返回列表 回復 發帖

若果你/妳有能力去養起一隻寵物,而你/妳會選擇那種來歷的寵物呢?

我自己揀左7,我不太懂照顧寵物,我需要時間去適應,如果合不來,還可退回呢.錢,我冇,就算有我都不會拿來買寵物.[hidepoll]

若果你/妳有能力去養起一隻寵物,而你/妳會選擇那種來歷的寵物呢?

唔..
小妹現所養既兩隻八哥..
一隻係朋友中取得..
另一隻則從愛協領養得來..
一直以來..
我都唔鼓勵花錢於寵物店上..
會建議於機構如愛恊等等..
去找尋自己既心頭好..
其實..
呢類機構既寵物品種都極之齊全..
價錢亦較市面之便宜呀..
况且..
在此領養被遺棄既小動物..
都算係做了件善事..
幾好呀..一舉兩得^^..

下面引用由米飯2005/06/13 10:51pm 發表的內容:
我自己揀左7,我不太懂照顧寵物,我需要時間去適應,如果合不來,還可退回呢.錢,我冇,就算有我都不會拿來買寵物.
我揀10.....
我以前養o既貓狗都係其他人俾 , 對上一次係養o既係對波斯貓 , 係我一個搬o左出去住o既亞哥養o個對波斯貓生出來 , 俾我養。仲係純種 ,  兩隻加埋至少 $ 8000 .....要我買就唔捨得喇。

http://img701.photo.wangyou.com/2005/6/1/98372/200511176091880_s.jpg
我細個o個陣都養過草龜 , 貪佢夠平....哈~??龟龟龟龟
http://img701.photo.wangyou.com/2004/7/23/9378/200511170996200_s.jpg http://img701.photo.wangyou.com/2005/5/22/94689/200511169370000_s.jpg

下面引用由vling28842005/06/14 02:24am 發表的內容:
唔..
小妹現所養既兩隻八哥..
一隻係朋友中取得..
另一隻則從愛協領養得來..
...
ling:兩隻狗仔甘多,又要時間,又要愛心,仲要清潔乾淨,我就細細個既時候俾狗咬過,所以我唔會養狗,不是怕它們,而係唔like佢地陣味.但係佢地成日跟住我(親友養的),都唔知做乜.

下面引用由CHUNG12192005/06/14 03:13pm 發表的內容:
我以前養o既貓狗都係其他人俾 , 對上一次係養o既係對波斯貓 , 係我一個搬o左出去住o既亞哥養o個對波斯貓生出來 , 俾我養。仲係純種 ,  兩隻?(img701.photo.wangyou.com/2005/6/1/98372/200511176091880_s.jpg)...
若果我有時間,我都會揀貓.是否名種我不理會.

下面引用由米飯2005/06/14 07:51pm 發表的內容:
ling:兩隻狗仔甘多,又要時間,又要愛心,仲要清潔乾淨,我就細細個既時候俾狗咬過,所以我唔會養狗,不是怕它們,而係唔like佢地陣味.但係佢地成日跟住我(親友養的),都唔知做乜.
狗仔根住你身邊?!
唔..佢有冇擺尾呀??
若果有就表示喜歡你..
放心啦^^..係友善既表現呀..
其實兩隻狗仔真係唔算多..
高峰期養過四隻呢..
至於嗰陣味道..
係呀..的確較為濃烈..
但冇所謂啦..
"鬼叫自己鍾意咩"^^..

下面引用由vling28842005/06/14 10:58pm 發表的內容:
狗仔根住你身邊?!
唔..佢有冇擺尾呀??
若果有就表示喜歡你..
...
我兩貓都識擺尾 , 頭半年同D 狗一齊大。
【RE~ 米飯】我都係咁諗 , 名唔名種無乜所謂 , 不過我亞哥o個對貓都係其他人送咋。

下面引用由vling28842005/06/14 10:58pm 發表的內容:
狗仔根住你身邊?!
唔..佢有冇擺尾呀??
若果有就表示喜歡你..
...
狗仔D行為我都明白,但係佢喺都要你摸吓佢,攬吓佢先走開,佢地知你唸乜架,又知你好恰,咪成日嚟煩你LOR.

i bought my dog(lahasa apso) from some1.
in england ppl usually buy their dog from the breeder or from some1 whos dog just give birth (usually they will posy on some news paper etc).

下面引用由anakini2005/06/21 10:14pm 發表的內容:
i bought my dog(lahasa apso) from some1.
in england ppl usually buy their dog from the breeder or from some1 whos dog just give birth (usually they will posy on some news paper etc).
有D字我不懂,不過試答,你用錢向england ppl買,我想知用左多少錢呢?