返回列表 回復 發帖

[請求協助]炮台山物料供應處 鬼屋!?

炮台山物料供應處旁邊,有一座荒廢左既大廈,聽d人講果度好猛個wo
如果有人如道既話 可以講比我聽牙
之前去個外圍1次 剩係望住都覺得驚...

果度有冇野我就唔知,但係我夜晚係裡面做野都覺得幾恐怖,裡面又亂又污糟……
不過聽講隔離既地方,近海果面,以前係水警基地,而家都荒廢左,前幾年,裡要好似話有人吊頸自殺死左,過左好耐先有人發現,而油街既物料供應處,前身好似就話唔係物料供應處,係咩,小弟唔太清楚,傳聞話係停屍間,有人又話戰時已經係度,總之都幾多傳聞下,而隔離果個水警基地近物料供應處果橦,好似就真係殮房黎既,係D水警做野,係海上撈到既浮屍停屍間!!

下面引用由phantasia2005/04/17 00:23am 發表的內容:
果度有冇野我就唔知,但係我夜晚係裡面做野都覺得幾恐怖,裡面又亂又污糟……
不過聽講隔離既地方,近海果面,以前係水警基地,而家都荒廢左,前幾年,裡要好似話有人吊頸自殺死左,過左好耐先有人發現,而油街...
其實我真係好想搵一次同d fd一齊走入去 不過可能我真係驚啦
d人又話咩咩食人鬼屋 又話精神病院 仲話有時會聽到入面有尖叫聲=.=""
不過而家起碼知道呢間野既少少

下面引用由phantasia2005/04/17 00:23am 發表的內容:
不過聽講隔離既地方,近海果面,以前係水警基地,而家都荒廢左,前幾年,裡要好似話有人吊頸自殺死左,過左好耐先有人發現,而油街...
個物料供應倉前身好似係一個停屍的地方
在三年零八個月時期,大多數在港島死去的人都會運到油街(因近香港"大酒店")
利用果道的碼頭運往九龍,但通常都會在物料倉停放一夜
(說是平日的船for人,所以要等到第二朝最早果班船先用黎運"佢地"過海)
戰後唔知荒廢左幾多年,政府將佢改左做物料供應倉
但一直都有d靈異事件(個倉同油街都有發生)直到19xx之後就一直荒廢至今
但不時都有d唔怕的人入內探險,仲有d就"好運"地見到果d朋友添!!!

大家首先搞清楚,整個前政府物料供應處這地方是分開數座不同建築物。
1.對著電氣道的古舊建築是香港開阜時首個英軍的遊艇俱樂部,後來搬去奇力島(即今天的遊艇俱樂部位置,未填海前真的是個小島),是古蹟。
2.另外一座大廈便是政府物料供應處,今天已荒廢,但仍有保安員把守。
3.正式的前油街永別亭(又稱油街殯儀聽),早已不是放死屍地方,後來做了搞藝術地方,之後般去土瓜灣牛棚。今天對著釣魚地方有一封鎖了的門口便有原來"油街永別亭"五字,但給封了,現給人撕去後有"亭"字。現在油街永別亭作了停車場,可泊車順便入內逛逛。
我十四年前便在附近宏利大廈上班,也不知油街是曾作公眾殮房(注:油街殯儀聽這名是由91年出版地圖上查得,05新版地圖已無打此名)。不過從前那裡舊樓多,已感覺很陰深。多年前附近有座亞洲辦館貨倉非常舊,已拆掉。

五六年前,當art village仲喺油街前政府物料供應處時,因為我朋友個workshop喺嗰度,所以我成日都會去嗰度... 夜麻麻响成楝大樓行來行去, 又成日喺嗰度過夜好好彩都無見過啲乜。近年嗰幾楝大樓荒廢咗,先比人感覺好陰森。
"永別亭"我都聽講過,上手都係一個藝術團體的辦事處,但係我就無行過去睇。據說嗰度好耐之前係停放等待運過海o既屍體的地方。

圖片就是前油街永別亭內建築物(即存放屍體地方),今天是停車場。建築物相當舊式,對著海旁。

油街永別亭已封的門口,雖然原來名字已封,但"亭"字仍能見。(兩張照片拍攝於上週)

若不是去年聽到恐怖熱線訪問彭健新的鈞魚靈異經歷,也不會知道油街的藝術公社當年原來是一個停屍房.

可能港島區開埠比較早,港島區特別多此類傳聞,你們不說,我真的不知