返回列表 回復 發帖

[原創文章]林村經歷

5年前左右啦我住在大埔林村ga , 其實都有問過人有冇咩怪事咁啦....大至上都冇乜恐怖? .
不過反而我就有遇上?啦 . 有個月份,我都要晚晚11-12點至返屋企 , 我唔係晚晚都?車,所以佔上3晚係乘巴士在陳森記巴士站落車,咁會沿住間荒廢學校入村,有好幾晚行經間荒廢學校都有感受, 開始時係聽取好鬼嘈,最初以為係隔離d屋傳過來..所以咪冇理囉, 後來...有一晚見到間荒廢學校入面有?走走? ...好大動作,唔望快d走還好,一望就見到有幾個黑影似人的size在黑板同另一邊來來回回攝來攝去...嘩,當時好驚呀,於是我即刻跑返屋企 .
我有諗過係咪眼花 或者果d係 I.I "是非法入境者"呢..?  事隔一星期之後我又唔記得左呢件事 ,咁有晚好?,所以不自覺咁落?巴士咪又沿途行返屋企囉, 點知...今次一行入去,先係聽到好多狗吠聲,咁我心又寒一寒...我驚狗?...在狗吠的同時我一驚就腳步停了一下...竟然停在間荒廢學校度喎~唉....突然記得上星期的事....同時間望到入面有些綠綠地色??,似人咁大啦...在黑板前面企??度.....哎呀~我今次真係勁驚..我哩哩??返入屋...跟住我就問我當時個男朋友...間學校有冇咩傳聞? 佢話荒廢左十幾廿年喇起碼...有冇鬼佢就唔知,但一直都冇人入去玩, 條村d細路冇地方玩都唔會入去的 .
村入面都有過傳聞有鬼的 , 不過好幾年前佢隔離屋有位法力高的茅山師傅未過世前都在條村施過?法,相信冇咩事的 ! 而且都在村裡某上地方立左碑...應該唔會咁猛啦~
我唔係原居民,以上只是我仕進林村某條小村時的經歷而矣 .
我記得有個阿婆講過,林村河係發生過沖走人,死過人的事,好說都有人見過果度有靈體出現過的 !!! 而水庫果邊都在幾十年前沖走左好多人,死左好多人,自此都猛喎~呢件事係原居民講過我聽,有次我同男朋友去到水庫果邊行?,果度係水圍附近,個私人屋苑,旁邊個公園可以行到去水庫的,我返到屋企,同個名婆傾傾?偈,佢話幾廿年前定可能更耐之前水庫不是現在面貌的時候,有次落好大好大的雨,山洪暴發沖走左好多人,自此就好多意外,好多人都唔會去果邊玩的...佢叫我都唔好行過果度喇~我都有問佢林村有冇咩怪事...佢都唔記得咁耐d事囉喎....近代的都冇乜?,可能佢隔鄰果位已故茅山師傅...做過些法,再加上又法力高....呢條小村又會d咩事?.....!!!
檔案區相關檔案
香港猛鬼地方傳聞
運頭塘無頭鬼大叫「唔好踢我個頭」
相傳,香港大埔的運頭塘,是因為當地人經常在夜間見到無頭的鬼魂在該處出沒,甚至見到無頭鬼手推著載滿人頭的木頭車,一邊走向河中,連人帶車的在水中消失。 此一傳...
猛鬼都市
盤點香港有關洪水和渠道的鬼故
香港位處亞熱帶,夏天多雨。自古城市建設,首重鑿渠。不論古今,如果城市沒有疏水渠道,暴雨之時雨水無法疏道,城市就會淪為澤國。因此在香港開埠至今,政府一直會維持大筆...
大埔猛鬼橋
巴士司機親述 猛鬼橋載鬼乘客
CyberX會員happyfrank1於2004年曾不幸因腳傷要住醫院兩星期。在醫院認識了鄰床病人,他是一位巴士車長,這位巴士車長道出了一個關於大埔「猛鬼橋」的...
大埔猛鬼橋
50年代山洪意外後多車禍 鬼召客車到粉嶺
1955年8月28日在大埔「猛鬼橋」發生洪水暴發衝走學童的慘劇,奪去28人的性命,「猛鬼橋」的名字因此為人熟識。此處常常傳出鬧鬼傳聞,其中在1967年9月19日...
討論區相關主題
[討論]有部份的鬼魂是有任務在身 , 而任務係於宇宙中找...
[認真討論][思考問題]日本傳說中的鬼之&#22...
矛盾、殘酷的上帝!
烏溪沙猛鬼渡假屋

[原創文章]林村經歷

你講緊林村公立小學嗎.? 係唔係林村軍路?
重有一間叫均益士多, 願望樹就起間小學,學校門口,

[原創文章]林村經歷

下面引用由annart2005/10/04 11:28am 發表的內容:
你講緊林村公立小學嗎.? 係唔係林村軍路?
重有一間叫均益士多, 願望樹就起間小學,學校門口,
我地講果度 係坪朗花園呀......

[原創文章]林村經歷

下面引用由koy99cn20022005/10/03 09:57pm 發表的內容:
我以前住坪朗炳艀P大佬
去間學校傍邊既籃球,以家搬左,有時返去都經過下,朝早可能無咩野啦
不過,我住左果邊都有5年多,由細住到大,都好彩無見過咩前輩,夜晚基本上都恐怖拉
加上林村果邊係樹林
係呢度呀~果陣...我日間行過係唔覺有咩野~唉...真係唔知我黑定係點 , 不過見左之後我真係冇再行果條小路喇 , 我行番車路經坪朗再上大庵囉.....

[原創文章]林村經歷

我本身唔係原居民囉 ...後山我唔敢上去 , 果陣前男友佢地上去拜山, 我都唔上去 ...我怕囉 .
果時我係極容易遇上靈異野 ...講真 , 我真係唔想上去 !
原居民反而冇乜感受 ...可能以前果位茅山師傅在生前做左d法啦....

[原創文章]林村經歷

我住左大埔十幾年都未去過林村..
都好少聽果邊d 02傳聞∼哈睇黎真係要搵日去睇睇