返回列表 回復 發帖

[分享]大家怕什麼小動物

下面引用由落葉2005/01/14 07:17pm 發表的內容:
哈哈!打蜘蛛!我有經驗.
是去宿營的郊外,特別多昆蟲.當時一隻如你所說,手掌般大的,
哇..跑得很快..「的的搭搭」,不斷換腳跑,我一直手拿拖鞋在房裡追打.
然後我就站定,看牠往哪走..
...
剛好相反~我最最最最怕蜘蛛....
但是很喜愛四腳蛇~~次次看都會追著牠走。

什麼寵物我都不怕 只怕小強~_~!!!

其實貓狗我唔單止唔怕, 仲好鐘意添..... 至於蛇蟲, 由怕變成習慣, 我住村屋實有啦.... 係覺得老鼠比較恐怖....
但係我覺得魚最嘔心呀, 尤其係金魚, 對眼突出黎, 我連惦都唔敢惦d魚, 而我老公唔食魚, 我都好小食 (好彩)..... 今日睇倒網友post張人面魚, 當時我食緊早餐, 係牛丸, 突然覺得有陣陣魚腥味, 然後差d嘔左出黎, 實在太恐怖.....
我真係比較奇怪, 得我選怕魚(金魚), 哈哈.....

會飛小強、蝴蝶、蜜蜂認真驚,它們好核突!!!!!

下面引用由落葉2005/01/14 07:17pm 發表的內容:
是物型較小,一條長身體加幾條足的類似生物.
如四腳蛇,蜥蜴..
天,一隻小傢伙在爬爬走走,樣子可惡..
可恨我卻怕,而不敢去打.
哈,講開四腳蛇,我細妹都好好好怕,每次在家一出現,便會大叫啊哥!!...或啊媽!!之後便哭出來!
嘻,唔好彩的是她大學是讀生物的,這學期還要解剖一條差不多的爬蟲類!她已叫我call 定白車!!

下面引用由christhk2005/01/14 09:50pm 發表的內容:
其實貓狗我唔單止唔怕, 仲好鐘意添..... 至於蛇蟲, 由怕變成習慣, 我住村屋實有啦.... 係覺得老鼠比較恐怖....
但係我覺得魚最嘔心呀, 尤其係金魚, 對眼突出黎, 我連惦都唔敢惦d魚, 而我老公唔食魚, 我都好小?..
我都好怕魚&昆蟲,但不是蜘蛛,蟑螂與螞蟻,是....蝴蝶,我也不知為什麼∼

動物方面我就驚大丹,狼狗,鬥牛犬等有攻擊性的狗隻;
昆蟲方面就驚會飛的如有毒針的蜂類,有翅膀的大蟑螂等~

沒有所謂特別害怕的動物,基本上衝向我的都會先退後走開再殺死彧捉起來
P.S 本人養過蛇、蠍子、蜘蛛、變色龍、兔、松鼠狗、龜、魚、蟹、倉鼠、天津鼠、龍貓、雞仔、鴨仔、雀……

下面引用由ezratse2005/01/13 01:19pm 發表的內容:
在下先說,我最怕最怕最怕最怕最怕最怕最怕最怕狗的,不是一般的大狗,我連西施等小狗看到也會驚,可能大家說我是男的,咁大個人怎會怕小狗狗?但這可是我心中不能解的結啊!我小時給狗追過,那隻狗還聰明到會?..
你唔係呀化???真呀???你真係給狗追過呀???
我就話狗狗不知幾可愛呀!!你試下想像下一隻kwail 的狗係你面前,
我諗你一定會慢慢行過去添```

下面引用由樹皮2005/02/13 06:56pm 發表的內容:
你唔係呀化???真呀???你真係給狗追過呀???
我就話狗狗不知幾可愛呀!!你試下想像下一隻kwail 的狗係你面前,
我諗你一定會慢慢行過去添```
恐懼這東西,很多時不能用常理解釋的!我怕狗是怕所有的狗類生物,可能到講得唔清楚,那次追我的是一隻……松鼠狗!