返回列表 回復 發帖

為什麼婚戒要帶在無名指上(奇妙的生理現象)

我記得有一個說法大約是
因為無明指有一條血管連去心臟..
仲要係最小分支
所以相信帶係無明指可以連起大家的心
....我記係係咁上下

多謝樓主的分享呢~
實在是個好有趣的遊戲,
而且解說得很浪漫^.^"

下面引用由臻霜兒2005/12/25 09:35pm 發表的內容:
我也分不開呢^^
很浪漫的小遊戲~~謝謝
羅馬的說法是什麼呢? 很想知道^^

謝謝你的讚美
我也是覺得很浪漫唷

下面引用由TinaWater2005/12/27 05:29pm 發表的內容:
你地細個有冇玩 "青蛙青蛙跳"??  有d人兩隻無名指係可以活動自如架~

請問一下
"青蛙青蛙跳"??  
這遊戲要整玩
你可以交一下嗎

下面引用由ming1987a2005/12/27 09:23pm 發表的內容:
我記得有一個說法大約是
因為無明指有一條血管連去心臟..
仲要係最小分支
所以相信帶係無明指可以連起大家的心
...

我沒記錯的話
無明指與小指
動作無法分離是因為
"神經傳導"所造成的現象

相關資料我會去找看看的

下面引用由Blue202005/12/28 01:20am 發表的內容:
多謝樓主的分享呢~
實在是個好有趣的遊戲,
而且解說得很浪漫^.^"

不用客氣...拉
好東西本來就是要跟
朋友分享才有樂趣嗎!!
最後希望大家
有相關的遊戲
也能一起分享

還有希望舉例時
能夠附上說明
及遊戲方法

先謝謝---大家---

下面引用由234114322005/12/30 06:23pm 發表的內容:
請問一下
"青蛙青蛙跳"??  
這遊戲要整玩
你可以交一下嗎
嘻嘻~  青蛙青蛙跳好好玩架!
兩個人, 每人一隻手擺上枱面, 手指同手掌都要平放係枱面, 兩隻手互相對住, 由其中一人先發號司令, 講 "青蛙青蛙跳!"  同時兩個人隻手都要選一隻手指彈起, 但其他手指同手掌都唔可以離開張枱, 如果對方同法號司令果個彈起同一隻手指就算輸, 如果唔係就到對方法號司令.......個遊戲就係咁玩架喇!  ^^
當彈起隻無名指時, 好多人都會同隻中指或者尾指一齊郁, 但有d人就可以控制自如, 即係好似我咁~  哈哈...  ^0^

下面引用由sgrlto2005/12/24 10:02am 發表的內容:
我分開到少少!!kaka都幾好玩啵!無名指好似仲有第二種解釋,好似係關於羅馬架...
我都係分開到少少.... 不過隻手指好似抽晒筋咁震, 之後手背中指附近仲好痛

以前我真的不知道為何結婚界指要穿在無名指上,但玩了以上的遊戲後,覺得真的很有道理,好有趣^^

下面引用由TinaWater2005/12/30 09:46pm 發表的內容:
嘻嘻~  青蛙青蛙跳好好玩架!
兩個人, 每人一隻手擺上枱面, 手指同手掌都要平放係枱面, 兩隻手互相對住, 由其中一人先發號司令, 講 "青蛙青蛙跳!"  同時兩個人隻手都要選一隻手指彈起, 但...

謝謝你的分享與
教學及解說遊戲
一有機會我一定
會找人試玩看看

還有你整分開的
難道你神經異常........