返回列表 回復 發帖

【不明、異變、另類海怪.相册420 幅以上另+2短片】1月10日更新

下面引用由Ashnana2005/11/25 03:09pm 發表的內容:
我相信仲有好多生物還未比人類發現...
第一幅圖片這條魚很可愛,仲有上圖亞馬遜?魚有點似鯨鯊!!!
....可愛 ? 呵呵 ∼ 不是『核突』嗎 ? 
第一幅圖片....最初我以為係假 , 後經查閱
才發現是真 ! 好似『異形幼體』o個陣....

【不明、異變、另類海怪.相册420 幅以上另+2短片】1月10日更新

真是令人大開眼@@∼!
點解你會搵到咁多資料既~_~"?

下面引用由貝斯帕2005/11/25 03:20pm 發表的內容:
那條帶魚那麼又大又長真的很少見,若被牠攻擊肯定很傷。
『巨蟒蛇』最長都係 3 5 尺 , 佢就有 5 0 尺以上....
唔食人, 放心..... 嘿 ∼

下面引用由SGRLTO2005/11/25 05:22pm 發表的內容:
第一幅圖好象豐年蝦!!其他好多都係深海魚之後睇落去!!好大隻d魚...真係突變,好大隻
我覺得大海好恐怖,所以我唔會去玩潛水,我去過香洋公園,e經覺得好驚,我一見都大海便很害怕.......
豐年蝦 ? 講講下......不過睇落又係幾似咁? ! 哈 ∼
果真係潛水去得太深 , 好可能見到哩類『海怪』,
唔好睇少D 較為細條?『安康魚』, 幾細條都會一
見人就咬....嗚 ∼

LBHIDDEN[49]LBHIDDEN
下面引用由so3913122005/11/25 09:22pm 發表的內容:
有些不算異變的,只是很少看見。我說說印象中看過的..
螢火蟲魷魚:深海生物、利用身體發光,來捕食獵物
巨型深海大虱:蝦蟹的近親、屬於古代生物
似蜘蛛的蝦:在熱帶水域、很常見
...
呵呵 ∼ 你都算唔錯? , 我剛剛已更新 ,
唔好話唔記得 , 有唔少仲未有中文學名,
有D 連發現地?學名都未有添....
你睇晒未呀 ? 256 幅喎 ?

下面引用由man-ho-only2005/11/25 11:45pm 發表的內容:
真是令人大開眼@@∼!
點解你會搵到咁多資料既~_~"?
我用?係『網吧電腦』,性能方面一定強過一
般家用的電腦,所以我睇到?網,哩度有好多
會員都睇唔到,我曾經試過俾D 網址其他人睇 ,
點知無人睇到....

下面引用由chung12192005/11/26 01:40am 發表的內容:
我用?係『網吧電腦』,性能方面一定強過一
般家用的電腦,所以我睇到?網,哩度有好多
會員都睇唔到,我曾經試過俾D 網址其他人睇 ,
點知無人睇到....
『網吧電腦』......~_~?
哦......明白明白@@~!

下面引用由chung12192005/11/25 09:30pm 發表的內容:
仲有好多 , 快D 睇多次又免費....
昨天間網吧停了3次電 , 撞到正我有兩
次 post 緊哩篇文 , 要從頭再做過....所以
遲post 。我會再更新?
chung, 真是謝謝你的再之分享啊~! ^_^
海底裡千奇百怪的一切實在是太精彩了...
教人百看不厭, 而且對此很是好奇...
這些生物的結構定是有什麼特別的結構, 否則牠們也不能在深海中生存...
海洋果然是生命的起源之地, 也是生命的歸所...

新圖中的太陽魚另名為番車魚...
牠們的確以體積巨大見稱, 大得可以和鯊魚等相比...
可見海洋有多麼的大, 能容下數以千計的生物...
而比起地上的一切更來得精彩和神奇...

另外, 新圖中的肺魚應該是水生蠑螈才對...
第一幅應該是牠們的白化變種...
我曾經看過National Geogaphy 的介紹, 牠們是很稀有的...
是生存在某國家的洞穴之中,
而由於長期處於黑暗之中, 牠們的眼睛早已退化了, 因此牠們是盲的...

哈哈... 網吧停了電嗎? 真是不幸呢!
又要重新再post 了, 如果我是你, 我定會和網吧理論...
可見chung 你很用心和我們分享呢! thank you~! ^^
如果有什麼新的圖片, 記緊和我們分享啊!

我本身對大自然好有興趣,等我加少少補充:
【發綠光的深海安康】圖中的並不是安康,而是甲殼類動物
【王鮭(大鱗大馬哈魚)】圖中的並不是鮭魚,而是paroon shark,一種東南亞的鯰魚
【亞馬遜鮎魚】圖1中的是鯨鯊,不是鮎魚
【半虫半草•綠色藻類】圖中的是一種輪蟲之類的微生物,它們是動物,不過體內含有藻類,是可以水中移動和自給自足的生物
【能走的海百合】海百合是軟體動物,不是植物,跟海星、海參是親戚
【巨形深海大虱】的【面】同【底】是兩種生物呢!【面】叫琵琶蝦,街市有售
【水生蜥蝪?肺魚?】是兩棲類中的蠑螈,第一張圖是白化品種
【變種•發光八爪魚(烏賊)】圖中的是頂頂大名的活化石"吸血鬼烏賊",它並不屬於章魚類、魷魚類及烏賊類
【海精靈】正確名稱是海蛞蝓,跟【1?】、【2?】【3?】是同類
【海蝙蝠】正確名稱是鱝
【4?】是一種水母
【5?】是螞蟥,俗名又稱「奇拿」,活在淡水中的吸血生物
【6?】是一種鯊魚
【安康的幼體】圖中應是一對安康,大的是雌性,小的雄性寄生在雌魚體外

好多"海鮮"唷
我只想吃那5呎"大龍蝦"和"蟹"

其他的不知道能吃嗎???
還是用看的比較好吧