返回列表 回復 發帖

[認真討論] 世界上一種識得飛翔的靈長類...『飛猴』

[move]Discovery  Channel [/move]

約一年前 Discovery 節目講述一種罕見靈長類動物....名叫『飛猴』
雖然未至於是瀕臨絕種動物 , 但數量不多 , 分佈地方只在東南亞 , 歐洲就沒有....當片段一播 , 我只見有一隻蝙蝠飛來飛去 , 不過再睇清楚點 , 竟然真的是一隻有翼的猴子 , 牠的翼極像蝙蝠 , 牠雙腳之間竟然都有塊翼 , 不知道怎麼形容才好....個 Look 怪異得來亦帶點可愛 , 體型似比『眼鏡猴』大一點 , 接著個學者說....這猴子並不是異變的動物 , 一直以來都有的。
牠的『餐單』大部份是昆蟲及某些植物....等等。

【後話# 1 】若有人有睇開Discovery  Channel , 就一定知道由他們播的報導根本不容置疑。可信度 100 %....

【後話# 2 】我在電腦搵了至少一個半鐘頭 , 亦沒有他們的照片及資料 , 仍然空手而回。
檔案區相關檔案
靈異新聞
蜜運要成功避免家居風水5大忌
很多情侶拍拖多年,到臨埋門一腳卻橫生枝節,即使沒有第三者出現,也諸多阻滯,難以順利結婚。若是如此,不妨留意以下五項家居風水情況。 文︰方海閱www.fongho...
英國猛鬼檔案
約克郡清拆校舍拍得靈異照
2010年02月24日英國《每日郵報》 報導,英國東約克郡一棟古老男子小學校舍進行拆卸工程時,工人竟然拍攝到一個疑似男童鬼魂。 小學名為Anlaby小學(...
靈異新聞
10項發明 改變未來
無數重要意念,當初提出時都被人認為是天馬行空,不切實際,甚至危險。新一期美國《新聞周刊》列出十項可能影響未來的發明,部份的研究已取得突破,部份仍在構想或早期開發...
靈異新聞
國寶級「六不像」扭角羚離奇死
在四川省廣元市境內廣闊的山林之中,除了「國寶」大熊貓之外,還生活着另一種國寶級保護動物,同樣被列入國際瀕危野生動植物種目錄。牠們就是扭角羚(圖),也叫羚牛。牠們...
討論區相關主題
英科學家稱尼斯湖水怪可能是100多歲的巨鰻
[原創]【馬來西亞傳說.死於空氣中的 ....惡魔之子】...
[原創文章]巴蕉精的誕生
[原創]【惡魔洞附近出現的飛行物體.另附2段 U.F.O...

下面引用由千葉巔2005/05/25 11:43pm 發表的內容:
未聽過wo~好想知道多d知料呀
有張相睇下會好d
你篇回應突然失了蹤...? !
如果唔係Discovery 節目講述的話 , 我未必會相信 , 因為哩種動物處身於亞洲 , 咁多年亦聞所未聞 !!!包括一個極愛收睇有關動物節目的我....而當日我父母二人都即時被哩種動物吸引...忍唔住坐定定睇足全集。睇到入晒神添...呵呵 ~

『 神呀 !! 請給一點記性我吧 ? 』當日睇哩段片時 , 我都未係哩度?會員。如果係的話....我一定錄低段片 , 將所有資料擺晒響哩度滿足各位。....吼呀!!快 D 重播啦 !!

我都想睇下~e隻野起以前有冇記載到先~會唔會係變左種....??

下面引用由野原•新之助2005/05/26 08:00am 發表的內容:
我都想睇下~e隻野起以前有冇記載到先~會唔會係變左種....??
就算是變種 , 我諗應該在好耐之前發生的。你望上最頂那一層有提過的....

我也在 Discovery 節目看過這『飛猴』,平時只見牠們在高樹上跳躍,沒想過會有翼的
猴子。印像最深是另一種黑白色的猴子(不記得名字),看似穿了黑色吊帶工人褲,真是大開眼界。

响中国既神农架一带有一种手脚间有蹼,张开就系一层薄膜甘既野,可以响树顶之前滑翔,个名唔记得叫乜,飞果时伸直条尾做舵控制方向,指咪指果种动物丫?

下面引用由temin2005/06/16 06:00pm 發表的內容:
响中国既神农架一带有一种手脚间有蹼,张开就系一层薄膜甘既野,可以响树顶之前滑翔,个名唔记得叫乜,飞果ą...
想回應都唔得 , 閣下有 11 個空格....

下面引用由celiaw2005/06/16 05:26pm 發表的內容:
我也在 Discovery 節目看過這『飛猴』,平時只見牠們在高樹上跳躍,沒想過會有翼的
猴子。印像最深是另一種黑白色的猴子(不記得名字),看似穿了黑色吊帶工人褲,真是大開眼界。
妳話睇過 Discovery ? 又點會睇唔到佢飛 ? 奇怪 ?