返回列表 回復 發帖

結婚可以唔係因為愛對方嗎?

最近有一位女性朋友要結婚,
佢係27歲,老公係36歲,係公務員,
拍左拖只係3個月就要結婚
同佢傾過計,佢話其實唔算係為愛而同佢f結婚,
只係貪佢有穩定收入.............
真係抓晒頭呢...........
結婚唔係想同愛的人一齊嗎?
原來只係希望有人照顧到自就算嗎........?
好唔明呢...........

結婚應該係為左同愛的人一齊生活而結,但是有一些人並不是因為這個原因而結.何解?
因為愛有三種的:
'如果' 的愛-如果你怎樣怎樣怎樣,我便愛你.
'因為' 的愛-因為你有甚麼甚麼甚麼,所以我便愛你.
以上兩種愛都是有條件的,假如條件消失了,愛也會一起消失.這就是為何每日都有人離婚了.
第三種愛,是'雖然' 的愛-沒有條件,不求回報,但求兩個人一起過.第三種愛也就是所謂的真愛了.一些白頭到老的老夫老妻也就是第三種愛的例子了.
愛就只有以上三種,要那一種愛便由你決定了.

現今的結婚,可能有很多動機,這些動機可能來自年齡,家庭,物質,生活,利用,慾望...
我不知道自己會屬於那種,因為我還沒結婚~但是"結婚"只是一種儀式,而不是因為結婚才愛對方,而是因為愛才結婚~但如今很多人都本末倒置,甚至一些長輩會說"待久了,就會愛上了啦"我覺得這是很要不得的觀念...這樣子..痛苦也只是這2個人的婚姻代言詞..

下面引用由dante2004/04/25 11:35am 發表的內容:
唔係話唔得只係你會唔會咁做,中國古時都盲婚啞嫁啦
無錯.......但係宜家係現代喎,
戀愛已經變得比古時自由,
我一直以黎都係認為愛念在結婚來講係最最重要,
其他例如金錢等等都係次幾級........
結婚係一世架,無愛念又如何1314呢

下面引用由通夕2004/04/25 12:17pm 發表的內容:
無錯.......但係宜家係現代喎,
戀愛已經變得比古時自由,
我一直以黎都係認為愛念在結婚來講係最最重要,
其他例如金錢等等都係次幾級........
...
所以依家愈來愈多離婚...
就係因為現代社會多左好多自由觀念..
(我唔係話自由唔好!)
老實說...沒有愛的結婚現在仍然有很多...
只是你還沒發覺而已...
生活跟愛情的比重每個人都不同
有人以錢為上,比較現實
有人以愛情為上,比較感性
你個朋友同得個男人結婚...
應該覺得個男人ok
唔係太討厭
佢又有穩定收入...
先會同佢結婚...
有一句電視劇常聽到的...
『愛是可以慢慢培養出來的』
我也頗同意這觀點...

其實世界上好似你o既朋友多的是.....
佢都27...之前經歷過好多....
但照你咁講佢又可能只係無咁中意O者...
好多比較成熟O既人...
中意之餘都想搵一個可以照顧到自己o既伴侶....
其實無錯.....對方收入穏定....結婚後起碼唔使憂兩歺....

下面引用由羅倫斯特2004/04/25 02:11am 發表的內容:
結婚應該係為左同愛的人一齊生活而結,但是有一些人並不是因為這個原因而結.何解?
因為愛有三種的:
'如果' 的愛-如果你怎樣怎樣怎樣,我便愛你.
'因為' 的愛-因為你有甚麼甚麼甚麼,所以我便愛你.
...
好正呀你個回覆~
冇話唔得既…古代人既盲婚啞妝嫁,之後一生一世恩恩愛愛既,都大有在。
其實你個fd話只係因為佢有穩定收入,都唔代表佢唔愛佢。
而且,得個愛字冇錢都唔得架…

其實婚姻就是建築在現實與感性之間~
只有愛情沒有金錢~ 基本上是不可能的~
沒有了金錢的幫助~ 那裡可以製造浪漫呢~
你朋友並非因為這位男子有錢有事業才與他結婚~
其中的因素你朋友並沒有說出來~
可能是這男士成熟穏重~ 懂得照顧別人~
下面引用由羅倫斯特2004/04/25 02:11am 發表的內容:
第三種愛,是'雖然' 的愛-沒有條件,不求回報,但求兩個人一起過.第三種愛也就是所謂的真愛了.一些白頭到老的老夫老妻也就是第三種愛的例子了.
你講的老夫老妻其實也是由"'因為' 的愛-因為你有甚麼甚麼甚麼,所以我便愛你."
可以看看以前盲婚啞嫁到老夫老妻的階段~
老婆婆何常不是因為老公公有錢有事業才會嫁給他嗎~

下面引用由好孩子2004/04/25 04:08pm 發表的內容:
其實婚姻就是建築在現實與感性之間~
只有愛情沒有金錢~ 基本上是不可能的~
沒有了金錢的幫助~ 那裡可以製造浪漫呢~
你朋友並非因為這位男子有錢有事業才與他結婚~
...
那數係個誨人話你地結就要結存啦
or雙方門當戶對

我認為結婚是同自己十分愛的人永遠在一起的儀式.....
如果她不是太愛對方, 會不會對他不公平呢!!!!
但想到她已到27了, 現在又找到可以照顧她一世的人
聽來都對女事主是個滿不錯的選擇,
但我還是不同意....
找到最愛的人, 我才結婚!!!!!!!