返回列表 回復 發帖

廟街攤檔疑團解答

剛看到有網友在問及關於廟街的疑團,因小弟曾經於廟街設位一段時間,所以開一個新主題解答大家的疑問,如有其他關於廟街的問題亦可以提出,小弟能力範圍以內就儘量解答...
"廟街專門擺塔羅攤子是否假呢?"
據我所知,廟街裡面有擺塔羅牌既攤檔大概有四十多個(不論"淨塔羅"或是"中西合璧派"),
但係真正懂用塔羅牌的,不足五個;功力高的...更少,不過一定有...
在此可以教各網友怎樣去分辨"廟街江湖術士",以免招致損失
1/該攤檔同時間有中式跟西式占卜的話(我們行家所謂的"中西合璧派架"),99%假貨,如果有心找塔羅占卜的話基本上可以不理此類攤檔
(廟街僅餘一檔"中西合璧派"係有功力,據聞該檔檔主曾於英國學習塔羅牌,但係小弟覺得該檔檔主質素飄忽不定,所以不建議)
2/該攤檔檔主衣著光鮮(四正西裝或唐裝)或花枝招展(用布包頭扮女巫吉卜賽人),85%假貨;外表平庸(T恤牛仔褲或普通?衫西褲等)或不修篇幅(例如赤足走路)的則可能為有料之士,因為他們大多低調行事
3/該攤檔貼上不同的雜誌訪問或明星合照,99%假貨,這些只是商業招來客人之手段技巧而已
4/該攤檔註明花多眼亂疑幻疑真嘩眾取寵的標題(slogan),%95假貨,這又是拉客手段之一而已
舉例:
"超世紀愛情占卜---塔羅牌"   某李姓禿頭檔主,中西合璧派
(何謂"超世紀"?真的摸不著頭腦........塔羅只能占卜愛情的嗎?另一個摸不著頭腦之處)
"配合最新科技占卜法""配合靈擺占卜"   某陳姓檔主,其英文名字跟成龍相同,之前只做中式後來轉型為中西合璧派
(何謂"最新科技"?...靈擺用作塔羅牌上面,可謂多此一舉而又大大違反塔羅最基本之原則!!!)
"正宗塔羅牌"  某幾檔中西合璧派檔主共用
(塔羅牌哪有分正宗不正宗?要正宗的話就請坐時光機到幾千年前的埃及吧!)
"十八年前首創塔羅牌占三世"  某中西合璧派檔主
(十八年前還未有塔羅占卜在香港出現呢!....要是真的知道三世又如何?又可代表什麼?其他人可以用科學方法證明到前兩世的真正身份嗎?似是嘩眾取寵的低級拉客手段而已)
(待續)
檔案區相關檔案
靈異新聞
香港UFO個案
疑似UFO驚現香港,其實已非首次。近年最哄動的一次,要數10年9月一個雷電交加的晚上。天文台錄得破紀錄超過25000次閃電,不少市民聲稱於凌晨時份目睹會轉動的U...
香港校園怪談
香港大學儀禮堂女鬼 1963年曾經嚇到學...
要數香港最猛鬼校園,恐怕非香港大學莫屬。香香港大學是香港的百年老校,大學百年來傳出不少鬼故。例如Knowles橋怪談,莊月明文娛中心樓梯之謎。60年代香港大學更...
香港校園怪談
港大醫學院的血手印
在港大醫學院裡發生過一個靈異故事。在70年代後期,有兩個醫科學生打賭,誰人有膽量一同前往解剖室住一個晚上。 有一天學生甲和學生乙兩人正在解剖室裡實習解剖屍...
香港猛鬼地方傳聞
跑馬地猛鬼三角區
百幕達有死亡三角原來跑馬地也有一個撞鬼三角區.... 跑馬地位於港島銅鑼灣天后與灣仔之間.顧名思義,跑馬地的意思是馬場所在地.跑馬地本是禾稻的沼澤,自18...
討論區相關主題
[引文轉貼]
請問香港人對於1997香港回歸大陸時的感覺和想法?
復活節島巨石人像~~~~~~
迪士尼就脫帽事件致歉

廟街攤檔疑團解答

下面引用由NoBody-Here2005/08/22 03:03am 發表的內容:
"配合最新科技占卜法""配合靈擺占卜"   某陳姓檔主,其英文名字跟成龍相同,之前只做中式後來轉型為中西合璧派
(何謂"最新科技"?...靈擺用作塔羅牌上面,可謂多此一舉而又大大違反塔羅最基本之原則!!!)
其他我唔知......淨係知道靈擺起源係成2千幾年前古印度時代!!!
有幾 "最新科技" 呀?  =.=
講左咁多點分假貨, 咁究竟點知邊d係真貨呢又??  ^^

廟街攤檔疑團解答

hi before i say i just wanna state clear i'm not doing an ad or something, end of last year i went to hk for a holiday and i tried my first tarot ever, and what the lady told me the past and the future and i was so amazed how accurated it is. cut it short, the lady's name is Tina and i highly recommend for everyone to have a go.

廟街攤檔疑團解答

下面引用由TinaWater2005/08/22 05:30am 發表的內容:
其他我唔知......淨係知道靈擺起源係成2千幾年前古印度時代!!!
有幾 "最新科技" 呀?  =.=
講左咁多點分假貨, 咁究竟點知邊d係真貨呢又??  ^^
天拿水姐...
呢位大師仲有好多笑料,陸續有黎,咪咁心急啦...今晚等我打埋佢啦......

廟街攤檔疑團解答

下面引用由jjjjjccccc2005/08/22 10:58am 發表的內容:
hi before i say i just wanna state clear i'm not doing an ad or something, end of last year i went to hk for a holiday and i tried my first tarot ever, and what the lady told me the past and the future and i was so amazed how accurated it is. cut it short, the lady's name is Tina and i highly recommend for everyone to have a go.  
呢度好似唔俾賣廣告架喎......小心俾人扣評級...哈哈

廟街攤檔疑團解答

哈哈
睇到想死
我成日俾人話我著到咁,d人唔會信我
我都係tee+牛記閃出黎

廟街攤檔疑團解答

下面引用由siuman1082005/08/22 07:11pm 發表的內容:
哈哈
睇到想死
我成日俾人話我著到咁,d人唔會信我
我都係tee+牛記閃出黎
我同你一樣
當年我擺廟街,好多朋友都話我同其他人好唔同
叫我換過件衫先,我打死都唔肯....
後來我既衣著反而成為我既標籤之一

廟街攤檔疑團解答

d人成日懷疑我副牌唔準..
因為百無禁忌

廟街攤檔疑團解答

下面引用由siuman1082005/08/24 06:42pm 發表的內容:
d人成日懷疑我副牌唔準..
因為百無禁忌
唉.........
好多人主觀咁將d野過份神秘化
你唔夠神秘咩~~~你唔係占卜師
你d儀式唔夠多咩~~~你唔係占卜師
正如你之前講過 "占星術"同坊間所講gei"星座運程"、"十二星座乜乜乜"係兩回事
又有邊個會在意???

廟街攤檔疑團解答

意識接受問題黎
好難搞
有時相信就係絕對