返回列表 回復 發帖

[閒話一則]忍無可忍啦~

嘩!  有冇搞錯!  俾著係小妹...嘿!
小妹都會好似FaNnYcKw咁嬲, 一樣咁想離間公司!
樓上好多朋友都話要告個老闆, 搞大佢;
但照小妹愚見, 有更陰毒既方法...就係夾埋一齊辭職(相信個老闆又遲出糧又苛刻, 其他同事一樣勁想走!), 一野"蹺" 起佢!!
等佢知道, 冇?班咁忍得既員工, 間公司一定唔掂!
唔使諗咁多, 一於一邊搵定工, 一邊同其他同事夾埋辭職!
至於告唔告佢, 小妹以前都試過接觸勞工處, 但係呢個廢柴部門辦事效率真係慢到媽媽聲, 去到首先要?籌同填form, 填完一大乍資料, 排到你, 佢睇完話邊度資料唔夠唔o岩, 又要再填, 再等...
然後入房, 同果度職員講發生咩事, 佢地會慢慢分析俾你聽你可以點做, 同埋點做又會點點點, 最埋煩係你地要追討欠薪既話, 佢地又話要等咩 "小額錢債處" 又批又覆又剩...
然後傾完一輪, 你地決定點做, 佢地就會寄信俾僱主通知上堂(法庭)時間.
通常第一次上堂, 都要等成個月, 仲要只係 "過堂";
你知啦, 呢?對於法庭黎講係小case, 但係又懶有程序咁要上好多堂.
法庭上堂時間係office hours, 你唔得閒去, 就當你放棄, 唔會再理你!
你等到上法庭, 都搵到第二份工啦!  仲邊抽到時間去喎~
所以除非你好得閒, 唔係不如留番d時間去搵工同埋俾心機做好第二份工.
FaNnYcKw已經有三年工作經驗, 相信而家既市度, 再搵過份一d都唔難~
小妹絶對支持你!  ^.^

下面引用由s99012372005/02/28 01:53pm 發表的內容:
打佢又唔駛,打d咁既食人唔吐血既無良資本家,唔值得既∼∼
不過點解你又唔問下個老細係咪發左達既∼點解無錢供強積金,有錢裝web cam既∼∼
你老細會唔會睇中左你呀∼∼哈哈∼講笑講笑
之但係,一個小小既web ...
我都希望不是代表什麼,但今日那個web cam已經運作。
如果他不告訴我知為什麼要裝,我今個星期便會告他。
下面引用由MOLLYCHOI2005/02/28 02:52pm 發表的內容:
佢唔同你供強積金, 同埋遲過 7 日出糧, 你已經可以告佢啦.....
唔好走住....整鋪杰既佢歎下先走都出薴X...
所以我便覺得,大家都對你算好。你就反轉豬肚就是x。
你做到這個地步,我們都沒有半句"爛聽"說話。
走,我一定走。因為我說"走"這個字都已經說了很久。
我老闆只不過是令我更快離開。
下面引用由nataliefu2005/02/28 09:51pm 發表的內容:
如果做得不開心就不要再做下去啦
我覺得一個如此可惡的老闆.不值得你去幫他做事
他不信任你.你再做下去也沒有什麼意思
而且.看完你寫的事後
我覺得你的老闆對你有偏見.或許是我敏感了吧!
偏見就一定有,因為我聽我同事說,他裝web cam主要針對我。
說什麼要"交差"。交什麼差,你是老闆,你交去那裡。
放屁。
下面引用由tonyboyhk2005/02/28 10:05pm 發表的內容:
你老板已經犯勞工法,
不供強積金及遲出糧,可以去勞工署告他,
但犯不著打人,難道你想你的下任僱主查到你有打人的案底嗎?
如果我真的要打,我相信很久之前我已經打了。
何況如果真我要到打他的地步,我一定找人打他。
哈哈。

很明顯的...你受到排擠了
同意嗎?
要是我的話..暗中找其它工作
等找到了...領了原本這家公司薪水之後
向老闆破口大罵..把你心中的悶都給罵出來
大喊...我不幹了..轉身就離開
哇...那一定很過癮

嗯..我睇完都覺得個老闆好衰 但係我都係想問..乜野叫打卡="= 唔好笑我>o<

下面引用由邪炎2005/02/28 10:07pm 發表的內容: 呢d咁衰的老闆係樓主先可以忍到佢架咋! 如果比著我~我一定會同佢嘈哦! 因為佢已經侵犯左我的私隱~ 而且佢做左咁多touch勞工法例的事~ ...
講真一句,我知公司財政不好。我都不介意遲出糧。 但他裝web cam我真的忍無可忍。 因為你侵犯私隱,加上我同事認識一個人於私隱專員公署打工。 所以我會問問他意見,再看看告不告他。
下面引用由TinaWater2005/03/01 01:41am 發表的內容: 嘩! 有冇搞錯! 俾著係小妹...嘿! 小妹都會好似FaNnYcKw咁嬲, 一樣咁想離間公司! 樓上好多朋友都話要告個老闆, 搞大佢; 但照小妹愚見, 有更陰毒既方法...就係夾埋一齊辭職(相信個老闆又遲出糧又苛刻, 其他同事一樣勁想走!), 一野"蹺" 起佢!!
我的同事都想辭工,何嘗一個年紀大(約44歲),一個不知道自己可以做什麼工作(因為她做畫圖)。 他們沒有明確目標。 幸好我早出來打工,差不多三年經驗,找第二份工作應該不是太難(希望啦><)。 所以我們三個不能一起走,加上他們人工比我高高高。 如果一走,很難找到同等薪金了。
下面引用由條野有次朗2005/03/01 11:03pm 發表的內容: 嗯..我睇完都覺得個老闆好衰 但係我都係想問..乜野叫打卡="= 唔好笑我>o<
就是看你有沒有遲到,keep紀錄的。 都不知道如何回應你才好,當你上班便會知道。

真的很佩服你呢~
竟然可以係呢個還境生存3年咁耐...我諗已經無咩可以難到你lu~
告佢啦~~唔供強積金都有排佢受呀~
不過...食飯打咭有好多行業都要架...並唔係咁出奇呢~~

唉∼大家唔好咁沖動啦∼市道艱難呀∼
劈炮容易搵工難呀,一時衝動可能後悔莫及呀,你咪當個老板比D磨煉你,少少苦楚就等於激勵呀,萬大事都唔好搞到咁僵∼凡事留一線,日後好相見吧∼
命運係好玄既,可能第時大家有機會會再碰頭呢,所以寧結千人好,莫結一人仇呀∼

下面引用由s99012372005/03/02 12:14pm 發表的內容:
唉∼大家唔好咁沖動啦∼市道艱難呀∼
劈炮容易搵工難呀,一時衝動可能後悔莫及呀,你咪當個老板比D磨煉你,少少苦楚就等於激勵呀,萬大事都唔好搞到咁僵∼凡事留一線,日後好相見吧∼
命運係好玄既,可能第時?..
我都明白什麼是好來好去。
但真的有太多事令人想走。
因為我公司於廣州有分工作的。
但老闆現在想將香港業務北移。
大家都知道,國內的留失量都裊多。
有一次,我大陸同事做錯事。老闆沒有罵得,反而指責我的同事沒有做好本分。
老闆還說,他們只做了一年多。
心想,不是一兩個月,一年多呀。
如果是香港同事做錯事,老闆就狗血淋頭的罵人。
最好笑是,開始是我們叫大陸同事做什麼,做什麼。
現在是大陸同事們叫我們做這個,做那個。
我們香港人什麼地位也沒有了。
唉,心淡。

算啦∼∼咪當你地老闆對你地愛之深,責之切LOR,只要無愧如心,行得正企得正,你老闆唔欣賞你係佢唔識寶JA,唔識你呢隻千里馬JA,你不妨就出去創一創,搵一個真正欣賞你既伯樂。
我舅父曾經講過一句話,我而家做野17蚊一個鐘,我就做18蚊既野,我就唔信佢唔加到18蚊比我..........................好深刻,好有啟發