返回列表 回復 發帖

[討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

chung 1219,你呢個解釋都合理,所以我就係一直唔知呢件事算係真定假?
另外,我仲有一個經驗,亦係分唔清真定假既,事情係咁既
我一向唔太飲得酒,不過,我家中都有時會有啤酒,記得我個仔出世後約兩個月,有一晚,我發現屋企既啤酒就快到期,我老公就比我更唔飲得酒,咁我就同老公講,今晚你醒訓少少,留意下個仔,我就飲左罐啤酒佢,因為通常我飲左酒,都會比較訓得熟,唔係太易嘈醒我,當晚半夜,我訓訓下就聽到阿仔響度喊,因為酒力未過,所以我雖然醒左,不過就係起唔到身,咁阿仔又喊緊,我正努力想起身睇睇既時候,我聽到一把男人聲講 : 訓啦,乖啦,唔好喊啦
咁我以為係老公起左身湊仔,咁我就轉個身再訓,亦響我轉身時,我腳踢到我個老公,原來,佢根本無起過身,而因為阿仔又已經停左無喊,我就唔理咁多,繼續訓覺,到左第二朝,我問老公,尋晚有無聽到個仔喊,佢就話有,不過佢無起身,諗住個仔喊一陣就會訓
好勒,咁我聽到既聲音,究竟係好似我阿媽話齋,係我阿爸幫我湊仔丫 (因為阿媽話,我地細個半夜喊,我阿爸都會咁同我地講喎),還是我飲醉酒聽錯呢?
但係,我阿仔自出娘胎都好少半夜喊,而佢每次喊,都一定唔會喊下就自己訓番,每次都要我抱佢出廳傾完偈先會再訓,咁如果只係我聽錯,佢又會咁岩轉性?肯自己訓番?

[討論]試過被鬼魂觸踫、戲弄、幫助的經歷嘛 ? 【另加本人真人真事】

下面引用由恐龍媽媽2005/11/22 02:53pm 發表的內容:
chung 1219,你呢個解釋都合理,所以我就係一直唔知呢件事算係真定假?
另外,我仲有一個經驗,亦係分唔清真定假既,事情係咁既
我一向唔太飲得酒,不過,我家中都有時會有啤酒,記得我個仔出世後約兩個月,有一...
今次妳說的經歷有關人物不是只得妳一個 , 妳亞媽
極可能說中了 ! 幾乎任何人出世時會有『守護神』,
有些人叫祂作『冤親債主』, 但別誤會是來『索命』
的那種 ,有些是來『還債』...即是保護妳、幫妳 , 如
果我是妳....亦會相信妳亞媽說的那一套。而妳有這
種父親是很大的福氣啊 ! 得閒就多點為他誦誦經吧....
多謝妳說出這事件給大家分享 ∼

話說?我未出世之前,有次,我阿娘同朋友到外地旅遊,佢?好興一去到一間酒店就快速開哂所有衣櫃呀,燈呀咁,當我媽打開個?所門之後,佢見到有一團黑色?長形物體?between浴缸and馬桶?牆上,望真?原來係一個長髮女人的天靈蓋位置,頭髮長長咁垂落?,我媽定?2秒,之後閉門,又2秒,開番門,個黑色物體就唔見?啦,後來先估會唔會係媽開門開得太快,隻鬼走唔設,先黏?道牆上面.

咁我死鬼阿爸在生時,又真係幾錫佢 d 孫既,可能,我阿仔剛出世,佢就黎睇睇佢都唔定啦。
突然我又醒起,自己細個時既經驗,話說我細個時,屋企環境唔好,個個大人都要返工,我地通常都係家姐湊細妹咁,有一日,屋企得五個細路女響度,又講開鬼故,大家都驚驚地既時候,我地就走去開晒全屋既燈,然後就好大聲咁講 : 依家咁光,我地唔怕你地架啦
就響我地講完呢番說話,當中有兩盞燈既燈泡燒左,仲鬼咁大聲添,嚇到我地幾姐妹,一粒聲都唔敢再出。

還是中學生的時候,有一次因為同兩個朋友玩到好夜,大家都好累了,那時好似4:30a.m跟住我朋友話可以去佢一個親戚屋企,佢話果到暫時都冇人住,而且佢又有鎖匙,咁我地咪上去囉,一上到去都冇乜野丫,只係間屋個wall油紅色...怪怪咁! 跟住我的朋友因為佢地係一對情侶,所以入左去房訓,咁我一個係廳張梳化到訓啦,初初都未訓著,眼光光咁,突然我聽到好似有人著住拖鞋係我後面行左再行右.....徘徊左好耐咁,我當時都好驚呀...因為我地都冇人換過拖鞋呀,我又唔夠膽睇下咩事喎,咁咪唔理囉,點知係我諗住瞌埋眼果陣,就有人同我講野喇,果個感覺我到而家都仲好記得清清楚楚呀!係直頭感覺到有人係我耳邊講野咁架,有氣架,佢就係問我..係咪亞x(我朋友個名)帶你上黎架,嚇到我心都離埋呀!!!郁都唔敢郁呀,又冇理由答佢架!?之後我就訓左喇,到左第二日同我朋友講返,佢話可能係佢死左既公公or婆婆喎(佢地生前住這裡),因為佢地唔識我掛,見有唔識既人係佢地間屋咪問下囉!!!

依家聽聽下恐怖熱線,發現我都有一個同個聽眾所講,差唔多既經歷
話說我結婚前,有一個街坊叫 "wu so" 仔,咁佢有時都會過黎我地屋企傾下偈,後來,我結左婚就唔係日日都返外家麻,咁屋企附近有咩事發生左,我都唔係第一時間知道,有一日,我同家姐傾開偈,就講開呀 "wu so" 仔,我家姐就話我知,佢死左啦,聽到呢個消息,我就覺得好突然,因為響無幾多個星期前,我返外家先見過佢響我屋企門前行過,佢仲有望過入黎,所以我肯定無認錯人,但我家姐話,"wu so" 仔已經死左幾年。

下面引用由冰狐女公子2005/11/23 11:23am 發表的內容:
話說?我未出世之前,有次,我阿娘同朋友到外地旅遊,佢?好興一去到一間酒店就快速開哂所有衣櫃呀,燈呀咁,當我媽打開個?所門之後,佢見到有一團黑色?長形物體?between浴缸and馬桶?牆上,望真?原來係一個長髮女...
呵呵 ~ 有點『貞子』feel 咁喎 ? ! 妳亞媽都幾勇 !!
咁快又打開多一次個衣櫃。一字記之曰『勇』....
如果那靈體走唔切 , 哩個經歷就不合我哩一個
『主題』....

下面引用由devilgodx2005/11/23 11:15pm 發表的內容:
還是中學生的時候,有一次因為同兩個朋友玩到好夜,大家都好累了,那時好似4:30a.m跟住我朋友話可以去佢一個親戚屋企,佢話果到暫時都冇人住,而且佢又有鎖匙,咁我地咪上去囉,一上到去都冇乜野丫,只係間屋個wall油紅...
我個人覺得妳在這情況下『扮』聽唔到....做得對 !
我唔係好明佢地點解唔去問個孫 , 而去問妳 ?
令我 R 晒頭....

下面引用由恐龍媽媽2005/11/24 10:01am 發表的內容:
依家聽聽下恐怖熱線,發現我都有一個同個聽眾所講,差唔多既經歷
話說我結婚前,有一個街坊叫 "wu so" 仔,咁佢有時都會過黎我地屋企傾下偈,後來,我結左婚就唔係日日都返外家麻,咁屋企附近有咩事?..
哩一種遭遇不合我這篇文的主題 !

我是在我哥的房間當時很晚了我已經睡著了....但是我發覺怎麼有人用手很大力的掐住我的脖子?我拼命的把自己從夢中弄醒..等到我睜開眼睛沒有人阿!!只有我哥在我右邊睡 我很清楚的感覺得到有人用手掐著我的脖子 之後我想想是不是幻覺 不過當我閉上眼時又掐住了我的脖子 我很害怕一直唸阿秘陀佛 之後害我整晚都很害怕 嚇到不敢睡!! 而且到了明天早上那種感覺很真實