下面引用由soso1282005/08/10 02:28am 發表的內容:
米飯....介紹離子化氧系統(可能記錯名稱),但相中大大的狗貓同魚未必是這原因?本來品種就咁大!其實D相我去年已收過只是冇講原!  以上"巨大"品種唔係因以上問題而變大!但如用那方法使其變大....那以...
vling2884 發表於: 2005/08/10 11:38am
多謝你既分享~
"現在小弟想講的,就是生物体形,上圖是一頭較大體.."
嘩..
米飯大人..
應該唔止係較大嘛??
我覺得係龐然巨物呢..
初睇仲以為係獅子呀@@"..
至於個巨人..
單憑肉眼估計..
對比另外兩人..
已高出三分二呢..
難道呢個巨人..
同其他相中動物一樣..
又係基因突變而成既??  
soso128,vling2884
冇錯,果幾隻貓狗,都係自然生長而成.
將來人類既科技,冇法预知.這些照片
我想俾大家少少心理準備.[相片是真
的,不是合成照]

下面引用由youmiki2005/08/10 05:08pm 發表的內容:
無論人定係動物, 會變得特別大或高, 可能因為體內基因突然改變, 如果是自然突變的話, 我個人可以接受, 但如果是人類用科技去製造出黎的, 我覺得是一隻怪物喇.
其實所有野都係大自然給我們的, 又何需強行改變呢
siusawa 發表於: 2005/08/11 12:45pm
係大自然造出黎既就無乜野,
最怕就係人類用科學去造出各式各樣既"怪物"。  
實在人類係有少許妄自尊大,
不過科技係改善生活,
定破壞秩序,相信要我們的後後代,
才領略得到.

有d大得黎好恐怖,
佢地應該基因突變吧

魚那麼大條並不出奇,但隻狗大到.....相信可以騎嚕
希望不是環境污染下造成的杰作

我覺得完全自然出現都不是問題