返回列表 回復 發帖

[分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

相信大家都聽說過Gloomy Sunday呢首歌, 這首歌曾經殺過好多人....
而下一d資料, 不過我不詳細打出黎
想看詳細的可以上網search, 會有很多詳細資料
五十多年前,音樂史上曾發生過一宗著名的「國際音樂奇案」:人們因聽
這首樂曲而自殺的事件接連不斷地發生。
而下係一d受害者寫下既遺言:
「局長閣下,我受理的案件不用繼續偵查了,其兇手就是樂曲-黑色的星期天
。我在聽這首曲子時,也忍受不了它那悲傷旋律的刺激,只好謝絕人世
了。」
:「我無法忍受它
的旋律,這首歌就是我的葬禮曲目。」
「這樂曲的旋律太殘酷了,這不是人類所能忍受的曲子,毀掉它吧,不然
會有更多的人因受刺激而喪命。」
後來, 這歌的原譜被人一致認為要毀掉, 所以現在的
所謂原版應該已經是改過的喇......
但是, 我好希望可以找到原版, 有沒有人有或者知道在哪裡可以下載?
原版據我所知是沒有人唱, 只是鋼琴彈奏....
檔案區相關檔案
香港警界鬼故系列
警長警員齊見死人坐立
CyberX會員sze393親述發生在他朋友的親身經歷: 會員sze393有一位當警察的朋友。在香港新界屯門的大興警署還未跟屯門警署合拼之前,他就在大興警...
香港校園怪談
香港大學的Knowles橋
香港大學內的鈕魯詩樓(Knowles Building)六樓有一條連接Old Library Building的天橋,港大學生稱之為Knowles橋。 傳聞有...
香港猛鬼地方傳聞
[會員驚歷]上環四方街紅衣鬼新娘
CyberX會員ALANLEE的小時候在上環四方街的親身驚歷。 四方街位於香港的上環,鄰近文武廟及盛傳鬧鬼的必列者士街、卜公花園等。ALANLEE小時候約...
「自殺勝地」東堤小築
東堤小築的自殺命案
自八十年代末,長洲東灣海濱的東堤小築成了香港怨靈出沒的代表地。多宗兇案命案均發生於比,幾乎成了本港兇宅之最。原是渡假聖地的東堤小築,自此常傳出鬧鬼傳聞,沒有遊客...
討論區相關主題
我樓下剛有人跳樓....
[引文轉貼]最奇妙的10大巧合
[閒話一則]發左一個好奇怪既夢....
十樓跳下所看到的

[分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

有d科學家話係因為原曲鋼琴旋律對人腦有好大既影響, 所以會令人想自殺
不過呢首歌係正正二次世界大戰作成
果時好多人生活勤苦, 咁啱好呢首歌旋律極影響人去想不快樂的事, 所以接二連三咁自殺...

依件事聽聞過...
但係我好?疑...
有乜可能聽完首歌會死人... =.="
有D...荒謬...

下面引用由curious53542005/03/23 09:43pm 發表的內容:
依件事聽聞過...
但係我好?疑...
有乜可能聽完首歌會死人... =.="
有D...荒謬...
都唔一定既, 而家果d版本都唔係原版
你有冇試過比一d歌影響你情緒?一定有喇
如果隻歌有一種可以對人腦影響極大既旋律, 我諗影響到人自殺可以能並唔係好難
尤其是當你唔開心果時....

小飛,你試下用Google搵下,o岩o岩我打"黑色星期天原版"上去,彈左好多條Link呀!但唔知邊個至係呀~
Sorry,剩係幫到你o甘多咋~~

下面引用由vling28842005/03/23 10:18pm 發表的內容:
小飛,你試下用Google搵下,o岩o岩我打"黑色星期天原版"上去,彈左好多條Link呀!但唔知邊個至係呀~
Sorry,剩係幫到你o甘多咋~~
今日成日都係係google搵, 搵左好耐lu^ ^"
唔緊要呀, 你有回我我都好關心家喇

下面引用由笨小飛2005/03/23 09:54pm 發表的內容:
都唔一定既, 而家果d版本都唔係原版
你有冇試過比一d歌影響你情緒?一定有喇
如果隻歌有一種可以對人腦影響極大既旋律, 我諗影響到人自殺可以能並唔係好難
尤其是當你唔開心果時....
咁依個堂然有啦~~~
特別楊千嬅?小星星...自由行...
不過...想到要自殺咁騎呢...
咁我諗首歌?能量都幾強... =.=y

下面引用由curious53542005/03/23 10:48pm 發表的內容:
咁依個堂然有啦~~~
特別楊千嬅?小星星...自由行...
不過...想到要自殺咁騎呢...
咁我諗首歌?能量都幾強... =.=y
係個旋律
你講果d歌我全部未聽過, 哈哈^ ^"

下面引用由curious53542005/03/23 10:48pm 發表的內容: 咁依個堂然有啦~~~ 特別楊千嬅?小星星...自由行... 不過...想到要自殺咁騎呢... 咁我諗首歌?能量都幾強... =.=y
大大說的幾首歌我也沒聽呢~ ^ ^"(看來我追不上香港的文化......一個只聽日文和英文歌的人自 pia 中) Gloomy Sunday...... 我有這一首~ 但不是原版的...... 是有人唱的...... 先不說歌吧~ 因為我覺得那人唱得沒什麼問題,而且沒有什麼感覺...... 那說一下曲~ 令人有些感覺有些怪怪都是曲的問題......(我覺得啦,當然,如果那人唱得投入就另計啦~) 主要是那些(大?/中?/小?提琴??)拉弦拉出怪怪的音調?? 這不是原版的 Gloomy Sunday~ 所以不能對這歌有更多的了解~ 不過笨小飛說得沒錯......(我覺得啦......) 旋律問題~ 這全都是我覺得啦~ (<<<<< 廢話 ) 畢竟我是沒有聽過這首歌原裝正版的人嘛~ 題外話~ 我有 Gloomy Sunday 的 piano version~ 我個人覺得很好聽~ ^ ^ 又一個不是原版的看法了~ 抱歉~ 又留了個廢言......

下面引用由yausuetfan2005/03/24 02:11am 發表的內容:
大大說的幾首歌我也沒聽呢~ ^ ^"(看來我追不上香港的文化......一個只聽日文和英文歌的人自 pia 中)
Gloomy Sunday......
我有這一首~
但不是原版的......
...
別這樣說, 你有留言我已經很開心了^_^
我聽不是原版的都沒什麼感覺
下面引用由藤原文太2005/03/24 02:54am 發表的內容:
我有一隻Gloomy Sunday 係純音樂.............(爵士鋼琴彈的...........)
主施律同一般搵到ga唔同...........
係好激動..............音調起落好大..........時慢時快..........有時開心.........有時好灰沉......
呢個我有, 但聽既時候係直接拉到後邊聽後半
所以冇太大感覺
不過呢個都唔係原版, 原版係純piano