返回列表 回復 發帖

救救雀b

一個月前有隻相思雀飛入黎屋企,我地就養佢~
係一星期前,隻雀有d反常~
之前成日叫成日跳~
宜家叫得好微弱,全日叫得兩三聲,又唔願郁,成日訓,眼神呆滯~
有時單起左眼,有時單起右眼,右邊身冇力,會挨埋一邊,甚至企唔穩跌親~
呼吸好急促,全身d毛鬆起晒,一日甩兩三條毛毛,不時啄自己個身~
食量減少,大小便都減少左~
請問有冇人養雀??
知唔知可以點幫佢?
thx
p.s. 附圖係佢健康果陣影o既
檔案區相關檔案
英國猛鬼檔案
阿婆怪病似撞邪 床上浮現男人樣
英國西約克郡一名婦人因年紀老邁、視力衰退,而患上稱為邦納症候群(Charles Bonnet syndrome)黃斑病變,因此經常出現幻覺,情況有如見鬼一樣。8...
英國猛鬼檔案
靈媒小兄妹與10鬼魂做朋友
英國38歲母親比林頓不怕家中鬼魂橫行,更以子女天賦「通靈」能力為傲,稱他們多次撞鬼並與至少10個靈體「結為朋友」,包括已逝世的祖母、一對美國夫婦及一個小女孩,鬼...
靈異新聞
闖自殺森林 靠腳印逃出生天
過去兩周帶大家去美國看一眾民間組織,如何努力揭示外星高智慧生物的存在,揭露影子政府隱藏飛碟個案,今日暫且放下陰謀論返回地面,看看其他奇怪東西。 ...
「好奇號」火星探索
NASA實地查生命迹象「好奇號」火星測甲...
火星部份地區每逢夏季會出現神秘甲烷霧,美國太空總署( NASA)的探測器將會首次實地查證,若證實屬實,意味火星存在生命。甲烷通常由動物消化或生物腐化形成,專家相...
討論區相關主題
[認真討論]大家認為摩門教是否邪教?
中國&日本问&#3...
[投票]最喜愛音樂類遊戲
[引文轉貼]非洲神秘怪物身高2米

救救雀b

=__=" 我隻雀b好返喇
多謝有睇過呢個post 嘅人
thx

救救雀b

相思雀一定要養一對,唔係好易丁.

救救雀b

乜係o既咩?????? 點解o既???? 睇電視成日見d阿伯個籠入面只得一隻相思 >.<

救救雀b

我都唔知,
但係"相思雀"個名就係E個原因得番黎.
D阿伯邊夠我地D後生仔識得野多呀.

救救雀b

你再留意下,
有養相思D長者,
就算唔係養一對,
都有養其他雀,
要有"人"同佢鬥下唱,
D雀仔先會健康架
謎之聲:人家原本只是進來 rest 一下,點知就比你捉左困住,5555

救救雀b

下面引用由chloechloe2005/08/01 10:07pm 發表的內容:
一個月前有隻相思雀飛入黎屋企,我地就養佢~
係一星期前,隻雀有d反常~
之前成日叫成日跳~
宜家叫得好微弱,全日叫得兩三聲,又唔願郁,成日訓,眼神呆滯~
...
俾妳悶到傻囉 , 放左隻可憐相思雀把啦....善哉 ∼ 善哉 ∼

救救雀b

下面引用由chloechloe2005/08/07 05:59pm 發表的內容:
=__=" 我隻雀b好返喇
多謝有睇過呢個post 嘅人
thx
現在沒事真好^^
那到底之前是什麼事呢? 最後有知道原因嗎?
很可憐呢... 現在有健健康康嗎?
如果有就好了^_^

救救雀b

下面引用由snowwolf2005/08/16 07:12am 發表的內容: 你再留意下, 有養相思D長者, 就算唔係養一對, 都有養其他雀, ...
其實養隻相思係我daddy 主意 加上當時橫風橫雨 如果放走佢都怕佢會餓死或者凍死.... 依家佢好返晒 勁精神成日唱歌同埋跳來跳去 至於佢之前咩病真係唔清楚 >.<

救救雀b

我以前都養過相思,只是養一隻。又唔見隻雀有事。什麼養相思一定要一對,唔識養就唔好講廢話。