返回列表 回復 發帖

[原創]【三不像的怪生物.世上最長...長...長怪蛙】另加相册

稀有???@@
我鄉下隨地搵舊大石踢開呢d大把咁既色.............
又或者果隻唔係蛙係蛤蟆/田雞
不過呢隻咁既野.........我睇見佢都核突(雖然條尾好型姐......但佢塊面好難頂)..........又唔識點養..........我都係會放/買.........
要錢好過/做好事........
甲由(字有問題?)關咩事?

[原創]【三不像的怪生物.世上最長...長...長怪蛙】另加相册

下面引用由柴人2006/04/23 12:45pm 發表的內容:
稀有???@@
我鄉下隨地搵舊大石踢開呢d大把咁既色.............
不過呢隻咁既野.........我睇見佢都核突(雖然條尾好型姐......但佢塊面好難頂)..........又唔識點養..........我都?..
是??,不是甲由..我唔識打.....
我大陸都有好多,你見過負子蟆未呀?很嘔心,身上面有很多隆隆,之後在隆隆上面生蛤蟆
仔...我在大陸捉過青蛙,青綠色很靚又大隻...但誰不知過了一日之後跳走了!!

講起大陸,你們見過這種生物未呀??
有點兒像蜻蜓幼蟲..但有蟹的鉗!
我表哥說:(唔好搞佢呀!被牠咬到,會死架!)所以我好驚..唔敢落田!
我覺得應該只會令到皮膚痕,不會死的- -”

1.會不會是污染呀?
eg:之前有種三爪蛙~因污染而變種
2.基因異變

下面引用由牧野露琪亞2006/04/23 03:46pm 發表的內容:
1.會不會是污染呀?
2.基因異變
應該都有這個可能性,好耐都沒有聽過三爪蛙這個地方了!!
基因異變就有可能...

m..........負子蟆見過喇........佢既生仔方法係將受精卵擺上背脊......再係背上生仔........
又真係幾核突架..........
隻野叉下叉下咁既@@?
可能真係蜻蜓幼蟲黎.........事關蜻蜓幼蟲都有鉗.........但冇咁大隻鉗掛= =
隻鉗係咪2-4cm左右?
100萬........條尾1尺10萬蚊@@幾好搵喎..........港幣都嚇死你........最好係英鎊啦..........美元都冇乜所謂架XDDDD

下面引用由sgrlto2006/04/23 11:09am 發表的內容:
又係甲由-3-”
我想有很多人要殺牠....牠的速度會比一架超音速飛機還要強...
100萬?...等於港幣幾多左右??
你真係信有這種巨型???我就一定唔信!
好像等於港幣約 $ 60000 左右.....

下面引用由柴人2006/04/23 12:45pm 發表的內容:
稀有???@@
不過呢隻咁既野.........我睇見佢都核突(雖然條尾好型姐......但佢塊面好難頂)..........又唔識點養..........我都?..
雖然翻譯出來是『蟾蜍』, 不過我仍未
肯定 , 因文化有所分別之故 , 但單看外
型大概都是了.....
要寵物也不會揀牠 ....亦很正常 , 不過可
能因牠太特別....太長而有人把牠收養亦
不奇啊 !

下面引用由sgrlto2006/04/23 01:03pm 發表的內容:
講起大陸,你們見過這種生物未呀??
有點兒像蜻蜓幼蟲..但有蟹的鉗!
我表哥說:(唔好搞佢呀!被牠咬到,會死架!)所以我好驚..唔敢落田!
我覺得應該只會令到皮膚痕,不會死的- -”
...
這是合成圖來的 , 有沒有實物圖 ?

下面引用由牧野露琪亞2006/04/23 03:46pm 發表的內容:
1.會不會是污染呀?
2.基因異變
妳說的『 1 』很可能 , 但其實成因有很多 , 有
些甚至無故的基因突變。
妳說的三爪蛙應該是上圖嗎 ? 這類生物突變體
並不算罕見 , 三個頭的蛙就真的很少 !!
唔 ∼∼ 不如這樣吧 , 我在這篇文章中附加一本
相册 ,內裡有兩幅三個頭一個身體的蛙 !  册名是
叫『 異變、雙頭、三頭爬蟲類 』
因為有一個少發言的會員肯發言 , 我看在這份上
才更新資料 .....