返回列表 回復 發帖

點解人性會變成咁?

有人為左錢而打劫,
有人為左一己私慾而去強姦女人,
亦有人為左一己私慾而去活炸小狗,
有人為了雄霸天下而不斷挑起戰爭,
有人.......可以為左自己的利益、好處而處心積慮咁去害一個人
人性本善,我相信每個人一生出時都係善,
大家覺得係d乜野令人性.......變惡?
點解人性會變成咁?
因為錢?因為社會地位?
(我都係覺得人性腐敗先寫聖魔傳,
所以....我好想知點解人性會變成咁?)
檔案區相關檔案
靈異新聞
颱風滅島消失百年太平洋「鬼島」再現
位於太平洋中部,島國馬紹爾群島以南一個小島,約100年前遭遇颱風滅島之災,島上居民幾乎全部死光,小島自此消失。但相隔近一世紀,這個小島竟然重現人間。諾克斯環礁(...
靈異新聞
愛因斯坦裝病避靜
愛因斯坦是天才科學家,但也有氣的時候。被視為愛因斯坦「最後情人」的凡托娃,在她最近被發現的日記,就描述了愛因斯坦生命最後兩年的生活。原來他愛向鸚鵡說笑話,還會詐...
木乃伊檔案
墨國首現木乃伊狗
墨西哥首次公開展示一具狗狗「乾屍木乃伊」(圖),化驗證實這具「木乃伊狗」已有逾千年歷史,打破人們一直以為只有古埃及和秘魯,才會將狗製成乾屍的觀念。考古學家是在1...
靈異新聞
洞穴奇案
哈佛法律授富勒曾創作一個虛構的洞穴探險者案例,給學生討論法律觀點。案情為4299年,五名洞穴探險協會成員,進入一岩洞內探險。誰知中途發生山崩,岩石封住洞口,五人...
討論區相關主題
有沒有天狗道?
可憐的"迷你犬"
[有趣分享]街頭見聞(15/3更新)
【龍震天】2010虎年十二生肖運程

點解人性會變成咁?

有人為左一己私慾而去活炸小狗
變態..過份....唔是人....
吼......

點解人性會變成咁?

人性本善..我唔同意........
只係覺得..........人不為己,天朱地滅.......
所以就有好多自私人..........只係人類愈來愈似一隻野獸的行為,回到原本真面目.....

點解人性會變成咁?

人之初,性本善
我都相信人生出來係善既
但如何變壞就不得而已了

點解人性會變成咁?

[這篇文章最後由悲傷王子在 2003/10/04 09:17pm 編輯]
下面引用由SBC2003/10/04 08:49pm 發表的內容:
只係人類愈來愈似一隻野獸的行為,回到原本真面目.....
有d人直情禽獸不如.........暴殄天物.......
禽獸唔會暴殄天物
但係人會........

點解人性會變成咁?

人類唔算動物咩=_=??

點解人性會變成咁?

下面引用由rp2003/10/04 09:19pm 發表的內容:
人類唔算動物咩=_=??
禽獸好似係形容除左人以外ga動物=_=..........

點解人性會變成咁?

要評論人之初是否性本善,
先要決定憑何分別善與不善
是看內心還是看行為來決定?

點解人性會變成咁?

下面引用由scm3122003/10/04 09:30pm 發表的內容:
要評論人之初是否性本善,
先要決定憑何分別善與不善
是看內心還是看行為來決定?
內心、行為都要看,如何?

點解人性會變成咁?

下面引用由rp2003/10/04 09:31pm 發表的內容:
咁家禽算唔算禽獸????
梗算啦.........你幾歲呀?咁都唔知........=_="
ps:好似開始離題中,你再有問題,請你~~~~~~~~~~問你朋友啦