返回列表 回復 發帖

請刪除

你都識講「唔一定」啦...
但係事實佢就係識嘛... =.="
我先走黎問?...
點知...唉~ 唔想答可以唔答...
討論變左比人噴到一面屁...
咁樣完全冇左forum?真正意義...

請刪除

下面引用由kchan2005/03/24 05:12am 發表的內容:
...........唔得我一定要學......唔識可以慢慢學.....求下你教我>"<
你求我都沒用, 我能幫到你什麼?
我不知你是和人又不能見你因為我不是十六歲, 對不起.
自己學, 本人見意.
A子的書都好, 要學就要讀我所有post的notes.
不讀你的事.

請刪除

我對樓主所post ge野有少少問題
1.)巫師有學校嗎?
答:沒有,我們知道你們有很多人都是同harry potter, digimon, etc一起長大所以我們(巫師)不會怪你
其實Witchcraft 係有學校的, 只不過佢唔係一間間ge building, 外國有好多知名ge大型wiccan, druid 團體都有開班教授~ 張佢地對lee方面所識ge野教授分享俾其他想學ge人~
而佢地都會解答學員係lee方面ge問題~
不過如果你係要只明實際ge學校咁就唔知la~
2.)wiccan的名字是來自wicca(white witch),wiccan有二個法,第一.wiccan rede 第二.the three fold law.(這理不可以說.)
以我所知, Wicca 係, 一個宗教信仰, 而當中信奉ge人就叫 Wiccan
就好似基督教(Christianity)同基督教徒(Christian) lee 個分別~
另外 wicca 都有好多ge rude~
當中無分邊樣係最重要, 邊樣係無咁重要~
但如果你一定要分邊條係最重要ge話
咁大部分wiccan都會話係"Do what ye will, with harm none"
以上只係我個人ge少少見解, 如有錯誤, 請指正^^"

請刪除

下面引用由鄰家男孩2005/03/29 04:39pm 發表的內容:
我對樓主所post ge野有少少問題
1.)巫師有學校嗎?
答:沒有,我們知道你們有很多人都是同harry potter, digimon, etc一起長大所以我們(巫師)不會怪你
其實Witchcraft 係有學校的, 只不過佢唔係一間間ge buildi...
不會,我好開心你給到我意見.不過其實我都聽過,在法蘭西的時代是真的有一間這樣的學校.不過後其因為他們被殺這一間學校就被當時的國王打破了.我都聽說過一些巫師說過多一點的資料,她們說這一間學校是不教人學習的.他們只會教你如何開發你的腦和會考視麼.不過因為當時的巫師大部分的都死光光了所以沒有把所有的東西記載下來,可能有記載不過就沒人知道在那裡.
其實都有一間教堂就是以前巫師住的地方,我只知這麼多.
其實現在的聖經不是真的,當時因為很多人改過所以我都不知原本的聖經是如和的.
聖經因為經過很多人改篇過所以每一個年代都有一本新的聖經.
就算是現在的人都在改聖經,所以原本的聖經以經沒人知是如何的.
我都不明白為是麼要改,令到現在沒了原先的聖經.
這些法規都是遊一個教做Gerald Gardner,就是wiccan的從起人.
其實他真正下的法規不是這樣的,是一篇東西.
在這不可以說.Cyberx可能不讓.

請刪除

下面引用由Fireex2005/03/30 01:26am 發表的內容:
不會,我好開心你給到我意見.不過其實我都聽過,在法蘭西的時代是真的有一間這樣的學校.不過後其因為他們被殺這一間學校就被當時的國王打破了.我都聽說過一些巫師說過多一點的資料,她們說這一間學校是不教?..
聖經只是一本由人所寫成的書藉~
我只把他當作天主教及基督教的經典典籍~

請刪除

你說你有學念力,念力是甚麼意思?
有教念力這樣的書嗎?要怎麼找?
請告訴我~

請刪除

下面引用由wan9172005/03/30 02:22pm 發表的內容:
你說你有學念力,念力是甚麼意思?
有教念力這樣的書嗎?要怎麼找?
請告訴我~
對不起,我說過了.
請看我以前的文章.
書在圖書館.

請刪除

可以給我書名嗎?
我都找不到有這樣的書~~

請刪除

下面引用由wan9172005/03/30 09:32pm 發表的內容:
可以給我書名嗎?
我都找不到有這樣的書~~
所有都是英文, 你會嗎?
因為中文的書會和英文的書有很多不同的處.

請刪除

沒關係,不會的我會去學
所以請告訴我~