返回列表 回復 發帖

玩電玩遊戲機只是年青人的玩物嗎?

近來再次拿起PSP遊玩時,
在別些討論區看到一個蠻有趣的話題。
話說有一位A君,年紀約28歲。
有一次當他在等車中途拿出了PSP來打發時間,
遊戲還要是近期大熱的《魔物獵人2》。
女朋友便說:「你還細嗎?玩這些。」
A君受到打擊=''=
大眾看到這又有何感受?
理論上,我認為玩物應該沒有年齡界限。
不論是否潮流玩物,也不等於年長的人便玩不了。
因為我身邊也存在了一堆年紀過30的【大細路】。
還要比我玩的瘋耶!

我21歲....女........
最近買左部NDS..........我阿媽話我都甘大個啦.....
仲玩遊戲機?仲話BB仔先玩....
又話遊戲機學到D咩丫.....?
我心諗.....BB仔玩得起丫........就算睇漫畫都係甘比佢話....@@"
無奈.....................................

吓? 呢個係我第一個反應, 其實咩年紀玩遊戲機有咩關係? = ="
其實玩PSP, NDSL 都好都唔等於幼稚, 玩遊戲只不過係一種享受,
追求快樂ge 一種途徑, 所以係無分年齡至岩,
無論係由1~99 歲ge 人都可以玩, 因為人ge 一生係為追求開心快樂,
唔係為咩je?

好似我公司咁, 有幾位上年紀ge 大叔都攞住部PSP 打啦!
佢地隨時仲in 過我地d 後生仔,
不過最近就興NDS 多d, 我差唔多成公司ge 人都係玩NDS,
喂~ 有冇玩NDS 丫? 我同Virgina 一樣都有玩NDS bor, 你呢?
不如開個遊戲討論版繼續討論lor, 最近呢度好悶丫~
(因為聊天間的緣故, 懶得打書面語)

如果我是那位a君,大概會這樣說︰
平常在工作中我已經受到很大的壓力了,現在藉電玩來輕鬆一下不很過份吧。
何況一個人承受太多的壓力,脾氣就會變得很暴躁。
要是哪天我受不了的話,我怕我會拿身邊的人來出氣。
親愛的妳看,遊戲裡的怪物被我打得多慘!
那妳就知道我的壓力有多大了,妳也不想嘗試當這些怪物的滋味吧?

如果電玩都有年齡限制.
那是否代表做什麼都要跟著所謂歲數的方向走?
聽到只覺得很無聊, 第一, 我身邊的叔伯, 還有我媽媽都差不多50 歲都還在打機.
難道他們也要給人說一些這樣的話嗎?
總覺得, 電玩只是一種娛樂, 是沒有年齡限制的.
人們有這種想法只是他們先入為主. 對號入座.
而且, 潮流這種東西, 跟個人興趣無關, 就等於50 歲的人習郵一樣.
這一種興趣又是細路嗎?
都是觀點與角度的問題而已

下面引用由joe1986632007/03/09 02:05am 發表的內容:
吓? 呢個係我第一個反應, 其實咩年紀玩遊戲機有咩關係? = ="
其實玩PSP, NDSL 都好都唔等於幼稚, 玩遊戲只不過係一種享受,
追求快樂ge 一種途徑, 所以係無分年齡至岩,
無論係由1~99 歲ge 人都可以?..
咪就係....返工返到麻木哂......
如果連遊戲機..連娛樂都冇既....
我生存黎做咩....不如死左去算啦@@

下面引用由AlienVirgin2007/03/10 00:56am 發表的內容:
咪就係....返工返到麻木哂......
如果連遊戲機..連娛樂都冇既....
我生存黎做咩....不如死左去算啦@@
係丫~! 如果之無咗部NDS 陪我開工, 有時真係悶到想死,
香港人生活壓力大, 玩遊戲機娛樂自己, 放鬆吓真係好正常。
其實NDS 幾多唔同類型ge game, 有d 唔淨止得個玩宇, 要用腦力,
我覺得玩吓機動吓個腦, 個人先至無咁鈍,
加上我有我玩, 根本唔洗理人點睇, at least 部機都要自己比錢買。

喂有無玩呢隻丫~? 最新ge 捉錯處~

今次d 圖會郁, 好過癮~! ^0^

下面引用由AlienVirgin2007/03/09 00:08am 發表的內容:
我21歲....女........
最近買左部NDS..........我阿媽話我都甘大個啦.....
仲玩遊戲機?仲話BB仔先玩....
又話遊戲機學到D咩丫.....?
...
哈哈...你壓力過大唔打機唔得啦!
打遊戲機可以學到....增強反射神經,
其實打電玩反應慢點都不行唷!
當然有時打多了也要適當休息一下!
我也常被母親罵啦!
從小罵到大,但老父卻是第一個教我打機的人=''=

下面引用由joe1986632007/03/10 01:24am 發表的內容:
係丫~! 如果之無咗部NDS 陪我開工, 有時真係悶到想死,
香港人生活壓力大, 玩遊戲機娛樂自己, 放鬆吓真係好正常。
其實NDS 幾多唔同類型ge game, 有d 唔淨止得個玩宇, 要用腦力,
我覺得玩吓機...
令我想不到的是,阿joe也有玩這個嘛!
我也看到街上有人玩這個呢!
令我有衝動想買一盒帶來玩。
不過捉錯處確實是遊戲界的長青遊戲,
百玩不厭呢!
有時捉不到錯處,人卻會【抓狂】似的。
哈哈...遊戲機用來發洩真的不錯。

下面引用由凱提風2007/03/09 02:35am 發表的內容: 如果我是那位a君,大概會這樣說︰ 平常在工作中我已經受到很大的壓力了,現在藉電玩來輕鬆一下不很過份吧。 何況一個人承受太多的壓力,脾氣就會變得很暴躁。 要是哪天我受不了的話,我怕我會拿身邊的人來出氣。 ...
哈....可是換轉是我,我可能會捉她一齊玩呢! 其實打遊戲機,同伴侶一起玩的話, 也可以增進感情喔! 有時女生玩起來比男生還要棒的唷! 打打殺殺那些遊戲,女生還要殺的比男生狠呢><!