返回列表 回復 發帖

太平清醮基督徒扮十字軍踩場爆衝突

下面引用由Terize2005/05/16 08:56pm 發表的內容:
十字軍東征和宗教審判是舊教的事,這又關基督徒何事?
你所指的所謂「舊教」是否指耶穌指派聖彼得(即聖伯多祿)為助牧,而他又是羅馬的第一任主教,所以羅馬成為各地主教之首,逐漸建立「教宗」地位,然後再演變為現今的天主教。
而你所指的「新教」基督徒是否指於十五世紀時的宗教改革運動之後,從對神律法的外在恐懼,轉到對其恩典的經歷,而產生的基督教派!
以色列能夠重奪耶路撒冷是得到美國軍事上的幫助,而美國自從把〈天佑美國〉取代傳統的〈星條旗頌〉成為國歌後,「天」就是上帝,新的宗教審判亦正在進行中,請看看美國對「烏茲別克」綠色革命袖手旁觀的態度,只因死的是信奉伊斯蘭教的人,假若死的是基督徒的話,相信結果不會變成當今的局面!
「政教分離」對國家來說確實是較佳的政策,不過宗教卻是在戰場上最方便的武器!

我作為一個基督徒,我都唔幫佢地啦,,,,,,,,,
自己本身認為,每一個宗教,都好應該對彼此的宗教尊重.....
即使要傳福音,都應該不會在人地宗教個場到傳gra?!
其實,仲有好多機會在大型or小型怖道會上傳吧?
而家佢地咁樣做,真是有點過份吧,,,,,
仲有,,,,唔,,,,,佢地咁做,,好似有異於一般的基督教,反應過份了一點,,,大概,,是異端吧?!

姐係呢
基督徒就唔好卸膊
你地用同一本聖經
就唔好有事就同人畫清界線
無錯樹大就緊有枯枝
唔可以以一些人既行為去批判基督徒
不過今次唔係個別行為
所以你地身為基督徒係未應該正視這問題?
以面日後又多一個以耶蘇為名既異端?
仲有
你地有無諗過
你地係批判別人宗教時也是全盤否定別人
記得有一套羅蘭做既戲叫"拜錯神"全套戲就把道教同邪惡的鬼混為一譚
睇到我好憎羅蘭囉

下面引用由cherrybb2005/05/17 11:29am 發表的內容:
仲有,,,,唔,,,,,佢地咁做,,好似有異於一般的基督教,反應過份了一點,,,大概,,是異端吧?!
我正想問基督徒會唔會當佢地係"異端"呢
(我覺得"異端"呢個terms係極度負面(ie 唔係導人向善, 只會儉財之類)
係完全咁將佢地踢出基督教o既結構之內)
------------------------------------------------------------------------
以下係個人對呢件事o既諗法 :
佢地今次o既目的都係宣揚基督教,
o係多人o既鬧事做標新立異宣傳係最易得到回響,
出發點已經唔係問題....
如果玩gimmick都係唔o岩o既,
咁我欣賞o既林以諾牧師o既棟篤笑傳道,
又係咪離經叛道呢?

下面引用由靈異simon2005/05/17 12:27pm 發表的內容:
姐係呢
基督徒就唔好卸膊
你地用同一本聖經
就唔好有事就同人畫清界線
...
我覺得閣下的論據幾有問題.
一.用同一本聖經,唔代表關所有基督徒事.真理教又咪係用佛經,唔通又關佛教徒事?
二.這間教會並非是什麼大宗派的教會,我睇唔到任何證據證明這是香港基督徒的主流睇法.既非是主流意見,吾係個別事件係乜?
三.異端之所以是異端就正正是一些人喜歡亂解聖經去昆人,唔通咁又關基督徒事?咁佛教徒 都應該會好唔得閒.
四.人?拍戲都係揾食JA,又冇踩親你,洗唔洗咁激呀

下面引用由Terize2005/05/16 08:56pm 發表的內容:
正所謂樹大有枯枝,族大有乞兒.
基督徒中亦有一些不明所以的傢伙.正正為了那些小數派而全盤否定基督徒,請問這理性否?
枯枝並不是問題. 但請看看其他的樹, 為何唯獨這棵掛着基督二字的樹枯枝特別多?  又為何這樹的枯樹都會刺人?
掛着愛與憐憫的光鮮果實, 一方面又繞着這帶毒且有刺的"枯枝". 人們吃過果實後都在樹前低頭的回味着自己的過錯, 並心懷感恩; 把失敗供奉在心中一片飄浮的土地, 名之為魔鬼的高台, 拜祭而不曾正視; 以悔意和施捨灌溉着這高不可攀的聖樹; 以自己的存在為罪過; 以實在的身體為恥辱, 而崇拜着摸不着且無可推測的至高幻想, 追逐着存在腦中的無可證實的純白土地; 並且, 想着其他樹的死亡!
這果實...嗅起來好像有半點罌粟的味道...
罌粟以毒素攻擊並扼殺其他樹木... 但分泌這毒素的可是其根部. 這又是否有別?

下面引用由taoming2005/05/17 01:00am 發表的內容:
你所指的所謂「舊教」是否指耶穌指派聖彼得(即聖伯多祿)為助牧,而他又是羅馬的第一任主教,所以羅馬成為各地主教之首,逐漸建立「教宗」地位,然後再演變為現今的天主教。
而你所指的「新教」基督徒是否指於...
更正,
1.彼得是十二門徒之一,我抄昀成本聖經都唔見"耶穌指派聖彼得(即聖伯多祿)為助牧"喎.
2.彼得並非走去做羅馬的第一任主教.而是死後被人追封
此外,請閣下先分清濋,現今的美國是高舉自由主義,而非基督教信仰.有睇開HOUR OF POWER 的人都知美國基督教派係唔支持美國政府的外交政策.
另外,閣下對外交關係的睇法比較天真,外交關係是以利為本,美國政府對「烏茲別克」綠色革命袖手旁觀的態度係因為幫佢?冇乜著數?!
若果美國外交政策係以宗教為出發點既,咁埃及咪又係回教國家,點解美國又撐佢同英國鬥?

下面引用由閻王2005/05/17 06:54pm 發表的內容:
枯枝並不是問題. 但請看看其他的樹, 為何唯獨這棵掛着基督二字的樹枯枝特別多?  又為何這樹的枯樹都會刺人?
掛着愛與憐憫的光鮮果實, 一方面又繞着這帶毒且有刺的"枯枝". 人們吃過...
分別就是閣下之偏見
並非基督教枯枝特別多,而是人們對基督教教義一知半解,卻又不求甚解,吃錯?又賴落人?頭上.
"以自己的存在為罪過; 以實在的身體為恥辱"閣下之想像力幾豐富,可惜與基督教教義無關..

下面引用由Terize2005/05/17 06:51pm 發表的內容:
我覺得閣下的論據幾有問題.
一.用同一本聖經,唔代表關所有基督徒事.真理教又咪係用佛經,唔通又關佛教徒事?
二.這間教會並非是什麼大宗派的教會,我睇唔到任何證據證明這是香港基督徒的主流睇法.既非是主流意見,吾係個別事件係乜?
三.異端之所以是異端就正正是一些人喜歡亂解聖經去昆人,唔通咁又關基督徒事?咁佛教徒 都應該會好唔得閒.
四.人?拍戲都係搵食JA,又冇踩親你,洗唔洗咁激呀
1,真理教係用聖經架啵
2無人話係主流睇法不過一間brand1學校有5個黑社會(好小)係唔係就代表唔關學校事?
3.異端就不同邪教,佛教係無所謂異端,有人利用佛教去宣傳邪教係事實,不過就唔好引入基督徒的思維去叫果D做異端.
4.果套係福音電影囉,唔係搵食囉,係傳教囉

忽然想到韓非子其中一段:
宋人有酤酒者,升概甚平,遇客甚謹,為酒甚美,縣幟甚高,著然不售,酒酸,怪其故,問其所知,問長者楊倩,倩曰:『汝狗猛耶。』曰:『狗猛則酒何故而不售?』曰:『人畏焉。或令孺子懷錢挈壺罋而往酤,而狗迓而齕之,此酒所以酸而不售也。』
這段意釋是有人賣酒,雖然又平又好,待客又周到,但是他的酒常常因賣不出而變壞,原因是因為他的狗太兇惡,常攻擊別人,所以人們怕了他的狗而不光顧。
基督教導人向善是不錯,但有不少如宋人之狗一樣的教徒,常做出一些攻擊他教之事(如果有根有據還好,但不少都是無的放矢或歪曲事實),試問看到這些人的行徑,你會怎樣看這個宗教?你還肯親近這個宗教嗎?
死?蠅、使作香的膏油發出臭氣.這樣、一點愚昧、也能敗壞智慧和尊榮。 (傳道書 10:1)