返回列表 回復 發帖

[分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我好僧人..食煙,真係好臭..
我屋企人個個都食煙
所以我日日都唔想番屋企...
係網吧有抽氣扇..    
但係我見到有人食煙 就即刻行開     
當住佢地面  拎隻手"借"住個鼻
因為真係好臭..
個次有條友吹煙去我塊面度             
我真係一拳打埋佢塊面度....
最後一句 吸煙危害健康  
食得煙多  好易會黑人僧...∼

我就絕對既煙剷一名
初初食煙既原因只不過係因為太多家庭事煩
加上小時侯成績不錯被家人有太大期望既壓力先選擇食煙
老實講句如果唔係我最尊重既表哥
再三強調唔好掂毒品既話我可能已經係道友一名
最高峰時期一日兩至三包
依家平均三日兩包至一包
亦試過戒煙
主要係以前女友唔鐘意所以就戒
之後散左又食番
我都覺得食煙冇話咩大問題
只係個人既選擇o者

食煙大多數係朋輩同電影影響到
朋友成班食,自己唔食會攪到好離群,
特別係d 無左一班朋友就會認為無左成個世界既人,
佢地亦以為做朋友,就一定要一齊食煙..
認為朋友關係,以食煙呢個習慣黎維系~~~
另外,一d中學生亦以為食煙係睇落成熟d
睇落去係大個d,,
不過點解佢地要借食煙黎做一個較大個,較成熟既形象,,
大部份因為佢自己個形象根本係幼稚.咪要借食煙黎話比人知,,自己大個仔,
做到成人做既野lor~~~
第三個係較為arm 工作人事既理由,
就係煙入面既成份真係可以提醒
如可樂,茶,coffee 等等都可以,,
不過,到長期之後,,呢個效果就唔會在存在,,
你感覺食煙可以提神,,,係因為你唔食煙,成個人就會無哂力氣,,無哂心機,,,亦即煙隱,
成個人羅羅lun,攪到咩都諗唔到,,,,,
咁食完支煙後,,,無左羅羅lun 既感覺,,,,,,,自然有個假像就係話,,,食煙令我工作效率好d啦,
(其實,,只係煙隱令你工作效率差左,要食煙去停止個種煙引,,,所以,會有愈食愈多既傾向)
下面引用由tommytommy442004/06/07 02:48am 發表的內容:
我屋企人個個都食煙
係網吧有抽氣扇..    
...
絕對認同~!!!!!!!!!!!!食煙既人,個種口氣,同体味,,真係臭到我連我亞媽都唔記得!!!!!!!!!!!!
我自己不食,我家族都無人食,所以超聞唔慣,,
話說!我坐緊地鐵,咁有小小累,咪坐一個係邊邊個位到lor,,咁我身邊就有個男人,睇緊"古惑仔"
開到無咩野,我恰一恰,
咁突然有個電話響,我醒一醒,
係我隔離個男人既,,
點知佢一講野嘩!!!!!!!!!!!!!臭到真係不q知所謂~!!!!!!!!!!!!!!
我即刻走開,落車,等第二架,,
因為實在實在實在實在,太q 臭喇!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

下面引用由coolblood2004/06/07 05:52am 發表的內容:
食煙大多數係朋輩同電影影響到
朋友成班食,自己唔食會攪到好離群,
特別係d 無左一班朋友就會認為無左成個世界既人,
佢地亦以為做朋友,就一定要一齊食煙..
認為朋友關係,以食煙呢個習慣黎維系~~~  
你唔食煙又點知食煙係為維持朋友關係????
食煙有時只係社交活動既一部份
例如外國室內全面禁煙的地方,全檯人出去門口食煙搭訕
你一個人坐嚮度等埋單呀????
去飲酒果D地方你唔通叫杯水呀??不如唔好去,道理一樣

[這個貼子最後由coolblood在 2004/06/07 07:20am 第 1 次編輯]
下面引用由靈異simon2004/06/07 06:21am 發表的內容:
例如外國室內全面禁煙的地方,全檯人出去門口食煙搭訕
你一個人坐嚮度等埋單呀????
咪係lor~~~
難道搭訕,吹水既,都要要求有口煙先可以嗎???
你出間食肆外面,都唔一定要食煙卦,~~~
如果大場合既情況下,一班人要求你要食口煙先可以一齊吹水,
我反而覺得呢d 並唔係社交,而係埋堆
我覺得社交,只在於酒,舞,小賭
外國人,開party 會食大麻(我從其它會員口中得知,),難道又要一齊食大麻嗎??
還有,真正的社交,應該會係同一個場合尊重其它人,
(你可以話不吸煙者不準其它人吸煙是不尊重,但我一定回應到呢個arguement)
就如諾曼第紀念活動,我唔信咁多個國家總統無一個食煙..
但,佢地又會唔會係social 個時,對住其它總統食????
所以,食煙為左社交,,好似有點攪笑,,
不過食煙為埋堆,我反而會接受
ps 唔一定食煙先可以知道食煙既野,,就如精神病醫生唔一定要患過精神病,.
好多女性內衣公司既市場經理都係由無戴過bra,pant 既男性做呢個職位

下面引用由tommytommy442004/06/07 02:48am 發表的內容:
我屋企人個個都食煙
係網吧有抽氣扇..    
...
我都好憎聞煙味﹐真系好臭﹗﹗
同埋D人食完煙噴古龍水掩飾個陣味都幾難聞~~~
相信大部份無食煙習慣0既人都會認同....
不過我唔會干涉我朋友食煙﹐總之唔好系我面前食就ok....
食煙0既人實有大把道理辯駁
或者都情有可原geh.....
未食過煙0既人﹐唔會理解食煙0既人戒煙有幾難
除0左要克服煙癮﹐仲要面對朋友壓力等。。。
我阿哥都系因為peer pressure而養成食煙0既習慣
或者如果我系我阿哥我都會食
所以其實拗都無謂.....
呢個系一個價值觀0既問題﹕
你認為食煙所得到0既好處值唔值得付出你0既健康 (每食一枝減七分鐘命)﹖

下面引用由coolblood2004/06/07 07:16am 發表的內容:
所以,食煙為左社交
食煙唔係為左社交
而係社交方式一部份
有好多人係因為社交而食煙飲酒並非食煙飲酒為左社交

現將香港人分為三類 : 1) 煙民  2) 拒絕二手煙或吸煙人士的非煙民  3) 能夠接受吸煙人士或容忍二手煙的非煙民

2 及 3 其實屬於同一類別, 但在容忍及接受程度上有著極大的分歧.
      我發現了一樣有趣得很的事實, 在政府未全力推行反吸煙之前, 香港只有 1 和 3. 漸漸地, 在反的過程中, 衍生了 2.
      想當年也, 記憶所及, 公眾場所煙霧瀰漫, 酒樓餐廳戲院人手一煙, 各自吞雲吐霧, 不吸煙的還是若無其事, 神色自如. 今時今日也, 有見一吸煙者與一不吸煙者在路上擦身而過, 後者面露憎惡之色猶如碰見殺父仇人, 用手掩鼻擋煙的動作, 幅度之大, 速度之快, 就和一套拳法無異.
      這證明了, 公民教育並非 "全民教育". 有的領受了, 將之"發揚光大", 絕大部份的, 受不了, 依然故我.
按: 說著說著變成在質疑公民教育, 哈, sorry, 隨想而以...

下面引用由CheukWai2004/06/06 11:11pm 發表的內容:
十零歲食煙都未算誇,內地有小朋友唔知戒左奶未,就食梗煙.
說起內地, 更年輕的煙民大有人在, 尤其農鄉地區, 無甚娛樂, 吸煙就成了祖傳的精神寄託.
也是說起內地........多年之前, 我天大的魄力從廣州乘火車去西安.
途中見有大陸煙民數名, 圍坐於兩列車廂之間閒聊
煙癮起, 拿起煙絲來準備捲
怎料.....沒有煙紙......
隨手往行李中一撕, 撕下了半版的 "人民日報"
再分幾小片就用來捲煙
然後各自吞雲吐霧可也
我看著, 那些吐出來的煙, 是灰黑色的........

我以往也有抽煙的習慣,但現在已戒掉了。
回想抽煙的習慣從何而有,都是讀書時和同學仔假期去camp時,因貪玩而養成。我想很多朋友也是過來人吧!
吸煙危害健康眾所周知,本人停止抽煙後,呼吸系統的確健康很多,習慣性的咳和痰也沒有了,口氣清新不少,本人之前活在十多年的煙草生活中,這刻才完全感受到不抽煙的好處。抽煙在舊時可能會是有型的表現,但現在不吸煙才是「潮」的表現,各位煙民,反吸煙絕對是大趨勢,為己為人,請盡避免抽煙,人本來就是不抽煙,有人說因煩惱才抽煙,可知你不抽煙則渾身不自然,這才是大煩惱之所在,為何還要把另一個枷鎖強行加在身上呢?