返回列表 回復 發帖

[比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

認証系統亦係在下曾經諗過o既一個解決方法,
但set criteria上又係要一番研究.............
問題答完後其實係好希望出題者會略作解說,
除左比大家學下野外, 仲可以令答錯者死得無咁不明不白呢~
在下擔心o既一件事..............
就係對於o個類鍾意轉貼加片言隻字(ps.  呢類文章會被刪的)o既會員,
無左比試區, 會少左一個地方比佢地流連了..........
到時, 呢位(類)會員就會對其他人說cyberxfiles forum無野玩了........
對於我地小小論壇黎講真係dilemma.........

我個人覺得
"出題者"不可以用同一ip別的帳號去答
但是"答題者"應可用同一ip不同帳號去答
因為好多人都係一部電腦幾個人用
我弟弟的帳號都給封了

我真係唔明會有D咁無聊既人
D網幣多又點少又點呀
我覺得唔好開比試區
我之前見過有D會員
D問題好無聊
或求其搵D好難大家都無乜聽過既問題
羅黍問題
原因都係呃網幣
總之無聊又浪費時間

下面引用由ezratse2005/09/16 09:44am 發表的內容:
(home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/08text/D5-059.gif)
……可能,soso您還不明白,現在最大的問題是,捉不到同一出術人用不同ip不同account登入去回答問題!最直接扣冥員3000至5000比出題者也要找到出術...
ezratse........我明你意思!但butn 大人都講得出(術人)用何種方法去答中題目,咁大人一定知是何人啦!是嗎?

下面引用由ezratse2005/09/15 09:53am 發表的內容:
如果,那些人用同一ip登入的,當然可以立時封鋪拉人啦!!但是,如果那些人用不同ip登入,以現時的網絡技術來說,想知是否同一人,非常非常困難的!所以,我才說可以有一個認證制度!
再唔係,呵呵,可以用數位...
如果那些人用不同ip登入,以現時的網絡技術來說,想知是否同一人,非常非常困難的!錯/////////.......管理大人都講得出話唔同身份,ip 登入!佢地定知道的.....去問問butn 大人就知了!

下面引用由ezratse2005/09/16 10:20am 發表的內容:
講下圖片題,我先講明,如果在下沒有記錯,最初常出圖片題的就是在下,我不覺有什麼問題,出題者出問題,目的不是考驗一下答題者的智慧嗎??不能在網上找到答案,就可以到圖書館、請教其他人等其他地方找,就?..
  ezratse.....呵呵!原來你係第一個出圖片題!(都是你的錯∮∮∮)  你都同意啦!出圖片題>>>完結時打出圖片來源就最好呢!

下面引用由soso1282005/09/17 07:36am 發表的內容:
ezratse.....呵呵!原來你係第一個出圖片題!(都是你的錯∮∮∮)  你都同意啦!出圖片題>>>完結時打出圖片來源就最好呢!
ezratse佢無錯,,,,,,,,佢問d題得意.有趣,會增加知識
佢好多時都有來源,咁ezratse錯咩?
錯就係我,,,,我出左好多壞問題,
,,,,唔會增加知識......,,極度之難找答案.haha 哈
ezratse佢問d題同我唔同,,
佢真係出得好好.好有心機,
但,,,,,,,,找唔到答案就話難,,
咁出3-3+69 =幾lo...唔難由唔使找答案

下面引用由manman2882005/09/17 04:38pm 發表的內容:
ezratse佢無錯,,,,,,,,佢問d題得意.有趣,會增加知識
佢好多時都有來源,咁ezratse錯咩?
錯就係我,,,,我出左好多壞問題,
無聊,,,,,,唔會增加知識......,,極度之難找答案.haha
...
  manman288....哈哈!(我跟他講笑呢)我明ezratse心思,用意,我也同意!你不要話自己錯啦....難度係高好多(圖片題)但完結時打出來源.....咁會員先學到野同增加認識!是嗎!   

我想我也有些建議,照我觀察所得,懂使用software看原始碼的人,袛屬
少數,大概2or more.係可恥只要警告他們及不准他進入比試區便可,至於
相同ip多個account既問題,可以將問題答案加至8個,每個會員只有一次
作答機會,這樣會員既心理狀態,就不會出現買大細的賭博心理,反而會
去找找正確答案才作答.任你撞答案也需要四個account[中肯數]或以上.
其實個評級機制唔work,第一,出題者看不到ip,

第二,或許不介意,因為有其他會員補數.
像我的case,我係知到某某會員用原始碼方式使詐,但我都不敢貿貿然去
扣減他的評級,不過近來他們是收歛左,冇見他們答題了.係好事,公平點.
建議如上,多謝.

下面引用由butn2005/09/16 05:54pm 發表的內容:
認証系統亦係在下曾經諗過o既一個解決方法,
但set criteria上又係要一番研究.............
問題答完後其實係好希望出題者會略作解說,
除左比大家學下野外, 仲可以令答錯者死得無咁不明不白呢~
...
butn.....大人也認為>>>問題答完後其實係好希望出題者會略作解說,
除左比大家學下野外, 仲可以令答錯者死得無咁不明不白呢~咁咪就用D個方法囉!都有會員在出題時都講明從何處或以那本書答案作準!都有書可尋,,,而其它題目咪講清楚資料來源,,,如生活題就可免,都係個句,,,出題者盡量把答案資料講比參加者知,,,不過有時圖片是來自會員家內一些物件....又好難,唔通再拍多次相出來解答咩!不過le 道D會員唔會咁做出假相騙人!我是相信的 !無比試區,,,係無咁好...如大人話怕一D小發言既會員少左個巡遊地方,你真為那些人着想呵!(敬佩中) ^^~