返回列表 回復 發帖

香港有幾耐無掛8號風球呀??

下面引用由克斯頓2007/06/13 01:05am 發表的內容:
記得上年有個3號風球吹得仲勁過8號,
天文台被大眾瘋狂批評唔掛8號風球果次,
係新聞報導內睇住個人俾風吹到攬住碌柱唔郁得,
又有個俾個吹跌左既垃圾桶撞到趴晒街,
...
其實當天,天文台採用真正8號風球的定義...
但之前天文台不會跟足八號風球的定義的...
所以令到你們出現這個3號風球風力強過8號風球的假象.........
下次天文台不會做得那樣僵化的.......

下面引用由ChinaAimar2007/06/18 10:32pm 發表的內容:
其實當天,天文台採用真正8號風球的定義...
但之前天文台不會跟足八號風球的定義的...
所以令到你們出現這個3號風球風力強過8號風球的假象.........
下次天文台不會做得那樣僵化的.......
唔係好明大大想講咩喎...= ="
又話《採用真正8號風球的定義...》
之後又話《不會跟足八號風球的定義的...》

下面引用由克斯頓2007/06/17 05:19pm 發表的內容:
記得年少時每當打大風的時候,
就很喜歡走到窗邊向街裡望,看看那風的威力,
有時聽到窗外的"呼呼"聲及雨水打在窗子的聲音,
看見街上的垃圾全被吹起,樹好像快被吹斷的樣子,
...
就係呢個情景令你感受到屋企係一個幾咁安全ge 地方,
細細個每次掛8 號都會好似你咁望出街, 睇住窗外d 垃圾滿天飛,
就會幻想自己行出街會唔會被吹走~ XDD
又或者屋企d 玻璃窗會唔會比d 強風吹爆呢? 總之咩都諗一餐,
可惜依家d 天氣已經唔同晒以前, 好多得意ge 回憶都無法再體驗lu~

唔係??連哩種傾向都有咁多人同我一樣?!
不過我到了小學三、四年級就無哩鋪癮咯。
我小時候每逢打8號風球、豪雨或甚至雷雨交加
都會望出屋外 , 一望隨時望住超過一個鐘頭目的
係睇下街上的行人到底有幾咁狼狽 , 當望到有哩
類『落湯雞』都令我有種快意 , 講得白一 D 即係
幸災樂禍 .....
而我當時仲有其他傾向 , 我會裝定兩、三個水袋
出去走廊拋落街 , 專揀有雨傘的人至擲下 , 哩種
行為的確幾仆街 , 可惜我忍唔住要得到果種快感
既衝動 , 每次擲中都會令我好爽 , 真仆街 ! ....
我有次睇書 , 本書係講每一個人原來都會有幸災
樂禍的心態 , 只在乎多或少及何時顯現而已 ....

下面引用由joe1986632007/06/20 02:46am 發表的內容:
就係呢個情景令你感受到屋企係一個幾咁安全ge 地方,
細細個每次掛8 號都會好似你咁望出街, 睇住窗外d 垃圾滿天飛,
就會幻想自己行出街會唔會被吹走~ XDD
又或者屋企d 玻璃窗會唔會比d 強風吹爆呢? 總之咩都諗?..
下面引用由chung12192007/06/20 06:56am 發表的內容:
唔係??連哩種傾向都有咁多人同我一樣?!
不過我到了小學三、四年級就無哩鋪癮咯。
我小時候每逢打8號風球、豪雨或甚至雷雨交加
都會望出屋外 , 一望隨時望住超過一個鐘頭目的
...
哩D可能係年少時無知又好奇既白癡心理,
亦到反映到細個果陣係幾咁天真,
我諗好多人都試過好似我地一樣做哩D無聊野~
細個果陣我同阿哥都試過掟水袋落街,
不過係無落雨既日子先會做,有人經過就掟,
一次過掟幾個,命中目標就立即用窗簾擋住自己,
見到個人濕晒個樣我兩兄弟就會狂笑,
而且我以前住三十幾樓,可想而知威力有幾大..XD